(VIDEO) “Kot prostovoljnega gasilca me današnji protest nekoliko žalosti” – Marjan Šarec o grožnji enega od govornikov: “Vemo kje živite, poiskali vas bomo tudi na domu” – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Kot prostovoljnega gasilca me današnji protest nekoliko žalosti” – Marjan Šarec o grožnji enega od govornikov: “Vemo kje živite, poiskali vas bomo tudi na domu”

(VIDEO) “Kot prostovoljnega gasilca me današnji protest nekoliko žalosti” – Marjan Šarec o grožnji enega od govornikov: “Vemo kje živite, poiskali vas bomo tudi na domu”

Zahteve gasilcev po povišanju plač za osem plačnih razredih po mnenju vlade pomenijo, “da želijo imeti bistveno višje plače kot primerljive skupine”. Tako bi imeli za 35 odstotkov višje plače od policistov. “Vlada zahtevo gasilcev razume kot neupravičeno, saj želi plačna razmerja med omenjenimi poklicnimi skupinami, ob zavedanju, da predstavljajo izjemno pomemben del za delovanje države, ohranjati,” so še zapisali. Ministrica je takšne zahteve gasilcev ocenila kot “izjemno nerealne”.

Ajanovič Hovnikovo tudi čudijo zahteve gasilcev, da je treba nasloviti zaposlene, ki se nahajajo pod minimalno plačo. Pri pripravi reforme plačnega sistema je namreč vlada identificirala nekaj prioritet, med katerimi je prav naslavljanje minimalne plače oziroma delovnih mest, ki se nahajajo pod minimalno plačo, je poudarila.

“Vlada v gasilcih vidi enakovredne partnerje, zato verjame, da imajo iskreno namero realizirati tisto, kar so se vlada in reprezentativni sindikati javnega sektorja zavezali z dogovorom oktobra 2022,” so še zapisali na ministrstvu. Vlada tako pričakuje odziv na predlog izhodišč za prenovo plačnega sistema javnega sektorja ter na izhodišča za odpravo plačnih nesorazmerij, ki so bila 9. februarja predstavljena vsem sindikatom javnega sektorja.

Poklicni gasilci so na današnjem shodu od vlade zahtevali tudi spoštovanje, a se to po besedah ministrice gradi v skupnem dialogu. “Če želiš spoštovanje, moraš spoštovanje tudi dati in danes temu ni bilo tako,” je poudarila. “Več kot folklora to ni bila, jaz bi tu mogoče tudi dodala slaba folklora in to ni  nekaj, kar vodi v konstruktivni dialogom spoštljivost in v bistvu sploh iskanje rešitev. To čemur smo bili priča danes niso ne pogajanja ne ulica, to je v bistvu na ne način tudi izsiljevanje.”

Ministrica je dejala, da plače poklicnih gasilcev primerljivo z drugimi poklici niso med najnižjimi. Povprečna plača v 7. tarifni skupini znaša 3000 evrov, povprečna plača poklicnega gasilca v peti 5. tarifni skupini pa ne znaša minimalno ali nižje, ampak je to 2100 evrov.

Podobnega mnenja je minister za obrambo Marjan Šarec, ki je poudaril, da je protest zagotovo legitimna oblika delovanja vsakega sindikata, a ga današnje dogajanje na shodu žalosti.  “Za novo leto vedno govorimo državljankam in državljanom naj se vzdržijo uporabe pirotehnike, danes pa smo videli močno uporabo pirotehnike. Danes me je presunilo praktično kako je morala kolegica ministrica zapustiti prizorišče, kajti proti njen so začeli leteti predmeti. Nenazadnje v bližini je tudi šola in uporaba pirotehnike na tak način zagotovo ni primerna, kajti gasilci smo prvi ali pa bi morali biti prvi, ki se zavedamo, kaj to pomeni”. Udeleženci shoda so namreč uporabljali tudi pirotehniko in zažigali predmete, kar po Šarčevih besedah “gasilcem ne pritiče”.

“Eden izmed govornikov je nenazadnje zaključil v stilu: vemo kje živite, pridemo tudi na dom, kajti to smo videvali v preteklosti in to ne prispeva h kulturi dialoga. .. Lahko pridete drage gasilke in gasilci, lahko pridete tudi na dom, lahko se tudi tam pogovorimo, vendar pa take grožnje ali pa take izjave ne prispevajo h kulturi dialoga,  ”  je med drugim dejal Šarec.

Šarec in Ajanović Hovnikova sta sicer prišla med gasilce pred vladno stavbo, a je morala po Šarčevih besedah ministrica zapustiti prizorišče, “ker so začeli proti njej leteti predmeti”. Ministrica je po lastnih besedah želela pokazati, da resno jemlje socialni dialog, a se je morala s shoda umakniti, saj so policisti, ki so varovali shod, ocenili, da tam ni več varno.

Poklicni gasilci so namreč v prestolnici na shodu izrazili nezadovoljstvo s svojim položajem. Oblečeni v uniforme in opremljeni z dimnimi baklami so se najprej zbrali na Trgu republike pred parlamentarno stavbo, od koder so se podali pred poslopje vlade. Tam so z nagovori, pokanjem in trobljami vladi sporočili, da so zaradi svojega položaja jezni.

Na Trg republike, kjer so se zbrali ob 10. uri, je gasilce prišla pozdravit in prisluhnit njihovim zahtevam predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

 

COMMENTS

Wordpress (0)