Zakaj je Jure Leban izstopil iz stranke SMC in zakaj Violeta Bulc ne kandidira na listi SMC? – TOPNEWS.si

Zakaj je Jure Leban izstopil iz stranke SMC in zakaj Violeta Bulc ne kandidira na listi SMC?

Zakaj je Jure Leban izstopil iz stranke SMC in zakaj Violeta Bulc ne kandidira na listi SMC?

SMC je sinoči v Kreativnem centru Poligon na Tobačni predstavila listo za evropske volitve. SMC se je sicer zavzemala za skupen nastop slovenskih liberalnih strank na evropskih volitvah, a je najprej sredi februarja sodelovanje odpovedala LMŠ, zatem pa še SAB. Te stranke gredo na volitve vsaka s svojo listo, svojo je sinoči predstavila tudi SMC.

SMC se bo na majske volitve v Evropski parlament podala na čelu s 35-letnim Gregorjem Peričem, ki je bil na lanskih parlamentarnih volitvah v DZ izvoljen v Izoli. V državnem zboru med drugim vodi odbor za gospodarstvo. Na lokalnih volitvah leta 2014 je bil kandidat SMC za župana občine Izola. Na drugem mestu pa bo dolgoletna direktorica Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor Helena Cvikl. Poslanka Janja Sluga bo na tretjem mestu kandidatne liste SMC, na četrtem bo nekdanji hokejski reprezentant Miha Rebolj, na petem poslanec Branislav Rajić. Sledita socialna delavka in nekdanja sekretarka na ministrstvu za delo Bojana Cvahte ter programska svetnica RTVS v odstopu Vesna Ugrinovski. Listo zaključuje aktualni državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Aleš Prijon.

Cerar je v daljšem mobilizacijskem govoru prisotne pozval “bodimo radikalno zmerni in optimistično realni”. “Letošnje volitve so odgovornost in priložnost za prav vsakega od polnoletnih državljank in državljanov, da za trenutek vzame svojo usodo v svoje roke – in z volilnim lističem, na katerem lahko izbira ne le stranke, ampak tudi posameznika ali posameznico na njem, prispeva svoj glas k temu, kakšno prihodnost bomo živeli. En glas, a odločilen glas. Odločilen zate, ki nam zaupaš – in za tistega ali tisto, ki mu glas zaupaš. Pridruži se nam, če ne želiš, da v naši družbi prevladajo skrajnosti in skrajneži. Pridruži se nam, če se želiš s politično kulturo upreti populizmu in primitivizmu. Pridruži se nam, če si želiš, da bo tvoj glas slišan. Pridruži se nam, če želiš deliti svojo lokalno izkušnjo z ljudmi z vseh koncev Slovenije. Tako se razvija svoboda, tako se rojeva solidarnost, tako se ljubi Slovenija. Z enim glasom, ki išče bolje in najde soglasje. S tvojim glasom.”

Lista je, kot so ocenili nekateri od udeležencev dogodka korektna, vsekakor boljša, kot jo je pred kratkim predstavila vladajoča LMŠ ni pa presežkov. Med kandidati SMC namreč ni evropske komisarke iz njihovih vrst Violete Bulc. V sredo je povedala, da bo v sedemčlanski volilni ekipi evropskih liberalcev (Alde), v Sloveniji pa bo podpirala liberalne stranke, zlasti SMC. V stranki je sicer nekaj nelagodja, ker Bulčeva, ki jo ankete uvrščajo med “najbolj priljubljene” politike, ni vrnila usluge stranki oziroma Miru Cerarju, ki jo je skadriral za evropsko komisarko. Razpoloženje v stranki bi lahko povezali s komentarjem: “dobro je da je izbrana v Aldo in še bolje bi bilo, če bi na svojem položaju več naredila za SLO in ne samo zase”. K temu bi v SMC dodali, da bi bilo dobro, če bi naredila več za stranko.

Sinoči na predstavitvi liste ni bilo govora o odstopu Jureta Lebna, ki je ta teden sporočil, da izstopa iz stranke SMC. V stranki so navedli le, da “njegove razloge osebne narave” razumejo. Leben je bil s predsednikom SMC-ja Mirom Cerarjem povezan tudi prijateljsko, bil pa je tudi eden izmed ustanovnih članov stranke. Sploh v zadnjem obdobju je veljal za enega bolj izpostavljenih politikov. Ob zadnjem izbruhu afere z maketo drugega tira pa naj bi Leben v stranki “ne imel dovolj zaslombe”. Dobro obveščeni v SMC-ju to zanikajo, saj je Leben veljal za varovanca Mira Cerarja in je bil “miljenček” stranke, ki ga je reševala ob “aferi diploma” in mu dala dobro plačano službo v stranki ter kasneje v Savi oziroma v hotelih Bernardin ter ga nagradila najprej z mestom državnega sekretarja, nazadnje še z ministrskim mestom.

Na dan pa prihajajo tudi umazane podrobnosti, kdo naj bi stal za afero maketa. Ključni akter zgodbe naj bi bila Alenka Bratušek, ki je po prevzemu resorjev zahtevala revizijo tudi na infrastrukturnem ministrstvu. Odpiranje makete pa naj bi bilo nekakšno maščevanje za to, ker je Miro Cerar ni vzel v vlado, česar mu Bratuškova ni nikoli odpustila. Zanimivo je, da še vedno ni zamenjala Topolka, čeprav je premier Šarec ob odstopu Lebna zahteval tudi odgovornost “drugih oseb, katerih imena se pojavljajo v omenjeni zgodbi, predvsem pa razrešitev direktorja direkcije za infrastrukturo Damirja Topolka, ki naj bi za osebno zaščito novinarjem predal večjo količino dokumentov.

Zanimive pa so informacije, da naj bi bila “globoko grlo” nekdanja tajnica Topolka, sicer članica SD-ja, ki naj bi jo prav Topolko pred časom nesramno odslovil. Iz maščevanja pa naj bi skopirala celotno korespondenco in dokumentacijo in jo odnesla v SD, od koder naj bi maili in dokumenti romali do novinarjev. Sicer pa so v SMC-ju prepričani, da glavnina napadov poleg Bratuškove prihaja prav iz SD-ja oziroma levega pola politike. Velik vpliv SD-ja pa naj bi se kazal tudi skozi kritike Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) oziroma generalne direktorice GZS-ja Sonje Šmuc, ki je precej glasno opozarjala, da sporazum vlade z Levico vodi v zatiranje zasebnega sektorja in da bo “račun sporazuma gospodarstvo stal najmanj 1,4 milijarde evrov”.

Čeprav se je sprav v medijih pojavila teza, da naj bi v ozadju razgradnje SMC-ja stala Šarčeva LMŠ, pa naj bi bila to precej napačna sled, saj naj bi v kabinetu Šarca trepetali zaradi krize koalicijske SMC. Kašna bo usoda SMC-ja, bo seveda odvisno tudi od izida volitev v evropski parlament. Poznavalci razmer pa že sedaj opozarjajo, da je edina opcija združitev z eno od vladnih strank, verjetno z LMŠ ali katero od nevladnih oziroma zunanjih strank, kar bi seveda pomenilo tudi spremembo na vrhu oziroma zamenjavo vodilne garniture.

Objavljamo poslanico dr. Mira Cerarja, predsednika SMC – Stranke modernega centra z naslovom SVOBODA, SOLIDARNOST, SLOVENIJA pred evropskimi volitvami 2019:

I. Kdo smo

Stranka modernega centra (SMC) je socialno-liberalna stranka enakopravnih članic in članov, ki se borimo za svobodno, razvojno naravnano družbo, nepopustljivo branimo človekove pravice in dostojanstvo posameznika ter gradimo sodobno, evropsko Slovenijo. Kot resnični liberalci s socialnim čutom delujemo povezovalno in združevalno.

Rušilne sile, ki želijo Slovenijo in Evropo vrniti v čase mednacionalnih, kulturnih in drugih konfliktov ter avtoritarnih in totalitarnih ureditev, so ponovno na pohodu. Krepijo se skrajne populistične ideologije, ki manipulirajo z zgodovinskimi in drugimi dejstvi. Te ideologije družbo vodijo v razmere, ko bi bile posameznikom grobo zanikane človekove pravice in temeljne svoboščine in ko bi državljani Evrope kot sovražniki znova stali na okopih drug proti drugemu. Tega ne smemo dovoliti – in tudi ne bomo, vse dokler bo SMC sooblikovala slovenski in evropski politični prostor! To dolgujemo našim prednikom in za to smo odgovorni našim otrokom.

SMC si prizadeva za višjo politično kulturo v času, ko ta žal (u)pada.

S spoštovanjem človeka in zavzemanjem za vladavino prava zavračamo vse oblike sovraštva in nasilja, tako v govoru kot dejanjih. Smo proti sleherni skrajnosti in skrajnežem, tako desnim kot levim. Gre nam za zmerno sredino. Želimo si civiliziranega sobivanja ter modernega, ustvarjalnega razvoja. Za to konkretno delamo vsak dan, kajti štejejo le dejanja tistih, ki so pripravljeni vsak dan storiti kaj dobrega za skupno dobro. Prisegamo na svobodno voljo in pobudo posameznika, zato si te dediščine razsvetljenstva in žlahtnega liberalizma ne pustimo vzeti s strani novodobnih neo-liberalcev – kakor se bomo vedno znali postaviti tudi proti »ne-liberalnim« gibanjem doma in v naši soseščini.

II. Od kod izhajamo?

Smo dediči svobodomiselnih Slovencev in Evropejcev. Brez svobode ni ustvarjalnosti. Svobode in razvoja pa ni brez aktivnih državljanov in državljank. Spoštujemo kritično ustvarjalnost in bogastvo idej civilne družbe, saj smo nastali iz njih: SMC se je rodila kot civilno-družbeno gibanje, ki se je med leti 2012 in 2014 odzvalo na hudo finančno-ekonomsko, socialno in politično krizo v Sloveniji. Gospodarska rast je bila negativna, hitro je naraščala brezposelnost, povprečni življenjski in socialni standard je upadal, povečevala se je revščina, bančni sistem je bil zaradi slabih posojil in drugih slabih praks pred razsulom, vlade so postajale vedno bolj nestabilne in se predčasno menjavale. Posledice svetovne finančne krize so se še krepile v spirali koruptivnih, negospodarnih in drugih slabih domačih praks. V očeh domače javnosti je Evropska unija za hip nastopila celo kot grožnja zunanje intervencije v obliki trojke, ki bi začasno prevzela nadzor. Ravno zaradi širokega kroga civilno-družbenih somišljenikov in simpatizerjev smo krizo obrnili v priložnost – in z aktivno vključitvijo v politiko prispevali k temu, da se je Slovenija izvlekla iz krize ter vzpostavila možnosti za uspešen razvoj.

Ustanovljena junija 2014 je SMC, takrat kot Stranka Mira Cerarja, le mesec dni po ustanovitvi zmagala na državnozborskih volitvah z največjim številom mandatov v samostojni Sloveniji. Čeprav smo bili in ostajamo politični samouki in samorastniki, je koalicijska vlada pod vodstvom SMC Slovenijo potegnila iz krize med članice EU z najvišjo gospodarsko rastjo (5 % v 2017), prepolovila stopnjo brezposelnosti, spodbudila pomembne gospodarske investicije in po letih vladnih kriz in predčasnih volitev stabilizirala politični prostor. Naša vlada je vrnila optimizem prihodnosti.

Zdaj, z brexitom in rastjo skrajnega populizma, je v krizi in pred novimi preizkušnjami cela Evropa. Majske volitve v evropski parlament so priložnost, da Slovenija povede bitko za skupne nove zmage. SMC tokrat nima vodilne odgovornosti za vodenje države, smo pa v pomembni koaliciji naprednih sil za prihodnost Evrope. Prav Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo (ALDE), ki mu pripadamo, je po vseh kazalcih tista sila evropske prihodnosti, ki lahko prepreči nevarnost obeh skrajnih polov evropske politike. Evropska unija je za nas tisti garant, ki preprečuje, da bi sila večjega prevladala nad močjo argumentov manjšega, argument moči pa nad vladavino prava.

III. Kako naprej

Še naprej hočemo biti glasniki moderne politične misli v slovenski politiki. Ne hipne mode, ampak evropske dediščine moderne: vladavine prava, demokracije, države blaginje, človekovih pravic, razvoja za mir. Kot smo dokazali ob begunski krizi, znamo najti pravo mero med spoštovanjem človekovih pravic in varnostjo državljanov, nikoli pa ne pasti v pasti sovražnega govora. Kot smo dokazali v preteklem mandatu, znamo naše temeljne vrednote in vizije prihodnosti prevesti v konkretne, realne projekte, ki soustvarjajo blaginjo vseh državljank in državljanov.

Zato se bomo še naprej jasno in glasno zoperstavljali vsem skrajnostim v naši družbi, ki so toliko nevarnejše, če prihajajo iz ust njenih voljenih predstavnikov. Iti v korak s časom ne pomeni vrteti kolesa zgodovine nazaj: pomeni graditi na doseženem – in iskati drzne prihodnje odgovore na resne izzive sedanjosti.

V Sloveniji še vse prepogosto politiko vidimo kot čitalniško tradicijo devetnajstega stoletja: v resnici mora danes politika znati ponuditi odgovore na tehnološke izzive 21. stoletja, četrto industrijsko revolucijo, digitalizacijo in umetno inteligenco. Trudimo se najti načine, kako bo tehnologija izboljšala življenje vsakega posameznika, kako bo povezala in ne odtujila ljudi, kako bo širila resnico in ne laži.

IV. Za kakšno Slovenijo si prizadevamo

Zato je naše geslo zeleno-modra Slovenija: skrbna do okolja in voda, pametna v rabi virov in iskanju novih priložnosti krožnega gospodarstva. Nabor štirih ministrstev, ki jih vodimo ministri in ministrica SMC, izkazuje našo odgovornost v tej vladi in koaliciji: v korist zeleno-modre Slovenije in vseh njenih državljanov iščemo pravo ravnovesje med podjetništvom in delom, s skrbjo za okolje in z vpetostjo v evropsko družino in mednarodne tokove iščemo globalne rešitve za izzive in probleme, kot so podnebne spremembe, migracije in terorizem.

Tudi zato povezujemo različne člane in članice: pripadnike vseh generacij in družbenih slojev, izobražence in tiste, ki šele vstopajo v sistem pridobivanja znanj in veščin, verne in neverujoče, zaprisežene meščane in ljudi s podeželja. Vse nas druži svobodomiselnost in skrb za trajnostni razvoj. Od vsake članice in člana SMC pričakujem polno angažiranost in nepopustljivo vztrajanje na tistem, kar nas dela drugačne od drugih: na strokovnosti, na vladavini prava, na spoštovanju človekovih pravic.

Bodimo radikalno zmerni in optimistično realni.

Na ustvarjenih stabilnih gospodarskih in političnih temeljih gradimo Slovenijo v smer socialno pravičnejše, visoko razvite evropske države, članice jedrne skupine EU.Poslanstvo SMC je pravična Slovenija, v katere razvoju aktivno sodelujemo vsi državljani in državljanke – in smo zato tudi vsi upravičeni do kakovostnega življenja v njej.

V. Katere so naše vrednote

Trije stebri našega razvoja, tri temeljne vrednote socialno-liberalne pro-evropske Stranke modernega centra so svoboda, solidarnost in suverenost.

Svoboda.

Svobodno izbiram tiste, ki me zastopajo: na svobodnih, demokratičnih volitvah. Ko jih izberem, ostajajo odgovorni zastopniki mojih interesov, ne pa pobezljani samodržci. Svoboden sem, če sem varen pred sovraštvom drugega – če mi nihče ne sme storiti tega, česar tudi jaz ne bi nikoli storil drugemu; ne z besedami ne z dejanji. Svoboda pomeni svobodo izbire partnerja, svobodo veroizpovedi, svobodno odločanje o rojstvu otrok –svobodo, da si vsak posameznik sam izbere, kako bo živel. Država me brani, da živim v družbi enakopravnih državljanov enakih možnosti; a mi ne brani, temveč me celo spodbuja, da razvijam svobodne podjetniške pobude. Država deluje kot dober gospodar.

Solidarnost.

Solidarnost je najprej realno stanje duha med deležniki družbe in sodržavljani države – je čut za sočloveka! Vem, da lahko računam nanjo, ko mi je težko – a ne pozabim nanjo, ko mi gre dobro. Je medgeneracijska, nadrazredna in visoko patriotska vrednota. Je pa tudi izraz za sobivanje dela in podjetništva, za dialog delodajalca in delojemalca, za družbeno odgovornost gospodarskih družb in odgovoren okoljski razvoj družbe.

Enako plačilo moških in žensk za delo na enakem delovnem mestu je predpogoj resne, poštene socialne države – in osnova popolne enakopravnosti spolov. Kot v manifestu pred evropskimi volitvami ugotavljajo kolegi evropski liberalci: prehod na krožno gospodarstvo z viri ima ogromen potencial za spodbujanje delovnih mest, rasti in konkurenčnosti.

Suverenost.

Suverenost naše svobodne, samostojne Slovenije bomo najbolje dokazali z njeno ustvarjalnostjo, trajno zelenostjo in kakovostjo življenja v njej. Zlahka je ljubiti domovino, ki te ima rada – in to kaže s stopnjo razvitosti, spoštovanjem pravic in stopnjo svobode. Težje je zanjo narediti vse, kar moraš, ko ji je težko – in prav to smo v sodelovanju z vsemi ljudmi dobrih namenov počeli med leti 2014 in 2018, ko je vlada na čelu s SMC Slovenijo potegnila iz krize. Ravno boj za boljše življenje vseh in skupno dobro je najvišja oblika domoljubja suverene Slovenije. V njej smo lahko enakopravno soudeleženi prav vsi državljani in državljanke, ne glede na rod, spol, starost, barvo kože ali versko prepričanje.Liberalci vemo, da nas meje – tudi, ko so odprte in svobodno prehodne – varujejo, vrednote pa združujejo. Skupaj z evropskimi zavezniki si bomo prizadevali, da bodo tisti, ki bežijo pred grozotami vojn in najhujšimi oblikami politične represije, našli zaščito.

Prizadevali si bomo tudi za medijsko svobodo in poštenost, h katerima lahko prispevajo le visoko profesionalni mediji, ki se z objektivnim poročanjem in kritično mislijo borijo proti manipulacijam lažnih novic in medijskim umorom.

Letošnje volitve so odgovornost in priložnost za prav vsakega od polnoletnih državljank in državljanov, da za trenutek vzame svojo usodo v svoje roke – in z volilnim lističem, na katerem lahko izbira ne le stranke, ampak tudi posameznika ali posameznico na njem, prispeva svoj glas k temu, kakšno prihodnost bomo živeli. En glas, a odločilen glas. Odločilen zate, ki nam zaupaš – in za tistega ali tisto, ki mu glas zaupaš.

Pridruži se nam, če ne želiš, da v naši družbi prevladajo skrajnosti in skrajneži.

Pridruži se nam, če se želiš s politično kulturo upreti populizmu in primitivizmu.

Pridruži se nam, če si želiš, da bo tvoj glas slišan.

Pridruži se nam, če želiš deliti svojo lokalno izkušnjo z ljudmi z vseh koncev Slovenije.

Tako se razvija svoboda, tako se rojeva solidarnost, tako se ljubi Slovenija.

Z enim glasom, ki išče bolje in najde soglasje.

S tvojim glasom.

COMMENTS

Wordpress (0)