(VIDEO) Jelinčič: “Dali pa so mi samo eno 26 metrov dolgo jahto z imenom Micika” – zatrjuje, da pri njegovi podpori proračunskim dokumentom ni bilo “trgovine” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Jelinčič: “Dali pa so mi samo eno 26 metrov dolgo jahto z imenom Micika” – zatrjuje, da pri njegovi podpori proračunskim dokumentom ni bilo “trgovine”

(VIDEO) Jelinčič: “Dali pa so mi samo eno 26 metrov dolgo jahto z imenom Micika” – zatrjuje, da pri njegovi podpori proračunskim dokumentom ni bilo “trgovine”

Čeprav je bila že podpora pri prvem glasovanju v državnem zboru, kjer je poslanska skupina SNS podprla ZIPRS – Zakon o izvrševanju proračuna – je Zmago Jelinčič po vetu v Državnem svetu znova presenetil. Zmago Jelinčič je včeraj znova presenetil in napovedal, da bodo poslanci njegove stranke podprli novelo zakona o izvrševanju proračuna tudi pri ponovnem glasovanju, ki ga je zahteval državni svet. Tako ima koalicija načeloma zagotovljenih, potrebnih 46 glasov za ponovno potrditev dokumenta, s tem pa niso več nujno potrebni glasovi Levice, ki podpore še ni zagotovila.

Jelinčič zagotavlja, da gre za državotvorno dejanje, in da vmes ni bilo nobene trgovine, oziroma da mu za glasove niso ponudili ničesar, obenem pa je v šali novinarjem dejal: “Čeprav sem rekel, da bi rad imel letalonosilko ali vsaj podmornico, dali pa so mi samo eno 26 metrov dolgo jahto z imenom Micika.” Razlog za podporo naj bi bilo kljubovanje EU, ki naj bi bila po Jelinčičevi oceni kritična do proračuna in prav tu naj bi se skrival razlog za podporo proračunu. Kot je pojasnil, je treba prepustiti EU, da pokaže svoje stališče do Slovenije, naj ne dela več razlik “med majhno Slovenijo” in drugimi oziroma velikimi državami, ki da jim vse odpušča. “Slovenija je Evropi vedno dala vse, dobili pa nismo nič,” je dejal in spomnil na opozorila Bruslja glede naših proračunskih dokumentov.

Drugi razlog pa naj bi bil izsiljevanje Levice. “Levica dejansko izsiljuje, ne vlado, državo izsiljuje, kar je zelo slabo. Kar nekaj potez je bilo takih, ki jih je Levica izsilila, in ki bodo državo in državljane udarile po glavi že letos jeseni. In enkrat je treba narediti konec temu izsiljevanju in treba je pokazat, da so tukaj v DZ še določene politične stranke, ki razmišljajo v korist države in ne v lastno korist,” je svojo odločitev obrazložil Zmago Jelinčič.

V izjavah so včeraj podporo ZIPRS-u napovedale vse koalicijske stranke razen Levice, ki o tem ni dajala izjav. Problem je nastal, ker so čakali, kaj bo povedal SD, ki je izjavo napovedal za pozno popoldne, potem pa so v sporočilu za javnost dopolnjen predlog k sporazumu z Levico iz SD-ja posredovali koalicijskim partnerjem in Levici. Zagotovili so, da dopolnila ne spreminjajo ali odrekajo podpore projektom iz parafiranega sporazuma, temveč jih zgolj dopolnjujejo, da bodo vsebinsko še boljši.

V Levici predloga SD-ja niso komentirali. Neuradno pa v Levici pričakujejo podpis sporazuma v obliki, kot so ga parafirali s koalicijskimi partnerji. V nadaljevanju naj bi bili odprti za pogovor o dopolnitvah SD-ja. V slednji, medtem po neuradnih informacijah, ne bodo dodatno pogojevali podpisa sporazuma in naj bi do tega prišlo še pred glasovanjem o noveli zakona o izvrševanju proračuna.

Brane Golubović je tako po vetu v DS-u kot tudi včeraj dejal, da pričakuje enako podporo kot pri prvem glasovanju. Golubović verjame, da bosta Levica in SD ta zaplet uredili, a tega ne želi povezovati z odločanjem o proračunskih dokumentih. “Rebalans je dober in zato so ga podprli,” je prepričan. Pri ponovnem glasovanju tako pričakuje podporo Levice tudi v primeru, da do podpisa sporazuma o sodelovanju z vlado dotlej še ne pride. Kdaj bo podpis, Golubović ne ve, je pa opozoril, da sporazum omogoča, da se dokument dopolni, če se strinjajo vsi partnerji.

Golubovič se ni opredelil do tega, ali prvak SNS Zmago Jelinčič z napovedjo podpore noveli zakona o izvrševanju proračuna jemlje moč Levici pri sodelovanju z vlado. Zagotovil pa je, da se glede podpore s SNS niso pogovarjali oziroma ji karkoli obljubili. Vodja poslancev SAB Maša Kociper pa upa, da SNS jemlje moč Levici, saj si ne želi, da bi imela katera koli stranka moč za izsiljevanje strank, ki so prevzele odgovornost za vodenje države. “Gotovo bi nekateri predlogi SNS utegnili biti za nas nesprejemljivi, gotovo pa so tudi kakšni dobri in bi se dalo z njimi kaj dogovoriti,” je še dejala Kociprova.

Levica pa je imela po njenih besedah sijajno priložnost, da vstopi v vlado, zato je “pri teh izsiljevanjih nekaj slabega priokusa”. Pri dogajanju med SD in Levico glede sporazuma gre po njenih ocenah tudi za politične igre, po njenem prepričanju pa bo novela zakona o izvrševanju proračuna ponovno izglasovana brez težav.

COMMENTS

Wordpress (0)