(VIDEO) Matej Tonin: “Mi smo povabili Webra, SDS je prilagodil svoj dogodek naši obletnici” – Nevarna razmerja na desni, zaradi stališč do Viktorja Orbana in Fidesza! – TOPNEWS.si

(VIDEO) Matej Tonin: “Mi smo povabili Webra, SDS je prilagodil svoj dogodek naši obletnici” – Nevarna razmerja na desni, zaradi stališč do Viktorja Orbana in Fidesza!

(VIDEO) Matej Tonin: “Mi smo povabili Webra, SDS je prilagodil svoj dogodek naši obletnici” – Nevarna razmerja na desni, zaradi stališč do Viktorja Orbana in Fidesza!

Kampanja pred evropskimi volitvami v luči praznovanje današnje 30. obletnice NSi in SDS je očitno pregrela tudi dogajanje na slovenski desnici. Olje na ogenj je včeraj prilila NSi s kandidaturo dr. Žige Turka na listi NSi, čeprav je še vedno član SDS-a. Pred tem so se pokazale razlike glede odnosa do Orbana in Fidesza, kjer sta SDS in SLS proti izključitvi Orbanovega Fidesza iz EPP. NSI pa je za zamrznitev njenega članstva, poleg tega pa se je pojavilo še vprašanje, kdo je povabil Manfreda Webera, kandidata EPP za predsednika Evropske komisije na evropskih volitvah in čigav gost bo na današnjih slavnostnih dogodkih.

Opozicijski SDS in NSi bosta danes obeležili 30. obletnico svojih začetkov. SDS popoldne pripravlja slavnostno akademijo v Cankarjevem domu v Ljubljani, NSi pa nekaj ur prej slovesnost v Festivalni dvorani na Bledu. Obeh dogodkov se bo udeležil kandidat EPP za predsednika Evropske komisije na majskih evropskih volitvah Manfred Weber, ki bo najprej govoril na slovesnosti NSi-ja in potem skupaj z Janezom Janšo obiskal podjetje Podkrižnik d.o.o. v Ljubnem ob Savinji, potem pa govoril še na slavnostni akademiji SDS ob praznovanju 30. obletnice njenih začetkov, na kateri bodo podelili najvišja priznanja SDS za leto 2018. Udeležil se je bo tudi kandidat za predsednika Evropske komisije na evropskih volitvah Manfred Weber (EPP).

Zgodovina obeh strank, danes na evropski ravni vključenih v Evropsko ljudsko stranko (EPP), sega v drugo polovico 80. let prejšnjega stoletja, ko so različna družbena gibanja zahtevala demokratizacijo in nastanek samostojne države. Prav prihod Webra, ki je v okviru obiskov pri evropskih ljudskih strankah EPP pred evropskimi volitvami – Weber je namreč tudi kandidat za predsednika Evropske komisije na evropskih volitvah (EPP) – je v preteklih dneh sprožil polemike, čigav gost je pravzaprav Weber, in kateri datumi pravzaprav sovpadajo z njegovim prihodom na slovesnosti obeh strank članic EPP.

Matej Tonin je v četrtek v Maxi klubu na okrogli mizi ob 30.obletnici stranke dejal, da “kakšen je točni naslov in namen dogodka SDS ne vem, ker se nisem z njimi ukvarjal. Kot sem rekel, jaz sem vesel, da pride točno na dan naše obletnice Manfred Weber na obisk k nam, da bomo skupaj praznovali. Kakšen dogodek bodo imeli, to je pač njihova stvar.” Na vprašanje, ali Weber pride slučajno, ker je rekel, da enkrat pred evropskimi volitvami, bo obiskal Slovenijo, ali pride zato, ker ste ga vi povabili, Tonin odgovarja: “Mi smo ga povabili na ta dan, ker 10. marca 1989 so bili ustanovljeni predhodniki krščanske demokracije in mi smo to želeli praznovati na predvečer oziroma na dan preden se je ta dogodek dejansko zgodil in mi smo zelo veseli, da se je gospod Weber na to naše vabilo odzval. To je bistvo tega.”

Na vprašanje novinarke, ali si je torej SDS malo prilagodila ta dogodek pri njih: “Si predstavljam, kajti, saj veste, delati kampanjo v celotni Evropi, je časovno zelo potratno in jaz si predstavljam, da je pred evropskimi volitvami to prvi in tudi zadnji obisk gospoda Webra v Sloveniji in najbrž je tudi v tem poanta, da so druge stranke potem tudi našemu praznovanju prilagodile svoje dogodke. Ampak, še enkrat pravim, je normalno, smo vsi trije člani EPP-ja in zato bo tudi Weber obiskal vse tri članice.”

Prav prihod Webra, ki je v okviru obiskov pri evropskih ljudskih strankah EPP pred evropskimi volitvami – Weber je namreč tudi kandidat za predsednika Evropske komisije na evropskih volitvah (EPP) – je v preteklih dneh sprožil polemike, čigav gost je pravzaprav Weber, in kateri datumi pravzaprav sovpadajo z njegovim prihodom na slovesnosti obeh strank članic EPP.

Weber bo imel torej v Sloveniji naporen dan, saj se bo udeležil dveh uradnih dogodkov sestrskih strank SDS-a in NSi-ja, prav tako pa naj bi kot je razvidno iz vabila z Janšo obiskala še podjetje Podkrižnik. Prav tako pa naj bi se srečal z Slovensko ljudsko stranko.
V uradni zgodovini Slovenske demokratične zveze piše, da je bila ustanovljena 11. januarja 1989, Socialdemokratska zveza Slovenije 16. februarja 1989. Kmalu so se jima pridružili še Slovensko krščansko socialno gibanje (10. marca 1989), pa tudi Meščanska zelena stranka (31. marca 1989), Zeleni Slovenije (11. junija 1989), Slovenska obrtniška stranka (27. decembra 1989) ter naslednje leto še Slovenska obrtniško podjetniška stranka (1. februarja 1990) in Sivi panterji (18. januarja 1990).

Obletnice pa niso edina točka, ki te dni razdvaja opozicijske desne stranke SDS, NSi in SLS. Slovenske stranke, ki so članice Evropske ljudske stranke (EPP), imajo namreč različna stališča glede morebitne izključitve madžarskega Fidesza iz desnosredinske politične družine. V SDS izključitvi nasprotujejo, češ da bi oslabila EPP, tudi v SLS menijo, da to ne bi bilo pravo sporočilo pred evropskimi volitvami. NSi pa bo predlagala zamrznitev članstva.

“SDS nasprotuje vsem predlogom, ki slabijo moč EPP. Fidesz kritizirajo predvsem tiste stranke, ki v svojih državah niso uspešne na volitvah, vzroke za poraz pa iščejo na napačnem koncu,” so zapisali v največji opozicijski stranki. Dodali so, da “ima pri nasprotovanju uničevalni migrantski politiki prav Fidesz in ne njegovi kritiki”. “V SLS ocenjujemo, da postopek izključevanja vsekakor ni v korist politične družine EPP in ni pravo sporočilo pred evropskimi volitvami,” pa so poudarili v SLS.

NSi pa bo, kot je povedal Matej Tonin, 20. marca predlagala, da se Fideszu zamrzne članstvo v EPP, dokler se ne ugotovi, ali Orban in Fidesz nameravata prenehati z neutemeljenimi napadi, ali se želita vrniti nazaj “na pota politične družine”. Če to nameravata, še vedno vidimo možnosti, da ostanejo v EPP, če bodo nadaljevali aktivnosti in se na takšen način še oddaljevali, potem EPP ne bo imela druge možnosti kot izključitev, meni Tonin.

Spor je kulminiral zaradi objave članka na Nova24TV, z naslovom:” Trenja v NSi? Evroposlanec Peterle stopil Orbanu v bran, Tonin pa bi ga kaznoval z zamrznitvijo članstva v EPP!”, kjer so citirali izjavo Peterleta iz oktobra lani. Po njegovem je težava v tem, da Zahod ne razume, zakaj je prišlo do razpoke med njim in Srednjo Evropo. “Razpoka je vrednostna. Očitno pod istimi besedami mislimo različno. Dobro prihodnost pa si lahko predstavljamo samo, če bomo o temeljnih vrednotah mislili isto. Srednja Evropa ima drugačno zgodovinsko, politično in kulturno izkušnjo, še posebej zaradi komunizma. Sprejema sekularizem kot načelo, ne pa kot novo in izključujočo religijo.”

Matej Tonin zatrjuje, da je NSi usklajena. Imeli smo številne razprave sedaj v zadnjem obdobju tako na IO kot tudi na svetu stranke. In vse te pozicije in tudi vsa ta stališča, ki smo jih tudi javno predstavili, so znotraj stranke usklajena. Zadeve, ki jih pa navajate, je pa nek medij, ki ki pravi, da je v službi resnice pripravil članek, iz katerega je razvidno, da je vzel izjave gospoda Peterleta, ki so stare več kot pol leta. V teh pol leta se je pa marsikaj spremenilo in so zadeve nekoliko drugačne tako, da tukaj smo absolutno na liniji.”

Na vprašanje novinarke, zakaj meni, da v SDS tako branijo Orbana, češ, da si ne zasluži izključitve in so seveda proti izključitvi, niso edini, tudi SLS ima takšno mnenje, pa vendar zakaj menite, da SDS tako zelo brani Orbana, je Tonin dejal, da je to vprašanje za SDS in SLS. Jaz sem vam povedal pozicijo NSi o njihovih razlogih, jaz tega ne želim, najbolje je, da odgovorijo sami.”

COMMENTS

Wordpress (0)