Odstopila finska vlada zaradi neuspeha zdravstvene reforme – TOPNEWS.si

Odstopila finska vlada zaradi neuspeha zdravstvene reforme

Odstopila finska vlada zaradi neuspeha zdravstvene reforme

Finska vlada je odstopila, potem ko ni uspela izvesti reforme zdravstvenega sistema.

Finski predsednik je odobril odstop predsednika vlade Juhe Sipille in zahteval, da vlada še naprej deluje kot začasna, dokler ne bo izvoljena nova vlada.

Začasni premier Sipila je dejal, da je “zelo razočaran”, da mora njegova vlada zaradi dolgotrajne zdravstvene reforme odstopiti.

“Moja vlada bo nadaljevala z delom kot začasna,” je dejal Sipila in dodal, da bi Finska lahko imela novo vlado pred junijem ali julijem. Finska bo prevzela predsedovanje Evropski uniji 1. julija.

Padec vlade prihaja le mesec dni pred parlamentarnimi volitvami. Reforma je bila ključna za tričlansko koalicijo, ki je želela uravnotežiti javne finance.

Finančne obveznosti so v konfliktu z visokimi stroški zdravstva vse starejše finske populacije. Toda zmanjšanje teh stroškov je velika politična ovira v tej nordijski državi, ki je v zgodovini vedno imela obsežne, a drage zdravstvene sisteme.

Po mnenju vlade naj bi reforma omejila letno rast javnih in zdravstvenih stroškov za 0,9 odstotka glede na trenutne kazalce, ki predvidevajo 2,9-odstotno rast v obdobju od 2019 do 2029.

Sipila je pred tem dejal, da bo svojo koalicijo desnega centra razpustil, če ne bodo uspeli izvesti reforme zdravstva in lokalne samouprave.

COMMENTS

Wordpress (0)