Še en “ne” premierki Theresi May: Poslanci na Škotskem in Welsu so glasovali proti sporazumu o Brexitu – TOPNEWS.si

Še en “ne” premierki Theresi May: Poslanci na Škotskem in Welsu so glasovali proti sporazumu o Brexitu

Še en “ne” premierki Theresi May: Poslanci na Škotskem in Welsu so glasovali proti sporazumu o Brexitu

Poslanci obeh parlamentov so glasovali istočasno. Škotski in valižanski parlament sta v torek zavrnila sporazum o Brexitu, ki ga je z Brusljem dosegla britanska vlada, kar je bilo prvič, da so poslanci obeh parlamentov glasovali tako rekoč istočasno.

Na referendumu leta 2016 je Brexit podprlo 52 odstotkov volivec, 48 odstotkov jih je bilo proti, kar je privedlo do razkola v državi. Anglija in Wales sta glasovala za Brexit, medtem ko je večina na Škotskem in Severni Irski glasovala za to, da ostane v Evropski uniji.

Od takrat vladi Škotske in Welsa trdita, da ju premierka Theresa May v svojih načrtih ignorira v povezavi z Brexitom, kar pa je London odločno zavrnil. Obe vladi sta zaskrbljeni zaradi gospodarskih posledic Brexita. Včerajšnje glasovanje, čeprav ni zavezujoče, predstavlja formalizacijo njunega političnega nasprotovanja.

“Sporazum premierke bo povzročil trajno in precejšnjo škodo za delovna mesta, življenjski standard in javne storitve, kot je sistem zdravstva (NZS), zato bi ga bilo treba zavrniti,” je dejal minister v vladi Škotske Michael Russell.

Dodal je, da bi morala vlada v Londonu prenehati z izsiljevanjem britanskega parlamenta s “katastrofalnim izidom v primeru odhoda Velike Britanije iz EU brez dogovora”, kar uporablja, da bi prisilila poslance, da sprejmejo ta “zelo škodljiv načrt”.

Postopek sprejemanja političnih odločitev v Veliki Britaniji je precej razdrobljen, čeprav ima britanski parlament oziroma Westminster zadnjo besedo kar zadeva Brexit.

COMMENTS

Wordpress (0)