Trump ostro zagrozil EU: Igrali boste po pravilih ali pa vam od maja sledi pekel! EU zavrača Trupov način komunikacije z zavezniki! – TOPNEWS.si

Trump ostro zagrozil EU: Igrali boste po pravilih ali pa vam od maja sledi pekel! EU zavrača Trupov način komunikacije z zavezniki!

Trump ostro zagrozil EU: Igrali boste po pravilih ali pa vam od maja sledi pekel! EU zavrača Trupov način komunikacije z zavezniki!

Ameriški predsednik Donald Trump je zagrozil Bruslju in dejal, da mora EU “igrati po pravilih” ali pa ji bo uvedel “carine iz pekla”.

“Evropska unija ne dovoljuje vstopa naših izdelkov. Ne dovoljujejo uvoza naših kmetijskih proizvodov,” je dejal Trump na sestanku z ameriškimi guvernerji, piše v transkriptu iz Bele hiše.

Trump je dodal, da “je EU v nekaterih pogledih težavnejša od Kitajske.” Trump je prav tako obtožil EU, da zaračunava “visoke carine” za ameriške avtomobile, “medtem ko mi ne zaračunamo skoraj ničesar, ko nam pošiljajo svoje avtomobile.”

Na to se je odzval Guy Verhofstadt na Facebooku in zapisal: “Trumpovo sporočilo njegovim evropskim prijateljem? “Peklensko vas bomo ocarinili!”. To ni način, kako se dela z zavezniki! Treba je storiti vse, da bi se izognili katastrofalni trgovinski vojni med EU in ZDA, ki bi koristila resničnim sovražnikom svobode in demokracije: Rusiji in Kitajski”.

Trump's message to his European friends? "we are going to tariff the hell out of you". This is no way to treat allies!…

Objavil/a Guy Verhofstadt dne Torek, 26. februar 2019

Carine EU na uvoz ameriških avtomobilov znašajo 10 odstotkov, medtem ko so ameriške carine 2,5 odstotka. Bruselj se želi pogajati z Washingtonom o znižanju carin na uvoz avtomobilov, vendar ZDA doslej niso želele razpravljati o tem vprašanju.

Washington pa med tem spodbuja EU, da vključi v pogajanja tudi kmetijstvo, Bruselj pa slednje zavrača. Trump se bo do sredine maja odločil, ali bo uvedel nove carine, potencialno dvignjene na 25 odstotkov, na uvoz avtomobilov v imenu nacionalne varnosti, EU pa se boji, da bodo ZDA slednje uporabile kot vzvod pri pogajanjih.

“Obvestili smo EU, da mora igrati ustrezno igro. Povedali smo jim: “Moramo se sestati. Če se ne želite sestati, vam bomo uvedli peklenske carine, “je dejal Trump.

COMMENTS

Wordpress (0)