Litva: Aretirali 26 oseb, med njimi tudi 8 sodnikov! – TOPNEWS.si

Litva: Aretirali 26 oseb, med njimi tudi 8 sodnikov!

Litva: Aretirali 26 oseb, med njimi tudi 8 sodnikov!

Litovski organi so v protikorupcijski preiskavi aretirali 26 ljudi, med njimi osem sodnikov, je sporočilo državno tožilstvo.

Isti vir navaja, da bo tožilstvo preučilo tudi nekatere sodbe, ki so jih sprejeli aretirani sodniki.

Sodniki so delali na najvišjih sodiščih, vključno z vrhovnim sodiščem in pritožbenim sodiščem, je zapisalo tožilstvo v izjavi in dodalo, da je med aretiranimi tudi pet odvetnikov.

“Ugotovili smo, da gre za cel sistem sodnega trgovanja,” je novinarjem povedal tožilec Edvinas Pasilis.

Vodja protikorupcijske agencije Zidrunas Bartkus je dejal, da ima agencija dokaze o podkupovanju, ki se gibljejo med 1.000 in 100.000 evri, z namenom vplivanja na končno sodbo v zadevah pred upravnimi, kazenskimi in civilnimi sodišči.

Bartkus je dejal, da je v enem primeru bila dana podkupnina, da bi se vplivalo na postopke za primere korupcije.

“Čas nedotakljivih je minil. Vsakdo bi se moral naučiti lekcije,” je dejal premier Saulius Skvernelis.

Kar zadeva stanje korupcije v Sloveniji je mednarodna organizacija Transparency International konec januarja objavila novo lestvico indeksa zaznave korupcije, ki se nanaša na lansko leto in na kateri je Slovenija zasedla 36. mesto. V primerjavi z letom 2017 je Slovenija na tej lestvici padla za dve mesti, po ugotovitvah mednarodne organizacije pa Slovenija že vse od leta 2012 ne beleži vidnejšega napredka na indeksu zaznave korupcije.

Časopis Svet24 je v zvezi s tem želel opraviti intervju s predsednikom protikorupcijske komisije Borisom Štefanecom, ki je zahteval vprašanja v naprej, nato pa si je premislil. Vprašanja, ki so mu jih poslali, sil lahko preberete v nadaljevanju.

Kako ocenjujete stanje glede korupcije v Sloveniji in primerjava z evropskimi državami?

Kakšni so glavni vzroki za padec Slovenije na lestvici indeksa korupcije za dve mesti? Kakšen je trend glede prijav suma korupcije na komisiji v zadnjih petih letih?

Koliko načelnih mnenj ste v tem času spisali in koliko jih je bilo ocenjenih kot korupcijsko tveganje?

Kakšni so najbolj pogosti očitki pri sumu korupcije?

Pri katerih funkcionarjih je zaznati največ sumov korupcije? (občinskih, državnih, uradnikih …?)

Komisija naj bi imela težave pri razumevanju ročno napisanih poročil o premoženjskem stanju, predvsem občinskih funkcionarjev. Se te težave še vedno dogajajo? Gre pri ročnem vpisovanju podatkov po vaši oceni za nagajanje pri delu komisije in kako bi to lahko rešili?

Pri koliko občinskih funkcionarjih je komisija zaznala nesorazmerno povečanje premoženja? Ali ste glede tega podali kakšno prijavo na policijo in koliko?

Ali po vaši oceni preiskovalni organi kvalitetno opravljajo svoje delo? V javnosti so se pojavili številni očitki ob primeru makete za drugi tir, ko je policija hišne preiskave izvedla šele leto dni po izbruhu afere? Vaš komentar?

Kakšno je sicer vaše sodelovanje z organi pregona?

Bi bila po vaši oceni za uspešnejši pregon in odkrivanje korupcije potrebna sprememba zakonodaje in kakšne spremembe bi bile potrebne?

Podpirate zakonsko zaščito tako imenovanih žvižgačev, s čimer bi lahko k prijavi korupcije spodbudili več ljudi?

V javnosti so se v preteklosti pojavljali pomisleki o potrebi obstoja komisije. Je ta po vašem mnenju še vedno potrebna in zakaj?

Kaj štejete za največji uspeh komisije v času vašega vodenja?

Ste se že odločili, da se boste potegovali za nov mandat na čelu komisije?

Sicer pa se predsedniku komisije za preprečevanje korupcije Borisu Štefanecu prihodnje leto izteče njegov šestletni mandat.

COMMENTS

Wordpress (0)