16 zveznih držav na čelu s Kalifornijo je vložilo tožbo proti Trumpu zaradi razglasitve izrednega stanja na južni meji – TOPNEWS.si

16 zveznih držav na čelu s Kalifornijo je vložilo tožbo proti Trumpu zaradi razglasitve izrednega stanja na južni meji

16 zveznih držav na čelu s Kalifornijo je vložilo tožbo proti Trumpu zaradi razglasitve izrednega stanja na južni meji

Kalifornija je skupaj s petnajstimi drugimi zveznimi državami vložila tožbo proti ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, da bi po sodni poti razveljavile njegovo odločitev o razglasitvi izrednih razmer, je v ponedeljek za ameriške medije povedal državni tožilec Xavier Becerra.

“Trump ima široke pristojnosti, vendar nima pravice kršiti ameriške ustave”

Trump je razglasil izredno stanje, da bi obšel kongres in zagotovil sredstva za gradnjo zidu na mehiški meji, kar je bila ena od njegovih velikih predvolilnih obljub.

“Predsednik ima široka pooblastila. Vendar nima pristojnosti kršiti ustave,” je dejal Becerra za NBC.
Ameriški mediji so poročali, da so se Kaliforniji pridružile še Nova Mehika, Oregon, Minnesota, New Jersey, Havaji, Connecticutu…

Trump je v petek podpisal deklaracijo o izrednih razmerah, da bi lahko izpolnil svojo predvolilno obljubo o gradnji zida na meji z Mehiko, vendar je takoj pojasnil, da se zaveda resne pravne bitke s svojimi nasprotniki pri uresničevanju svoje zamisli.

Izredne razmere – če jih ne bodo preprečila sodišča ali kongres – bi Trumpu omogočile, da si postreže s sredstvi, ki so jih poslanci sicer namenili za druge potrebe, da bi tako zgradil zid oziroma obšel kongres in sprostil sredstva za njegovo gradnjo.

Prvo tožbo so v petek že vložili trije lastniki zemljišč ob meji v Teksasu, kjer naj bi se gradil zid, in okoljevarstvena skupina. V ponedeljek so predsedniku za darilo ob dnevu predsednika zvezne države dodale svojo tožbo v Kaliforniji, kar skoraj zagotavlja razplet po scenariju, ki ga je v petek opisal Trump.

Dejal je, da ga bodo tožili in bo tožbo izgubil, potem bo odločalo prizivno sodišče v Kaliforniji in bo spet izgubil, na koncu pa bo zadeva pred vrhovnim sodiščem ZDA, kjer zaradi konservativne večine pričakuje “pošten razplet”.

Lastniki zemljišč iz Teksasa Trumpa tožijo zaradi poseganja v zasebno lastnino in kršenja ustave, slednje pa je tudi glavna utemeljitev tožbe 16 zveznih držav.

Po ustavi o razdelitvi proračunskega denarja odloča kongres, vendar pa zakon iz 70. let prejšnjega stoletja predsedniku ZDA dovoljuje uvedbe izrednega stanja, v katerem lahko po svoje razporeja sredstva. Trumpovi predhodniki so to počeli redko in le v primerih, ko je bilo jasno, da bo sledila podpora kongresa.

“Predsednik je v nasprotju z voljo kongresa uporabil izgovor umetno ustvarjene krize nezakonitega priseljevanja, da razglasi izredno stanje in preusmeri denar namenjen boju proti mamilom, vojaškim gradnjam in policijskim pobudam v gradnjo zidu na meji z Mehiko,” pravi tožba zveznih držav.

COMMENTS

Wordpress (0)