(V ŽIVO) Lokalne volitve 2022 v živo v štabih zmagovalcev in poražencev – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Lokalne volitve 2022 v živo v štabih zmagovalcev in poražencev

(V ŽIVO) Lokalne volitve 2022 v živo v štabih zmagovalcev in poražencev

Ob 19. uri so se po državi zaprla  volišča po državi. Žal vam lahko postrežemo zaenkrat zgolj z volilno udeležbo, ki je bila nizka, medtem, ko je do 16. ure glasovala približno tretjina volilucev Na lokalnih volitvah, ki danes potekajo v 212 občinah po državi, je do 16. ure po podatkih občinskih volilnih komisij volilo 550.815 oziroma 32,72 odstotka volilnih upravičencev. To je nekaj manj kot na prejšnjih volitvah. V mestnih občinah je bila udeležba 28,36-odstotna, so sporočili z ministrstva za javno upravo.

Na volitvah leta 2018 je bila udeležba do 16. ure 36,85-odstotna, na volitvah leta 2014 pa 32,12-odstotna.

Ob tem so z ministrstva za javno upravo še sporočili, da se je ob osvežitvi podatkov nekoliko spremenil tudi podatek o volilni udeležbi do 11. ure. V dveh občinah so namreč podatku o udeležbi pomotoma prišteli tudi udeležbo na predčasnem glasovanju. Po vnesenem popravku je tako volilna udeležba do 11. ure še nekoliko nižja, in sicer 11,98 odstotka (in ne 12 odstotkov).

To je manj kot na prejšnjih volitvah novembra 2018. Takrat je do 11. ure glasove oddalo 15,28 odstotke upravičencev. Leta 2015 pa je v prvem krogu do 11. ure na volišča prišlo 13,25 odstotka upravičencev. Kot so danes še sporočili z ministrstva za javno upravo, je bila sicer leta 2018 končna volilna udeležba v prvem krogu lokalnih volitev 51,2-odstotna, leta 2014 pa 45,2-odstotna.

Predsednik vlade Robert Golob je ob današnji oddaji glasu na lokalnih volitvah v izjavi poudaril pomen teh volitev za politiko. Tam se začne res prava politika za ljudi, ki ima tudi najbolj konkretne rezultate, ki jih ljudje občutijo neposredno, je dodal.

“Je pa res, da je potem povezava lokalne na državno sceno izjemno pomembna. Ampak začne se pa tukaj,” je ob oddaji glasu v Novi Gorici dejal predsednik vlade in Gibanja Svoboda.

Izrazil je željo, da bi se ljudje odzvali tudi na lokalne volitve, tudi v krajevne skupnosti oziroma v mestne četrti, in da bodo izbrali predstavnike, ki bodo imeli največ posluha ravno za ljudi.

Predsednik vlade je svoj glas oddal v Mestni občini Nova Gorica, kjer se za županski stolček poteguje pet kandidatov in ena kandidatka ter 12 list za 32 članov mestnega sveta. Gibanje Svoboda na lokalnih volitvah nastopa prvič.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je na volišču v ljubljanskem Šentvidu že oddala svoj glas za prvi krog lokalnih volitev, ob tem pa poudarila pomembnost lokalnih skupnosti. Pričakuje, da se bodo volivci odločili za lokalno skupnost, ki bo vključujoča, povezovalna, ki bo skrbela za lokalno okolje in bo socialno občutljiva.

Kot meni, ni nepomembno, kdo so županje in župani v lokalni skupnosti in kdo so mestne svetnice in mestni svetniki. “Čeprav imamo včasih občutek, da se politika gradi od zgoraj navzdol, se velikokrat gradi od spodaj navzgor. Dobri lokalni temelji pomenijo tudi dobro politiko na nacionalnem nivoju,” je dejala.

Želi si, da bi državljanke in državljani spoznali, kako pomembna je njihova volilna pravica, da lahko oddajo svoj glas za vse volitve, tako za lokalne, nacionalne in tudi referendumske. “Zavedati se morajo, da so odločitve, ki jih sprejemamo tako na lokalnem nivoju kot na nacionalnem nivoju, pomembne in vplivajo na njihovo življenje, na življenje njihovih otrok. Prav je, da se vsak, ki želi biti kritičen, udeleži volitev, ker ima takrat možnost povedati, kakšno politiko si želi,” je dodala.

V Sloveniji danes potekajo osme lokalne volitve v zgodovini samostojne države. Med 7. in 19. uro je oprtih 3245 volišč, na katerih volivci odločajo, kdo bo v prihodnjih štirih letih vodil 212 slovenskih občin. Poleg županov volijo tudi člane mestnih svetov in ponekod tudi svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti. V občinah, kjer prebivajo pripadniki italijanske oziroma madžarske narodne skupnosti ali romske skupnosti, pa volijo tudi predstavnike teh skupnosti. Za 212 županskih mest se skupaj poteguje 618 kandidatov, 3382 svetniških mest pa si ;želi zasesti 18.671 kandidatov.

Vzdušje v štabih in izjave ter rezultate lokalnih volitev 2022 bomo na Topnews.si in YouTube kanalu spremljali v živo.

COMMENTS

Wordpress (0)