(VIDEO) Violeta Tomič skrivnostna glede nadaljnjega sodelovanja Levice s koalicijo Marjana Šarca – TOPNEWS.si

(VIDEO) Violeta Tomič skrivnostna glede nadaljnjega sodelovanja Levice s koalicijo Marjana Šarca

(VIDEO) Violeta Tomič skrivnostna glede nadaljnjega sodelovanja Levice s koalicijo Marjana Šarca

Potem ko smo novinarji v parlamentu včeraj po seji vlade, na kateri je Slovenija “prepoznala” vodjo venezuelske opozicije Juana Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele, iskali odzive politikov, se je zgodil zanimiv besedni zaplet. Novinarji so namreč poslanko Levice Violeto Tomič prosili za izjavo o tem, kakšne bodo politične posledice zaradi odločitve vlade, potem ko je poslanec Miha Kordiš namreč prejšnji teden dejal, da bi to lahko imelo tudi “problematične posledice za sodelovanje Levice s koalicijo”, se je včeraj zgodil besedni zaplet ali simpatičen lapsus linguae. Poleg Venezuele, je novinarja komercialne televizije zanimal še komentar o aferi sendvič, pri tem pa se je zapletel. Kaj pa afera Tomič, sendvič, gospa Tomič.” “Tomič, gospa sendvič”, je novinarja popravila Violeta Tomič.

Violeta Tomič je v imenu Levice napovedala, da bodo zahtevali sklic izredne seje odbora DZ za zunanje zadeve, na kateri bodo zahtevali preklic sklepa vlade. Ob tem ni navedla časovnega okvirja, kdaj bi se to lahko zgodilo. Glede sodelovanja s koalicijo pa je ocenila, da današnja odločitev vlade ne prispeva k boljšem sodelovanju, o morebitnih drugih posledicah pa Tomičeva ni govorila.

“Glejte, s to odločitvijo je Venezuela ogrožena in se ji verjetno zna zgoditi državljanska vojna, tako kot se je zgodila v Siriji in Libiji, in kar se tiče naših odnosov, pa nikakor ne prispeva k boljšemu sodelovanju,” je povedala Tomičeva.

“No, ta odločitev vlade je za nas nedopustna. To je tudi sam povedal Miro Cerar in je dal argumente. Namreč, Slovenija se v zadeve drugih suverenih držav ne vmešava prvič. To je že naredila dvakrat in to v primeru Sirije in Libije in vemo, kaj se je tam zgodilo. Povzročilo je na milijone in milijone beguncev, ki so jih naše napačne odločitve pognale iz njihovih domov. Za to bo levica na Odboru za zunanjepolitične zadeve zahtevala, da se ta sklep prekliče,” je novinarjem po seji vlade povedala Violeta Tomič.

Na vprašanje, kakšne bodo politične posledice, gospod Kordiš je omenil, da bi to lahko imelo za vlado posledice, je odgovorila: “Glejte, s to odločitvijo je Venezuela ogrožena in se ji verjetno zna zgoditi državljanska vojna, tako kot se je zgodila v Siriji in Libiji, in kar se tiče naših odnosov, pa nikakor ne prispeva k boljšemu sodelovanju.”

Je bil del te igre že padec šestih državnih sekretarjev včeraj, vemo da je proti temu glasovala ravno Levica: “Glejte, tega ne bom komentirala. Toliko o tej temi Venezuele.”

Neposredno po Cerarjevem nastopu se je v imenu SD že odzval poslanec Milan Brglez in ocenil, da je vlada zdaj priznala le eno stran v sporu in si sama naložila mednarodnopravne obveznosti. Odločitev je ocenil kot napačno, ker bi lahko vodila v državljansko vojno v Venezueli. Slovenija pa bo soodgovorna za vse, kar bo storil Guaido oziroma “koalicija voljnih”, je menil.

“Naša politika pa ni v priklanjanju koaliciji voljnih, ampak spoštovanje ustave,” je še poudaril Brglez in napovedal poglobljeno razpravo v DZ o tem vprašanju, ker današnja odločitev vlade ni bila v skladu s slovensko ustavo. Zatrdil je še, da zato ministri SD te odločitve tudi niso podprli. “Sklep vlade, ki je pravzaprav priznala eno stran v sporu znotraj Venezuele, torej predsednika parlamenta Guaidoja za začasnega predsednika države, dokler ne izvede demokratične volitve, je mednarodno pravno nekaj, kar veže RS. Zaradi tega, ker to ni v skladu z našo ustavo, z zakonodajo, niti nima osnove v mednarodnem pravu, ima pa jih v razmerjih moči in lahko vodi do državljanske vojne. Zaradi tega ministri socialdemokracije tega sklepa niso podprli. Seznanitev v državnem zboru pa najverjetneje ne bo zgolj seznanitev, ampak bo tudi razprava o tem, kaj vse je bilo potrebno pri takšnem sklepu upoštevati v naši zakonodaji, ko se pravzaprav ni upoštevalo.

Ni se upoštevalo razmerja, ki je pomembno, kadar sami sebi nalagamo mednarodno pravne obveze. Zdaj je pravzaprav na Guaidoju, da naredi tisto, kar bo naredil, in karkoli bo naredil, bomo odgovorni. Tudi karkoli bo naredila ta koalicija voljnih, bomo odgovorni. Naša politika, torej politika socialdemokracije, ni v priklanjanju, bom rekel, koaliciji voljnih, torej razmerju moči, ampak v spoštovanju ustave. Vse drugo na koncu lahko privede do zelo negativnih rezultatov, tako za obstoj mednarodnega prava, od katerega je Slovenija odvisna, kot na drugi strani pravzaprav za prihodnje delovanje v mednarodni skupnosti. Odgovorno ravnati, pomeni upoštevati našo ustavo, kjer so pravzaprav navodila zelo jasno napisana, o tem bo razprava v državnem zboru, žal vlada pričakuje, da bo to šlo zgolj za seznanitev. Seznanitev v primeru prevzemanja mednarodnih obveznosti ni dovolj, “je dejal Milan Brglez in dodal:

“S tem je bila zavezana RS kot celota, z njo vsi državljani, čeprav je socialdemokracija glasovala proti, je še vedno to zdaj odgovornost na RS za vse, kar se bo na podlagi tega pravzaprav zgodilo. In vse, kar bo ta stran naredila, ki nima efektivnosti v Venezueli. To je treba vedeti. Nevtralni opazovalci, kot so Združeni narodni ali mednarodni odbor rdečega križa kaj takega niso niti predlagali, kaj šele kaj drugega in treba je verjeti tistim, ki imajo neko moralno težo v mednarodni skupnosti. V nasprotnem primeru se postaviš na eno stran. Ni stališče socialdemokracije, da bi se postavila na katerokoli stran, v tem primeru je pa, da je treba spoštovati obstoječa pravila in ta pravila niso bila spoštovana, niti ustavna, kaj šele, da bi se pogovarjali o mednarodno pravnih vidikih tega, kaj takšno priznanje pravzaprav pomeni. Lahko privede do številnih zadev, ampak do sedaj je običajno privedlo do humanitarne in drugačne katastrofe.”

Na našo ugotovitev, da bi v primeru glasovanja v državnem zboru ali v odboru za mednarodne odnose bil rezultat isti, kot je bil na vladi, saj bi ga poleg treh koalicijskih strank podprla tudi opozicija SDS in NSi, pa Brglez odgovarja, da bi vsaj ustava bila spoštovana.

COMMENTS

Wordpress (0)