(VIDEO) Konec teorij o novem LDS-u in demonstracija moči M. Šarca, ki je dobesedno “odpikal” A. Bratuškovo in M. Cerarja – TOPNEWS.si

(VIDEO) Konec teorij o novem LDS-u in demonstracija moči M. Šarca, ki je dobesedno “odpikal” A. Bratuškovo in M. Cerarja

(VIDEO) Konec teorij o novem LDS-u in demonstracija moči M. Šarca, ki je dobesedno “odpikal” A. Bratuškovo in M. Cerarja

Politična dinamika celotnega dogajanja pred odločitvijo LMŠ in Marjana Šarca, da gre na evropske volitve samostojno, Cerar in Bratuškova pa sta napovedala skupni nastop SMC in SAB je bila včeraj več kot zanimiva, in bo imela daljnosežne posledice. Najprej je predsednik države Borut Pahor razpisal volitve, v tem času sta se sestala Marjan Šarec in Zoran Janković, kar je večina medijev spregledala, čeprav je bila več kot zanimiva izjava Zorana Jankoviča, ki je Šarca pohvalil, “da je na začetku svojega mandata naredil tisto, kar je meni karakterno blizu, to, da je zelo jasno postavil kdo je šef v hiši.”

Marjan Šarec je šel včeraj še nekoliko dlje, saj je dobesedno “ponižal” Bratuškovo in Cerarja, ki sta prišla na sestanek, na katerem naj bi se dogovorili o oblikovanju skupne liste, vendar se je sestanek po Cerarjevih besedah zaključil že po 15 minutah. Prvak LMŠ Marjan Šarec je Cerarju in Bratuškovi namreč pojasnil, da si njihova stranka želi na evropske volitve sama. Kot je dejala Bratuškova, naj bi bil samostojen nastop na volitvah, želja članov LMŠ.

Čeprav je bila izjava za javnost predvidena za 17 uro, sestanek se je začel ob 15 uri, novinarji nismo uspeli niti v miru popiti kave v bližnjem Maximarketu. Kava se še ni niti dobro ohladila, ko so iz sedežev strank že začele prihajati informacije, da se je sestanek pravzaprav končal, še preden se je dobro začel. Verjetno sta Bratuškova in Cerar odšla v zgornje nadstropje na sedež SMC, sedež LMŠ in SMC je namreč na istem naslovu poleg parlamenta, kjer sta se na hitro dogovorila za skupen nastop na volitvah.

“Pojasnila sva mu, da sva si želela, da bi šli skupaj, kajti verjameva, da je liberalna zgodba za Evropo pomembna,” je dejal Cerar. Bratuškova ni skrivala razočaranja, “ker bi to, kar sta slišala na sestanku, lahko slišala tudi po telefonu … Prepričana sva, da smo v SMC in SAB sposobni sestaviti kakovostno listo in na evropskih volitvah doseči odličen rezultat,” je dejala Bratuškova. Cerar pa je pojasnil, da sta se z Bratuškovo dogovorila, da organom njunih strank predlagata, da se povežejo, saj verjameta v to, da so lahko skupaj močnejši in bolj prepričljivi.

Čeprav se praktično že od sredine leta 2018 oziroma od zadnjih parlamentarnih volitev pojavlja teorija o takoimenovanem novem LDS, ki naj bi ga po teorijah zarote sestavljal sam Gregor Golobič, ki zanika, da bi imel kakršenkoli vpliv na politično dogajanje. Novi LDS naj bi nastal iz Liste Marjana Šarca, Stranke modernega centra in Stranke Alenke Bratušek, ki ima v parlamentu zavidljivih 28 poslancev. Čeprav velja, da je v življenju boljša prva zamera kot druga, je Šarec med dvema variantama izbral prvo, torej prvo zamero, saj je enostavno “dal dvojko” oziroma odkartal, kot se reče v žargonu, Cerarja in Bratuškovo.

Šarec se je odločil za drugačno taktiko kot Drnovšek, ki je leta 1994 dobesedno utopil politične zaveznike v LDS-u, ki je potem bila praktično na oblasti nadaljnjih 10 let. Čeprav se vladanje Marjana Šarca primerja z vladavino Janeza Drnovška, Šarec naj bi bil nekakšen novi Drnovšek, vendar pa se vsaj tisti, ki imajo malo zgodovinskega spomina spomnijo, da je Drnovšek veliko bolj spretno leta 1994 stopil politične sopotnike v talilnem loncu LDS-a Plan novega LDS-a naj bil bil po teoriji zarote sledeč: čez dve ali tri leta veliki združitveni kongres omenjenih treh strank, kot je bil nekoč združitveni kongres LDS na Brdu pri Kranju (12. marca 1994, ko so se združile stranke LDS, Demokrati, Socialistična stranka Slovenije in Zeleni – Ekološko socialne stranke).

Šarec, ki se očitno počuti dovolj ali pa zelo močnega, se je odločil za tvegano potezo, da Bratuškovo in Cerarja, ki vendarle imata v vladi pomembne resorje, enostavno poniža in zavrne skupni nastop na volitvah, vendar bi se mu lahko čez nekaj časa – po tem scenariju – nevarno maščevalo. V politiki je boljše iskati zaveznike, kot pa si delati politične nasprotnike. Seveda bo Šarec ne glede na včerajšnjo odločitev še naprej ostal predsednik vlade, vendar ponižanja Bartuškova in Cerar vsekakor ne bosta pozabila. V politiki pa je gledano z vidika “big picture” tranzicijske levice vedno tako, da so politiki tako ali tako samo potrošna roba.

In, kot bi dejal eden od znanih slovenskih politikov, njegovega imena namerno ne bom citiral, je najbolj nevarno takrat, ko si sam na ravni cesti, saj te lahko to zavede in zaradi prevelike hitrosti hitro zgubiš občutek za hitrost in zletiš s ceste. Janez Janša je tako včeraj kot danes v več tvitih Marjana Šarca in Damirja Crnčeca obtožil, da pospešeno razgrajujeta SMC in seveda tudi SAB oziroma Alenko Bratušek. Novico o skupnem nastopu SMC-ja in SAB-a pa je Janša cinično komentiral, da bi lahko bil njun logo maketa drugega tira.

Seveda je Šarec po anketah začel nevarno prehitevati Janšo po desni in v tem kontekstu so njegove odločitve smiselne, saj je ideal slovenskih političnih strategov vedno “krščanski socializem” in v strategiji malo levo, malo desno, bi seveda bila povezava LMŠ-ja z Bratuškovo in Cerarjem bolj breme kot pa seštevanje odstotkov. Zadnje poteze delajo očitno nervoznega Janeza Janšo, ki vse skupaj pripisuje nekdanjemu političnemu sopotniku Damirju Črncecu. Očitno se Šarcu zdi nepotreben strošek oziroma cena, ki bi jo moral plačati, če bi šli s skupno listo na evropske volitve, saj bi moral del mest odstopiti del mest Bratuškovi in Cerarju na kolikor toliko enakopravni podlagi. Odločil se je za drugačno strategijo, po kateri računa, da se mu bosta Bratuškova in Cerar tako in tako v prihodnosti morala priključiti, ne da bi za to moral plačati kakršno koli politično ceno.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1095763610020835328

V čem je torej tveganje Šarčeve odločitve o samostojnem nastopu na volitvah. Prvič, da rezultat ne bo enak anketam javnega mnenja, po katerih bi seveda moral dobiti tri mandate v evropskem parlamentu, in če bi se, bog ne daj, ponovil rezultat lokalnih volitev, bi to bil seveda velik udarec za avtoriteto vlade oziroma vladajoče stranke in samega predsednika. V primeru, če bi se odločil za skupno listo, bi seveda bilo tveganje veliko manjše, saj bi morebitni poraz pomenil socializacijo odgovornosti na vse tri koalicijske partnerje oziroma stranke. V primeru uspeha pa bi seveda lahko dejal, da je rezultat itak posledica visokega ratinga vladajoče stranke.

Da se zaveda daljnosežnosti odločitve, je Šarec dal vedeti s tem, ko je v družbi poslancev in ministrov iz vrst LMŠ orisal pot od ustanovitve stranke pred petimi leti do oblikovanja vladne koalicije po junijski državnozborskih volitvah.

“Vse, kar smo ustvarili, je plod našega odgovornega dela in nikomur nismo ničesar dolžni. V pol leta smo oblikovali listo za parlamentarne volitve, vmes pa poslušali vse sorte, da nimamo ljudi in programa, tudi sam sem bil deležen vseh sort napadov,” je spomnil in dodal, da si tega niso preveč jemali k srcu. Na volitvah so dobili 13 poslanskih mandatov in tako postali druga največja parlamentarna stranka.

“Za sestavo vlade je bilo treba precej potrpljenja, časa in politične spretnosti, precej pripravljenosti na kompromise. Mnogokrat smo morali stopiti korak nazaj, da smo dosegli sestavo vlade, ki je prva manjšinska v Sloveniji,” je dejal predsednik LMŠ in premier. Po njegovih besedah so tako dokazali, da zmorejo sproti reševati vse težave.

Evropske volitve so po Šarčevih besedah ponovno priložnost, da dokažejo, da zmorejo in da znajo. “Ne gremo samo zato na volitve, ker bi bili prevzeti od anket. Nas vodi samo ena želja. Želimo spreminjati Slovenijo, pa tudi Evropo,” je dejal. Slovenija je majhna članica, a moramo biti po Šarčevih besedah v EU vseeno slišani. Kot je dejal, si ne želijo več Evrope, ampak boljšo.

“Po tehtnem razmisleku smo se odločili, da želimo biti sami kreator svoje usode,” je poudaril Šarec. Kakršenkoli rezultat bodo dosegli, bodo zanj odgovorni sami in si po njegovih besedah ne bodo očitali, da so ravnali napak. “Ne želimo več Evrope, ampak boljšo Evropo. Če bodo volivci videli, da zmoremo, lahko računamo na dober rezultat. Nekateri pravijo, da bi s skupnim nastopom dosegli več, morda to drži, morda ne. Bilo je mnogo pritiskov iz ALDE in doma.”

“Danes ne obljubljamo nemogočega, mi danes ne govorimo, da bomo vedno naredili vse najboljše, se bomo pa trudili, da ljudem pokažemo, da se je vredno truditi za boljšo Evropo,” je zatrdil.

COMMENTS

Wordpress (0)