“Mislim, da je to idiotska odločitev, ob vseh mojih simpatijah do Izraela, ki so jih izgubili v 15 minutah” – MIlanović o izobešanju izraelske zastave na stavbi zunanjega ministrstva Hrvaške – TOPNEWS.si

“Mislim, da je to idiotska odločitev, ob vseh mojih simpatijah do Izraela, ki so jih izgubili v 15 minutah” – MIlanović o izobešanju izraelske zastave na stavbi zunanjega ministrstva Hrvaške

“Mislim, da je to idiotska odločitev, ob vseh mojih simpatijah do Izraela, ki so jih izgubili v 15 minutah” – MIlanović o izobešanju izraelske zastave na stavbi zunanjega ministrstva Hrvaške

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je nedavno kritiziral odločitev hrvaškega ministrstva za zunanje zadeve, da v znak podpore Izraelu po napadu Hamasa izobesi izraelsko zastavo, in izpostavil, da napad Izraelu ne daje pravice do kršenja mednarodnega prava. Izraelsko zunanje ministrstvo je njegove izjave obsodilo kot nezaslišane.

Milanović je minuli teden glede eskalacije konflikta na Bližnjem vzhodu po napadu palestinskega gibanja Hamas na Izrael izjavil, da nikakor ne podpira Hamasa, ki ga je označil za teroristično organizacijo, ter izpostavil, da se ima Izrael kot država pravico braniti, a da pri tem nima pravice kršiti mednarodnega prava.

Kot neprimerno je kritiziral tudi odločitev zunanjega ministrstva, da na svojem sedežu v Zagrebu izobesi izraelsko zastavo. “Mislim, da je to idiotska odločitev, ob vseh mojih simpatijah do Izraela, ki so jih izgubili v 15 minutah,” je dejal.

“Mislim, da je to idiotska poteza, čeprav imajo moje simpatije. Na Hrvaškem ni mesta za druge zastave, razen za zastave narodnih manjšin. Hrvaška zastava je višjega reda, hrvaška zastava in zastava Nata ali EU nista enaki. Katera zastava je naslednja? Ve se, kako se z njimi razpolaga in to je idiotska reakcija ministra. Idiotizem ima več konotacij, tega ne počni,” – je takrat dejal predsednik Milanović.

Milanović je poudaril tudi, da je obsodil uboje, a da “pravica do samoobrambe, ki jo Izrael absolutno ima, ne vključuje maščevanja in masakra civilistov”.

Izraelsko zunanje ministrstvo je Milanovićevo izjavo obsodilo kot nezaslišano. “Nezaslišana izjava hrvaškega predsednika izstopa iz ozadja sporočil podpore mednarodnih voditeljev, ki so izrazili sočustvovanje z izraelskim narodom, potem ko so svet obkrožile grozljive slike barbarskega terorističnega napada Hamasa,” so sporočili v soboto v izjavi za javnost, ki so jo objavili na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju.

Plenkovićevi vladi so se medtem zahvalili za podporo, zunanjemu ministrstvu pa za odločitev, da v znak solidarnosti izobesi izraelsko zastavo.

Hrvaški premier Andrej Plenković je Milanovićeve izjave o Izraelu že v petek označil za nepotrebne in dejal, da je izraelska zastava na stavbi zunanjega ministrstva znak podpore in solidarnosti po brutalnem napadu Hamasa na Izrael. Dodal je, da bo vlada zaradi Milanovićevih izjav znova morala razlagati stališče Hrvaške svojim partnerjem.

Na območju Gaze je zaradi vojne, ki je izbruhnila po napadu Hamasa na Izrael, razseljenih že približno milijon ljudi. Število mrtvih med Palestinci je do nedelje naraslo na 2750. Ranjenih je okoli 9700 ljudi. Na izraelski strani poročajo o več kot 1400 mrtvih.

Izraelska vojska medtem pripravlja kopensko ofenzivo proti gibanju. Na meji z Gazo je v pripravljenosti več sto tisoč rezervistov.

COMMENTS

Wordpress (0)