Začelo se je sojenje katalonskim politikom, obtoženim za upor proti Španiji – TOPNEWS.si

Začelo se je sojenje katalonskim politikom, obtoženim za upor proti Španiji

Začelo se je sojenje katalonskim politikom, obtoženim za upor proti Španiji

V Madridu se je danes začelo sojenje nekdanjim katalonskim uradnikom, obtoženim upora proti Španiji, ki bi utegnilo trajati tri mesece in sprožiti napetosti.

Sojenje dvanajstim Kataloncem, ki so oktobra 2017 organizirali referendum o neodvisnosti Katalonije, ki ima 7,5 milijona prebivalcev, je najpomembnejše sojenje v Španiji v zadnjih štirih desetletjih.

Nazadnje se je v Španiji sodilo za upor leta 1982 po neuspešnem poskusu državnega udara. Polkovnik Antonio Tejero je streljal s pištolo v parlamentu v Madridu, v katerega je vstopil s približno 200 pripadniki civilne garde, medtem ko so bili tanki pripravljeni na odhod na ulice. Omenjeni poskus vojaškega udara ni uspel in Tejera so obsodili na največjo zaporno kazen 30-let zapora.

Tožilstvo zahteva 25 let zapora za nekdanjega podpredsednika katalonske vlade

Danes, 36 let kasneje, špansko državno tožilstvo zahteva 25 let zapora za Oriolo Junquerasa, nekdanjega podpredsednika Katalonije. Med ostalimi obtoženci je osem ministrov katalonske vlade, nekdanji predsednik katalonskega parlamenta in dva voditelja nevladnih organizacij. Grozijo jim nekaj nižje zaporne kazni zaradi upora, neposlušnosti in uporabe javnega denarja za organizacijo referenduma, ki ga je prepovedalo špansko ustavno sodišče.

Večina jih je že približno leto dni v priporu, med sojenjem pa jim bo sodilo 7 sodnikov. Med sojenjem, ki bi utegnilo trajati do konca maja, sodbe pa sprejete poleti ali jeseni, bo zaslišanih okoli 600 prič. Med njimi tudi nekdanji španski konzervativni premier Mariano Rajoy, ki je bil na oblasti v času referenduma, predsednik katalonskega parlamenta Roger Torrent in županja Barcelone Ada Colau.

Včeraj popoldne so okrepili varnostne ukrepe, odstranili kovinske koše za smeti okoli sodišča, prepovedali pa so tudi zborovanja in proteste v bližini stavbe sodišča.

Katalonska vlada je 1. oktobra 2017 kljub prepovedi ustavnega sodišča in španske vlade organizirala referendum o neodvisnosti. V skladu z ustavo iz leta 1978, potem ko je Španija prešla iz diktature v demokracijo, je Katalonija dobila svojo vlado, parlament, policijo, šole in uporabo svojega jezika kot uradnega, ne pa tudi možnosti referenduma o popolni neodvisnosti. Po razlagi ustavnega sodišča so referendumi prepovedani v 17 provincah, ena od teh je tudi provinca Katalonija.

Katalonci so glasovali za vzpostavitev neodvisne Republike Katalonije

V času katalonskega referenduma o neodvisnosti so se katalonski volivci množično odpravili na volišča, fotografije policije, ki je s pendreki odganjala volivce pred volišči in zaplenila volilne škatle, so obšle ves svet. Španska nacionalna policija in civilna zaščita sta intervenirali, potem ko katalonska policija ni preprečila glasovanja. Zagovorniki ostanka v Španiji so referendum večinoma bojkotirani.

Na podlagi rezultatov je bila v parlamentu v Barceloni, kjer imajo večino sedežev zagovorniki neodvisnosti, izglasovana ustanovitev Republike Katalonije. Vendar pa ni živela na terenu, ker je vlada v Madridu posegla po izrednem ustavnem ukrepu in prevzela neposredno upravljanje pokrajine.

Nato je razpustila katalonsko vlado in sklicala izredne parlamentarne volitve v Kataloniji. Katalonska vlada ni pozvala prebivalcev k odporu. Pred in po razglasitvi je pozvala k mirnim in nenasilnim množičnim protestom.

Dva meseca kasneje so na novih volitvah ponovno zmagale stranke, ki zagovarjajo samostojnost Katalonije.

“Politični zaporniki, nad katerimi poteka represija”

Več nekdanjih članov vlade pod vodstvom predsednika Carlesa Puigdemonta je zapustilo državo takoj po razglasitvi neodvisnosti, skupaj s tistimi, ki so ostali v Barceloni, pa so bili obtoženi za organizacijo upora. Belgija je zavrnila izročiti Puigdemona Španiji, slednji pa iz Waterlooja v bližini Bruslja vodi mednarodno kampanjo za neodvisnost Katalonije.

Tisti, ki so ostali v Kataloniji, so bili pridržani in odpeljani na sodišče, kjer bodo zaslišani v naslednjih dneh. Zagovorniki neodvisnosti trdijo, da so politični zaporniki, nad katerimi se izvaja represija, medtem ko unitaristi in španska vlada poudarjajo, da gre za zaprte politike, ki so kršili zakon.

Aktualna katalonska vlada zahteva njihovo izpustitev kot tudi predsednik parlamenta v Barceloni, kjer imajo zagovorniki neodvisnosti Katalonije največ sedežev. Trdijo, da je bila obtožba za upor neupravičena, saj v procesu razglasitve samostojnosti niso uporabljali nasilja.

Na fotografiji, posneti 1. oktobra 2017, se takratni katalonski predsednik Carles Puigdemont pogovarja z mediji
poleg članov svoje vlade v Barceloni, po referendumu o neodvisnosti Katalonije, ki ga je prepovedal Madrid. (AFP)

Sojenje se začenja dan pred glasovanjem o proračunu

Španski premier Pedro Sanchez, ki je bil junija s podporo katalonskih strank izvoljen za predsednika vlade, je poskušal ublažiti to kvalifikacijo. Državni odvetniki so jih obtožili le za neupoštevanje in nezakonito uporabo javnega denarja, vendar je državno tožilstvo ostalo pri obtožbah za upor.

Sojenje se začenja dan pred glasovanjem o proračunu v španskem parlamentu, kjer Sanchezova manjšinska vlada spet potrebuje podporo katalonskih strank. Da bi jo pridobil, jim je prejšnji teden ponudil dialog prek posrednikov. Obtoženi pa so zahtevali, da bi to bila mednarodno nepristranska oseba.

Del Sanchezovih socialistov pa se je medtem uprl predsedniku vlade, saj se boji, da bi lahko izgubil pozicije na majskih regionalnih in lokalnih volitvah. Španska opozicijska desnica pa je v nedeljo organizirala množične proteste v Madridu in obtožila Sancheza izdaje. Menijo, da bi Sanchez s tem izenačil status Španije in Katalonije.

Na tisoče španskih zastav je plapolala na protestih na Kolumbovem trgu v središču Madrida, ki je eden od najbolj impresivnih simbolov monarhije. Več deset tisoč protestnikov je zahtevalo enotnost Španije in Sanchezov odstop, protest pa je združil tri stranke centra in desnice, ki so sklicale najbolj množično srečanje, odkar so socialisti prišli na oblast.

Sojenje bo spremljala vsa Evropa

Sojenje bi se utegnilo zaključiti pred začetkom poletne sezone, ko na tisoče tujih turistov pride na peščene plaže Katalonije. Katalonija je turistični in gospodarski motor Španije, kjer nastane 19 odstotkov vseh španskih izdelkov in storitev.

Sojenje, ki se je začelo danes ob 10.00, bo spremljalo več deset tujih novinarjev. Katalonska vlada se je obrnila na številne mednarodne institucije, vključno z Združenimi narodi, s trditvijo, da gre za nepošteno sojenje ljudem, ki so svojemu narodu dali priložnost, da izrazi svoje mnenje na voliščih. Evropska komisija, izvršilno telo EU, je odgovorila, da je Španija demokratična država, v kateri bodo obtoženi imeli pošteno sojenje, in da je treba spoštovati njeno ustavo.

Nekateri deli Evrope, kot so Škotska, Daljni vzhod in Korzika s podobnimi težnjami po neodvisnosti, bodo sojenje prav tako pozorno spremljani. V Madridu so izobesili veliko španskih zastav, v Kataloniji pa številni prebivalci nosijo rumene trakove, kar je simbol izpustitve obtoženih uradnikov.

COMMENTS

Wordpress (0)