Predsednik Evropskega parlamenta se je za svoje izjave v Bazovici vendarle “opravičil” – TOPNEWS.si

Predsednik Evropskega parlamenta se je za svoje izjave v Bazovici vendarle “opravičil”

Predsednik Evropskega parlamenta se je za svoje izjave v Bazovici vendarle “opravičil”

Izjave predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija na slovesnosti v Bazovici so razburile tako slovensko kot tudi hrvaško javnost, slovenski in tudi hrvaški politični vrh. Zaradi neprimernih izjav so najvišji predstavniki obeh držav protestirali na najvišjih instancah Evropske unije. Pod hudim pritiskom se je Antonio Tajani za svoje izjave na komemoraciji v Bazovici vendarle opravičil in dejal, da je želel posredovati sporočilo miru.

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je na komemoraciji v Brezovici izjavil, da je tiste, ki zanikajo pojav fojb in eksodusa, premagala zgodovina, in da je tisti, kdor zanika ta pojav, sostorilec tistega, kar se je zgodilo. Ob tem je vzkliknil, da naj “živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija”.

Po burnem odzivu slovenskega in hrvaškega političnega vrha pa se je Tajani ob začetku današnjega plenarnega zasedanja opravičil za izjave na nedeljski slovesnosti v Bazovici, s katerimi je povzročil razburjenje v Sloveniji in na Hrvaškem. Dejal je, da je želel posredovati sporočilo miru, in izrazil obžalovanje, če so bile njegove izjave napačno razumljene.

Poudaril je, da je hotel spomniti na tisoče žrtev ene hujših tragedij v prejšnjem stoletju, predvsem italijanskih, pa tudi hrvaških in slovenskih. To, da je bilo več tisoč ljudi vrženih v kraška brezna, je po besedah Tajanija zgodovinsko dejstvo, na katero spominja slovesnost v Bazovici. “V svoji izjavi sem želel izpostaviti mir in spravo med italijanskim, hrvaškim in slovenskim narodom ter njihov prispevek k evropskemu projektu,” je poudaril in dodal, da njegov namen ni bil užaliti nikogar, temveč je hotel le poslati sporočilo miru, da se podobne grozote ne bi nikoli več ponovile.

Pojasnil je še, da se omemba italijanske Dalmacije in Istre ni nanašala na geografska območja, temveč je govoril o optantih iz Istre in Dalmacije, ki govorijo italijanski jezik, ter njihovih potomcih, med katerimi jih je bilo veliko na slovesnosti v Bazovici.

Odzivi slovenske politike so bili:

Vodja opozicijske SDS Janez Janša pa je v odzivu na izjave premierja Šarca zatrdil, da “zgodovino potvarja on”. “Je očiten primer, ko ena skrajnost hrani drugo. Fašizem je bil dejstvo, njegovi okrutni zločini razkrinkani. Mussolinija so Italijani sami obesili. Slovenski komunisti pa so v nekaj mesecih pobili več Slovencev kot fašisti v 20 letih,” je poudaril.

SD poziva Tajanija k odstopu

Evropska poslanka Tanja Fajon, prav tako iz SD-ja, je izjave Tajanija označila za neverjetne. Pri tem je obsodila revizionizem, ki prihaja od nekoga, ki se ima “za pravega evropskega voditelja”. Fajonova je danes zaskrbljenost glede uporabe jezika revizionizma, ki si ga je Tajani privoščil v nedeljskem govoru, izrazila tudi v pismu, ki ga je poslala predsedniku Evropskega parlamenta, so sporočili iz njene pisarne. Po mnenju Fajonove si Tajani kot predsednik Evropskega parlamenta in eden najvišjih funkcionarjev EU-ja tega nikakor ne bi smel privoščiti. “Nedopustno je, da si predsednik Evropskega parlamenta, ki je svojo kampanjo gradil ravno na sloganu ‘predsednik vseh državljanov EU-ja’, dovoli potvarjanje zgodovine in neupoštevanje vseh njenih aspektov,” je navedla Fajonova.

V SD-ju so po sestanku vodstva stranke prek Tanje Fajon Tajanija pozvali k odstopu, saj je izgubil vso verodostojnost za vodenje tako pomembne institucije v Evropi, so zapisali v sporočilu za javnost.

Evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/DeSUS) pa je sporočil, da “izjave Tajanija in Salvinija pomenijo nesramen izziv resnici in dokončno obračanje hrbta načelom sprave in dobrega sosedstva, na katerih temelji postnacistična in postfašistična Evropa”. Vajgl je sicer že prejšnji teden Tajaniju pisal zaradi razstave z naslovom Vzhodna meja v prostorih Evropskega parlamenta, ki naj bi spomnila na italijanske žrtve med- in povojnega nasilja, ne pa tudi na žrtve fašizma. Izrazil je ogorčenje nad razstavo, ki jo je pripravilo Nacionalno združenje Furlanija – Julijska krajina in Dalmacija v sodelovanju z anonimnim članom Evropskega parlamenta.

Ostri odzivi tudi na Hrvaškem

Na Hrvaškem so danes ostro kritizirali izjave predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija. Hrvaški premier Andrej Plenković je ostro obsodil Tajanijevo izjavo. Potrdil je, da sta danes s predsednikom Evropskega parlamenta govorila po telefonu. Kot je dejal, mu je povedal, da je bila njegova izjava napačna in neprimerna.

Tajanijevo izjavo je ostro obsodila tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović. Meni, da so “zgodovinski revizionizem in iredentizem absolutno nesprejemljivi” ter da “temelji Evropske unije in njenih institucij nimajo podlage na takšnih vrednotah”, so sporočili iz urada hrvaške predsednice. “Odločno zavračam in obsojam poskuse spremembe zgodovine in posege po hrvaškem ozemlju. O tem bom obvestila italijanske in institucije Evropske unije,” so navedli izjavo Grabar-Kitarovićeve.

Podpredsednik hrvaškega sabora in namestnik predsednika vladajoče hrvaške stranke HDZ Milijan Brkić je izjavil, da hrvaški narod zelo dobro pozna zgodovino. “Bog ne daj, da bi Italija skrbela za Dalmacijo in Istro, kot so fašisti skrbeli za hrvaški narod v Dalmaciji in Istri,” je Brkićevo izjavo povzela regionalna televizija N1 na svoji spletni strani. Kot je poudaril, hrvaški veterani in narod ne bodo dovolili izvajanja takšnih idej na Hrvaškem.

COMMENTS

Wordpress (0)