Ameriški veleposlanik grozil Evropi: Bilo bi bolje, če bi spoštovali ameriške sankcije proti Iranu – TOPNEWS.si

Ameriški veleposlanik grozil Evropi: Bilo bi bolje, če bi spoštovali ameriške sankcije proti Iranu

Ameriški veleposlanik grozil Evropi: Bilo bi bolje, če bi spoštovali ameriške sankcije proti Iranu

Mehanizem Evropske unije za olajšanje pogojev trgovanja z Iranom in izogibanje sankcijam ZDA ne upošteva politike Washingtona in ni priporočljiv, je povedal veleposlanik ZDA v Nemčiji Richard Grenell.

Ameriški predsednik Donald Trump uporablja sankcije, da bi prisilil Iran k vrnitvi za pogajalsko mizo ter mu prepreči razvoj jedrskega orožja in raketnega programa, je dejal ameriški veleposlanik Grenell za nemški Welt am Sonntag.

“Verjamem, da imajo Američani in Evropejci enake cilje glede Irana, toda, ko se strinjamo glede ciljev, se ne strinjamo glede taktike za doseganje teh ciljev,” je dejal Grenell.

Richard Grenell s svojim partnerjem Mettom Lasheyem

Nemčija, Francija in Velika Britanija so konec januarja začele izvajati svoj mehanizem, znan kot Instex, da bi podprle iranski mednarodni sporazum o jedrski energiji iz leta 2015, ki je že določil Iranu omejitve glede razvoja jedrskega orožja. Evropa želi ohraniti Iran v sporazumu in mednarodnih pogovorih.

Instex omogoča trgovanje brez neposrednih finančnih transakcij, zato bi lahko Iran, na primer, dobavljal nafto in druge izdelke v Evropo, denar pa bi bil kompenziran in namesto, da bi ga nakazali iranskim bankam, bi ga nakazali evropskim podjetjem, ki prodajajo hrano Iranu.

Sicer pa Grenell s svojimi kontroverznimi izjavami ni prvič kršil diplomatska pravila, opozarjajo mediji. Ko je maja prevzel mesto veleposlanika v Berlinu, je zahteval, da nemška podjetja prenehajo s poslovanjem v Iranu, potem ko so ZDA izstopile iz jedrskega sporazuma.

Kasneje je v Nemčiji povzročil jezo, ko je za portal Breitbart izjavil, da želi “okrepiti tudi druge konzervativce po vsej Evropi”. Pred kratkim pa je grozil s sankcijam proti nemškim podjetjem, ki so sodelovala pri izgradnji nemško-ruskega plinovoda Severni tok 2.

Sicer pa je lani Washingtonblade.com- America’s LGBT News) Grenella označil za najbolj visoko profiliranega gay-veleposlanika v Trumpovi upravi, čigar imenovanje je v demokratski stranki dvignilo veliko prahu, saj je Grenell razburjal s svojimi tviti na račun videza žensk.

COMMENTS

Wordpress (0)