(VIDEO) Šarec sprejel odstop in zaposlenim na ministrstvu sporočil naj ne odpirajo šampanjcev in naj se rajši zazrejo vase – TOPNEWS.si

(VIDEO) Šarec sprejel odstop in zaposlenim na ministrstvu sporočil naj ne odpirajo šampanjcev in naj se rajši zazrejo vase

(VIDEO) Šarec sprejel odstop in zaposlenim na ministrstvu sporočil naj ne odpirajo šampanjcev in naj se rajši zazrejo vase

Kot smo v soboto pravilno napovedali v članku, da bo premier Marjan Šarec danes sprejel odstop ministra Dejana Prešička in njegove ekipe, se je danes tudi zgodilo.

Predsednik vlade Marjan Šarec je na novinarski konferenci danes zjutraj povedal, da je sprejel odstop ministra za kulturo Dejana Prešička, saj kljub njegovim dosežkom ni mogoče spregledati, da so odnosi na ministrstvu taki, da je nadaljnje delo ministra negotovo. Premier Marjan Šarec želi, da odideta tudi državna sekretarja.

Šarec je dejal, da ni poklican, da presoja, kdo ima v tem sporu, ki je nastal na ministrstvu, prav, ob tem pa se je obregnil ob nekatere člane ministrske ekipe, ki so primer v minulih dneh komentirali. “Predsednik Socialnih demokratov mi je dal težko in odgovorno nalogo, da sam presodim, kakšna bo odločitev ministra za kulturo,” je dejal Šarec in dodal, da je veliko premišljeval, to dilemo pa je deloma razrešil tudi sam minister s pismom, ki mu ga je poslal.

Sicer pa je predvsem tistim, ki so že tri desetletja zaposleni na ministrstvu sporočil, naj ne odpirajo šampanjcev, ampak naj se zazrejo vase.

“Vendar ne morem mimo dejstva, da so odnosi na ministrstvu skrhani do te mera, da se v tej zasedbi ne da več delati oziroma si ne predstavljam, kako bi sedanja vodilna ekipa po vsem, kar se je zgodilo, lahko delala naprej. Zato odstop ministra in z njim celotnega vodstva sprejemam,” je dejal Šarec in dodal, da je to odločitev sprejel v prvi vrsti zaradi umiritve razmer na ministrstvu. “Predvsem zaradi umirjanja situacije na ministrstvu, zaradi vrnitve nekega normalnega stanja in da se bo lahko vse, kar je nedorečenega, in vse, kar je problematičnega, začelo reševati,” je na današnji novinarski konferenci povedal Šarec.

Šarec je ob tem dejal, da tudi število prijav za mobing pred prihodom Prešička nakazuje, da je na tem ministrstvu veliko težav. “Zato mislim, da niti sindikati niti zaposleni ob tej moji odločitvi ne bi smeli odpirati šampanjcev, ampak bi se morali zazreti vase,” je dejal Šarec in se vprašal, kaj je na tem ministrstvu narobe, da je privedlo do današnje situacije. “Potrebno je pripeljati novo ekipo, ki bo te odnose znala urejati.”

Šarec je poudaril, da je v zadnjih tednih prejel veliko pisem od tistih, ki Prešička krivijo za vse, “kar se je zgodilo v tej državi”, do takih, ki Prešička kujejo v zvezde. “Kot predsednik vlade se ne čutim poklicanega, da presojam, kdo ima prav, o tem bodo sodili drugi,” je dejal Šarec in dodal, da bo od prihodnje ekipe pričakoval predvsem rezultate, brez “takega epiloga, kot smo mu priča danes”.

Pri tem je premier izrazil željo, da mu stranka SD čim prej predstavi novega kandidata za ministra in tudi za oba državna sekretarja, kajti če ne odide celotno vodstvo ministrstva, bo nad vodenjem tega ministrstva “vedno senca dvoma”. Potrebnega bo veliko dela in veliko samorefleksije, zakaj so odnosi na ministrstvu tako skrhani, novo vodstvo pa bo moralo to situacijo urediti, je povedal. Ob tem je spomnil na dejstvo, da je bilo v preteklem mandatu na ministrstvu vloženih 74 prijav zaradi mobinga.

“Mislim, da ne sindikat ne zaposleni ob tej moji odločitvi ne bi smeli odpirati šampanjcev, ampak bi se morali ozreti tudi vase in ugotoviti, kaj je narobe na tem ministrstvu, da že vsa leta poslušamo o skrhanih odnosih, da se zadeve ne premikajo in da so pripeljale celo tako daleč, da se pogovarjamo o odstopu ministra,” je dejal Šarec.

Odzive stranke SD in ostalih koalicijskih partnerjev še pričakujemo pred sejo državnega zbora, na katerem bo Šarec odgovarjal na poslanska vprašanja.

COMMENTS

Wordpress (0)