Kanadski premier odpoklical svojega veleposlanika na Kitajskem, ker je kritiziral aretacijo direktorice Huaweija – TOPNEWS.si

Kanadski premier odpoklical svojega veleposlanika na Kitajskem, ker je kritiziral aretacijo direktorice Huaweija

Kanadski premier odpoklical svojega veleposlanika na Kitajskem, ker je kritiziral aretacijo direktorice Huaweija

Kanadski premier Justin Trudeau je naredil korak brez primere in odpoklical kanadskega veleposlanika na Kitajskem, ker je kritiziral aretacijo in izročitev finančne direktorice kitajskega giganta Huawei, Meng Wanzhou.

Kanadski veleposlanik John McCullum je osramotil Trudeaujevo liberalno vlado z izjavo, da bi Meng Wanzhou lahko imela močne argumente proti izročitvi Združenim državam Amerike.

Ta izjava je bila dovolj za opozicijske poslance in nekdanje veleposlanike, ki so McCulluma obtožili nesprejemljivega političnega vmešavanja v zadevo, kar je resno škodilo odnosom med Kanado in Kitajsko.

Meng Wanzhou, hčerka ustanovitelja podjetja Huawei, je bila na zahtevo ZDA aretirana decembra v Vancouvru zaradi domnevnega kršenja ameriških sankcij proti Iranu. Kanadske oblasti so jo na podlagi plačila varščine spustile na prostost, 6. februarja pa se mora pojaviti na sodišču v Vancouvru.

Kitajska je v odgovor priprla dva kanadska državljana zaradi kršitve nacionalne varnosti, tretjega pa so obsodili na smrtno kazen zaradi tihotapljenja drog.

“Sinoči sem zahteval odstop Johna McCulluma s funkcije kanadskega veleposlanika na Kitajskem in sem ga dobil,” je bil skop kanadski premier Trudeau, ki ni pojasnil podrobnosti.

Diplomati in strokovnjaki pravijo, da je to prvi primer v zgodovini kanadske diplomacije, da je Kanada odpoklicala svojega veleposlanika.

COMMENTS

Wordpress (0)