(VIDEO) Šarec naj bi v ponedeljek predlagal odstop ministra Dejana Prešička – TOPNEWS.si

(VIDEO) Šarec naj bi v ponedeljek predlagal odstop ministra Dejana Prešička

(VIDEO) Šarec naj bi v ponedeljek predlagal odstop ministra Dejana Prešička

Po neuradnih informacijah, naj bi predsednik vlade Marjan Šarec v ponedeljek predlagal zamenjavo ministra za kulturo Dejan Prešička. Šarec ima sicer na voljo dve možnosti, da se upre diktatu ulice in medijev, ali pa enostavno predlaga zamenjavo in tako zadovolji pričakovanja predvsem medijev in pa vzporednih struktur, ki vodijo ne samo Ministrstvo za kulturo, ampak tudi nekatera druga ministrstva. Druga možnost pa je, da se zoperstavi vzporedni strukturam, ki so prav s pomočjo medijev dosegle medijski linč nad ministrom Dejanom Prešičkom.

Vodstvo SD, ki se je danes sestalo v Ljubljani v hotelu City, se verjetno ne bo moglo izogniti polemiki o očitkih njihovemu ministru za kulturo Dejanu Prešičku ter državnemu sekretarju Janu Škobernetu glede mobinga na delovnem mestu. Ministra bremeni tudi zloraba položaja zaradi prevoza instrumentov s službenim avtomobilom. Slednje priznava, zavrača pa obtožbe o mobingu. Čeprav neke odločitve v zvezi s tem v stranki SD še ni, pa so vsaj nekateri vplivni posamezniki znotraj vodstva prepričani, da glede na to, kdo naj bi Šarcu svetoval, ni pričakovati, da bi tvegal visoko podporo v javnomnenjskih raziskavah in ministra za kulturo obdržal.

SD je presojo o ministrovemu položaju prepustila premierju Marjanu Šarcu, ki še preučuje Prešičkova pojasnila. Seveda bi v primeru predloga za zamenjavo ministra za kulturo pravzaprav dal možnost, da se lahko z medijskim pompom odstavi kateregakoli ministra vlade. Seveda bo s tem kastrirana celotna ministrska ekipa oziroma celotna vlada, saj lahko uradniki na ministrstvih in ozadja odstavijo vsakega ministra, če ne izpolnjuje njihovih pričakovanj, oziroma, če se ne podreja strukturam globoke države, ki na mafijski način vodijo zadeve iz ozadja. Največji paradoks pa je, da lahko na ta način vsakega obtožijo mobinga, če se ne bi podredil volji državnih uradnikov, ki se hvalijo, da imajo pregled nad vsemi ministri, in da pravzaprav odkrito priznavajo, da so ministri samo njihovi talci ali pa morajo oditi, če se ne podredijo volji globoke države.

Seveda je premier v precepu, ali naj sledi volji medijev, tvega visoko podporo, ali pa naj enostavno zadovolji željo po “krvi”, in da “ljudstvu” tisto kar želi – glavo ministra. Vsekakor bo razplet zanimiv, lahko pa rečemo, da se bo takšna ali drugačna odločitev kot bumerang vrnila vladi Marjanu Šarca, še posebej v primeru, če se bo, kot govorijo neuradne informacije, priklonil in predlagal zamenjavo ministra.

Širše vodstvo SD, ki se je v Ljubljani sestalo na prvem letošnjem posvetu, sicer glede na dnevni red analizira rezultate lokalnih volitev, razpravlja o prioritetah in projektih stranke v letošnjem letu ter o pripravah na majske volitve v Evropski parlament. Predsednik SD Dejan Židan, pred sejo vodstva stranke ni dajal izjav, za nosilko liste podpira sedanjo evropsko poslanko Tanjo Fajon, ki je bila sicer na zadnjih volitvah izvoljena s preferenčnimi glasovi.

Prav tako tudi ostali člani predsedstva, seje se je udeležil tudi minister Dejan Prešiček ter ostali ministri in državni sekretarji, pred koncem ne dajejo izjav. Dejan Židan naj bi pred novinarje stopil po končani seji danes popoldne.

COMMENTS

Wordpress (0)