Bild: Alternativa za Nemčijo (AfD) izgublja podporo volivcev – TOPNEWS.si

Bild: Alternativa za Nemčijo (AfD) izgublja podporo volivcev

Bild: Alternativa za Nemčijo (AfD) izgublja podporo volivcev

Desno populistična nemška stranka Alternativa za Nemčijo (AfD) izgublja podporo volivcev z najnižjim odstotkom v preteklem letu, poroča nemški Bild.

“Če bi bile parlamentarne volitve naslednjo nedeljo, bi AfD prejela 13 odstotkov glasov anketirancev, kar je najnižji odstotek v zadnjem letu in 1,5 odstotka manj kot prejšnji teden,” poroča Bild o rezultatih ankete, ki jo je opravil Institut Insa.

Najbolj priljubljena je CDU/CSU

Analitiki ocenjujejo, da je rahla izguba podpore volivcev lahko povezana z odločitvijo Urada za zaščito ustavnega reda, ki je prejšnji teden potrdila, da je AfD stranka, “ki jo je treba potencialno opazovati” zaradi njenih teženj proti demokratični ureditvi Nemčije.

AfD je bila ustanovljena kot stranka nasprotnikov evra, toda v obdobju po begunski krizi se je profilirala zaradi kritik na račun begunske politike Angele Merkel.

Najbolj priljubljena stranka je trenutno CDU in njena sestrska CSU z 31 odstotki, sledita ji stranka Zelenih z 19,5 in Socialni demokrati s 13,5 odstotka podpore.

Sedanja vladajoča koalicija CDU/CSU in Socialdemokratske stranke, ki jo vodi kanclerka Angela Merkel, na podlagi te raziskave ne bi imela večine v parlamentu.

COMMENTS

Wordpress (0)