Kriza na Zahodu, veselje na Vzhodu: Theresa May potiska državo v brezno, Donald Trump ustvaril kaos v vladi, Putinov nasmeh pa je vse širši! – TOPNEWS.si

Kriza na Zahodu, veselje na Vzhodu: Theresa May potiska državo v brezno, Donald Trump ustvaril kaos v vladi, Putinov nasmeh pa je vse širši!

Kriza na Zahodu, veselje na Vzhodu: Theresa May potiska državo v brezno, Donald Trump ustvaril kaos v vladi, Putinov nasmeh pa je vse širši!

Putin je še vedno dovolj močan, da počne, kar želi. Obe svetovni velesili na obeh straneh Atlantika, Združeno kraljestvo in Združene države Amerike, ki sta bili do nedavnega obravnavani kot stebra stabilnosti, se sočasno soočata s političnim debaklom in zaradi tega si roke mane nihče drug kot ruski predsednik Vladimir Putin, ki je morda celo tudi sam imel prste vmes, piše CNN.

V Londonu je Theresa May je v vlogi premierke doživela največji poraz v sodobni parlamentarni zgodovini, ko so poslanci zavrnili njen sporazum z Evropsko unijo.

Medtem so Združene države Amerike obtičale v najdaljši blokadi vlade, ki predstavlja vrhunec dvoletnega političnega kaosa, ki ga je s seboj prinesel Donald Trump.

Težko je verjeti, da sta se dve tako močni demokraciji, ki ju preostali svet že dolgo obravnava kot svetilnika stabilnosti, “raztopili v grenkih civilnih disfunkcijah,” je poetično zapisal CNN.

Donald Trump in Vladimir Putin

Politična samo-popustljivost v Združenih državah in Veliki Britaniji je danes daleč od časa, ko sta se predsednik Franklin Roosevelt in premier Winston Churchill ter tudi predsednik Ronald Reagan in premierka Margaret Thatcher soočali s totalitarnimi grožnjami zahodni, liberalni demokraciji. Tokrat grožnje prihajajo od znotraj.

“Glasba za Putinova ušesa”

V krizah, ki trenutno zajemata dve dolgoletni, najbolj odporni demokraciji na svetu, obstajajo številni skupni dejavniki.

Podporniki Trumpa v Združenih državah Amerike in Brexita v Veliki Britaniji so vse bolj nezadovoljni z neodgovornima državnima voditeljema, ki ne delita več skupnih vrednot in jih ne zastopata v svetu. Zato vladajoče strukture Velike Britanije in Združenih držav zdaj na svoji koži čutijo populistični upor, ki se širi že od leta 2016 – z izglasovanjem Brexita in izvolitvijo predsednika Trumpa za predsednika ZDA – ki se je preselil v zakonodajne organe in poglablja delitve in zastoje.

Posledica tega je, da v Združenem kraljestvu kot tudi Združenih državah ne morejo rešiti ključnih vprašanj, s katerimi se omenjeni naciji trenutno soočata. In to je, opozarja CNN, glasba za Putinova ušesa.

Ali je Putin sodeloval pri dveh kritičnih dogodkih?

Theresa May

Ruski predsednik je dosegel, da je razbijanje liberalnih demokracij postalo ključni princip njegovega dvotretjinskega vladanja, kot da bi se maščeval za razpad ZSSR, katerega je doživel kot agent KGB v Vzhodni Nemčiji.

Rusija je bila obtožena vmešavanja v Brexit in ameriške predsedniške volitve leta 2016 – kritična dogodka, ki sta sprožila trenutni krizi na Zahodu.

Putin že več kot pet let kljubuje zahodnemu podcenjevanju ruske gospodarske moči, saj mu je uspelo ponovno pridobiti vpliv v nekdanji Sovjetski zvezi. Priključil si je Krim in obnovil nekdanje politično vmešavanje Moskve na Bližnjem vzhodu.

V zadnjih dveh letih je imel Putin v Trumpu zavestnega ali nezavednega zaveznika, katerega napadi na Nato in ameriške zaveznike, pa tudi na odločitev o umiku ameriških vojakov iz Sirije, predstavljajo uresničitev ruskih ciljev.

Ne glede na to, ali je politični razdor na Zahodu delo ruske obveščevalne službe s Putinom v glavni vlogi, si Putin prizadeva, da bi zmagal v miru, ki je nastal po koncu Hladne vojne. Njegovemu uspehu se lahko doda tudi preiskava Roberta Muellerja o ruskem vplivu na ameriške predsedniške volitve leta 2016. Vrv se zateguje okoli Trumpa, ki je tudi podpornik Brexita, da igra v “ruski ekipi”.

Populisti na oblasti

Velika Britanija se sooča z najhujšo krizo po Drugi svetovni vojni. Medtem ko je slaba večina glasovala za izstop iz EU, ni soglasja o tem, kako to storiti, zlasti, ker polovica države želi ostati v EU.

V Združenih državah Amerike, Trump trdno vztraja pri zidu na meji, kar je povzročilo blokado vlade. Kot skuša Trump obdržati zaupanje svojih volivcev, je tudi “Brexitovcem” do časti, ki so jo dobili na referendumu o izstopu iz EU leta 2016.

Trump in Mayeva ne moreta biti bolj različni osebnosti in kot politika. Premierka je deblo konzervativne stranke, ki je leta plezala na njen vrh, medtem ko Trump v Washingtonu ni sam na svojem.

Toda sta oba enkrat krenila v smeri, ki je ni več enostavno zapustiti. Uporabljata slogane, kot je “Zgradite zid!” in “Brexit pomeni Brexit!”, kar zveni dobro, vendar jima ne prinaša rezultatov.

Trump že dneve ponavlja, da so demokrati mehki do beguncev, in da morajo kapitulirati. V praksi ni uspel združiti Amerike na svoji strani fiktivnega zidu. Učinkovito pelje republikance v brezno.

Mayeva vztraja, da je njen zavrnjen predlog edini način, da se Britanija z dostojanstvom umakne iz EU, vendar zanj ni dobila niti podpore javnosti. Če nič drugega, je Mayeva bolj ujeta v svojem neuspešnem političnem stališču, kot je Trump v svoji blokadi.

COMMENTS

Wordpress (0)