Nova turška zaušnica ZDA: Turčija pozvala Rusijo in Iran k skupnemu nadzoru umika ameriških vojakov iz Sirije – TOPNEWS.si

Nova turška zaušnica ZDA: Turčija pozvala Rusijo in Iran k skupnemu nadzoru umika ameriških vojakov iz Sirije

Nova turška zaušnica ZDA: Turčija pozvala Rusijo in Iran k skupnemu nadzoru umika ameriških vojakov iz Sirije

Turčija želi sodelovati z Rusijo in Iranom pri nadzoru umika ameriških sil iz Sirije, je dejal turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu.

“Združene države se soočajo z nekaterimi težavami v procesu umika sil iz Sirije. Želimo uskladiti ta proces z Rusijo in Iranom, s katerim je bilo vzpostavljeno sodelovanje v okviru Astanskega procesa.” Pomembno je, da teroristične organizacije ne zavzamejo osvobojenih krajev (po umiku Združenih držav), je dejal Cavusoglu.

Namestnik zunanjega ministra Sergej Ryabkov je pred tem povedal, da se bodo Rusija in Združene države Amerike kmalu pogovarjali o Siriji. Poudaril je, da je Sirija zelo pomembna v vseh pogledih, vključno z obnovo in begunci – problemi, ki se jim po njegovem mnenju ZDA izogibajo.

Skeptičen je, da bodo ZDA povsem umaknile svojo vojsko iz Sirije.

“Na umik ameriških sil iz Sirije bodo v prihodnosti vplivali različni dejavniki. Menim, da imajo zagovorniki nezakonite ameriške vojaške prisotnosti v Siriji močan položaj v Washingtonu. Ne morem si predstavljati, da bodo Združene države povsem in takoj umaknile vojsko iz Sirije, glede na to, da ima Washington neomejeno potrebo po globalni prevladi in željo po prisotnosti povsod in reševanju problemov na svoj način. Rad bi se motil, «je dejal Ryabkov.

Spomnimo, da ima ameriška vojska trenutno v Siriji nekaj več kot 2000 vojakov. Pred tem je televizija NBC poročala, da lahko Združene države pustijo del vojske v južni Siriji za nedoločen čas, kljub odločitvi predsednika, da popolnoma umakne ameriške čete iz te arabske države.

COMMENTS

Wordpress (0)