Avstrijski minister zaradi groženj in žalitev: Internet ne sme biti prostor brez zakona! – TOPNEWS.si

Avstrijski minister zaradi groženj in žalitev: Internet ne sme biti prostor brez zakona!

Avstrijski minister zaradi groženj in žalitev: Internet ne sme biti prostor brez zakona!

Avstrijski minister za evropske zadeve in medije Gernot Blümel (Avstrijska ljudska stranka) je včeraj poudaril, da so najnovejše razprave glede žalitev in groženj preko internetnih forumov pokazale, da so potrebna jasna pravila tudi v digitalnem prostoru.

Namreč, v Avstriji se je tudi letos tako kot tudi lani na internetnih forumih pojavilo veliko število žaljivih komentarjev, še posebej v zvezi s prvim rojenim otrokom v letošnjem letu, ki je tujec, kot tudi na račun dojenčka vicekanclerja Heinz-Christiana Stracheja.

“Aktualne razprave na družbenih omrežjih v času božično-novoletnih praznikov so še enkrat pokazale, da je potrebna jasna regulacija digitalnega prostora. S tem je potrjena smer, v katero je krenila avstrijska vlada”, je poudaril avstrijski minister za evropske zadeve Gernot Blümel v sporočilu za javnost.

Pojasnil je, da je avstrijska vlada že novembra spoznala probleme in organizirala javno razpravo o odgovornosti na internetu. Člani vlade so se pogovarjali z eksperti predvsem o vprašanju, kako doseči spoštljiv odnos na internetnem omrežju, kaznovati kazniva dejanja in primorati “online” ponudnike k odgovornosti.

Blümel je še obvestil, da trenutno pripravljajo osnutek zakona.

“Internet ne sme biti prostor brez zakona. To, kar velja za analogni svet, mora veljati tudi za digitalni. Nujno potrebni so instrumenti za kaznovanje prekoračitev meje oziroma tistega, kar je v nasprotju z zakonom v realnem svetu kot tudi v digitalnem”, je sporočil Blümel.

Nujno potrebno je preprečiti skrivanje identitete uporabnikov in vzpostaviti pravilno ravnotežje med pravicami in zaščito, da ne bi omejili pravice izražanja, pri tem pa vendarle dosegli spoštovanje zakona.

COMMENTS

Wordpress (0)