Novoletne poslanice B.Pahorja, D. Židana in M. Šarca – TOPNEWS.si

Novoletne poslanice B.Pahorja, D. Židana in M. Šarca

Novoletne poslanice B.Pahorja, D. Židana in M. Šarca

Poslanice Boruta Pahorja, Dejana Židana in Marjana Šarca imajo skupno razmišljanje o prihodnosti, upanju in optimizmu. “Bodimo našim otrokom zgled ponosnega naroda in velike domovine, kjer je dovolj prostora za vse,” je v novoletni poslanici izpostavil predsednik Pahor. “Strahu, ignoranci in uklanjanju pragmatizmu se je treba zoperstaviti,” je v poslanici zapisal Dejan Židan. “Ne gojimo starih zamer in če sočloveku ne moremo pomagati, mu tudi ne škodujmo. Vsak od nas lahko komu omogoči lepši dan. V letu, ki prihaja, vam želim vsega dobrega.”je v svoji poslanici zapisal predsednik vlade Marjan Šarec

Predsednik Pahor v novoletni poslanici: “Nalezimo se malo otroškega optimizma”

“Jutri bom, po lepem običaju, v porodnišnici obiskal srečne mamice in njihove novorojenčke. V novem letu bom pozdravil novo življenje. Tem našim otrokom naj bi bilo namenjeno dočakati sto let. Sto let!? Kaj vse jih čaka? Ne vemo. Vemo, kaj se je zgodilo v zadnjih stotih letih. Vse. Najbolj neverjetni izumi. Največje tragedije. Najbolj plemeniti dosežki. Človeštva in tudi slovenstva,” je v uvodu svoje novoletne poslanice zapisal predsednik republike Borut Pahor.

Pahor se ob tem sprašuje, kaj bo prineslo naslednjih sto let. “Ne vemo. In marsikaj ni odvisno od nas. Toda. Od nas, zdaj, je odvisno, ali bodo na spremembe gledali s strahom ali z upanjem. Od nas je odvisno, ali jih bomo navdihovali s strpnostjo, medsebojnim spoštovanjem in sprejemanjem različnosti, ali jih bomo navdihovali s svobodomiselnostjo, integriteto in narodnim ponosom.”

Samo od nas in naših otrok ne bo odvisno, ali bo naslednjih sto let mir ali ne, meni Pahor, a ob tem poudarja, da moramo kot državljani Slovenije ne glede na vse vedno držati skupaj.

“Sodelujmo, pomagajmo si in se spoštujmo. Bodimo našim otrokom zgled ponosnega naroda in velike domovine, kjer je dovolj prostora za vse. Kot mi je v pismu napisal osemletni Lovro: “Sem Slovenec in sem na to tako ponosen, da se mi iz ušes ven kadi.” Sto let. Naši otroci nimajo ne skrbi, ne strahov. Tudi iz njihovih pisem veje eno samo veliko pričakovanje. To je njihova prihodnost. Veselijo se je. To so njihove sanje, zanje je prihodnost eno veliko upanje. Nalezimo se malo njihovega optimizma,” je še zapisal Pahor.

Židan: “Naša pot je premišljena in pravilno zastavljena.”

“Strahu, ignoranci in uklanjanju pragmatizmu se je treba zoperstaviti,” je v poslanici zapisal Dejan Židan.
Predsednik državnega zbora Dejan Židan je v novoletni poslanici državljane pozval, da skupaj prevzamejo odgovornost za prihodnost in se zavzamejo za vrednote solidarnosti, pravičnosti, sočutnosti in strpnosti. Spomnil je, da bo leto 2019 tudi leto volitev v Evropski parlament.

“Verjamem, da se zavedamo, kako zelo velik vpliv ima EU na naše vsakdanje življenje ter kakšne koristi je prinesla naši državi, skupnosti in vam, drage državljanke in državljani. Vsi smo optimistični glede napredka in rasti, vendar se med nami še vedno krepi občutek nepravičnosti, neenakosti ‒ med državami in znotraj regij, med ženskami in moškimi, med starimi in mladimi. Na porastu je populizem, ksenofobija in evroskepticizem, gibanja, ki nas razdvajajo. Evropska unija se je znašla na pomembni točki svojega obstoja in od prihodnjih evropskih volitev bo odvisno, v katero smer se bo razvijala v prihodnje,” je pojasnil v poslanici.

Ob tem je Židan poudaril, da si ne smemo privoščiti še ene izgubljene priložnosti za razvoj bolj solidarne, pravične in enakopravne Evrope, ki je blizu ljudem in ki deluje v njihovo dobrobit. Za blaginjo vseh generacij pa bo po Židanovih besedah ključna politika, ki bo sprejeta s konsenzom in na podlagi odgovornega sodelovanja ter solidarnosti med vsemi generacijami.

Prav tako bo, kot je pojasnil, ključno zavedanje širše javnosti in vsakega posameznika o pomenu zavezanosti skupnemu dobremu. “Naša pot je premišljena in pravilno zastavljena. Vredno je na njej vztrajati. Vsi naši upi pa so, še posebej danes, usmerjeni naprej, v prihodnost,” je poslanico sklenil Židan.

Šarec: “Če sočloveku ne moremo pomagati, mu tudi ne škodujmo”

Šarec je v poslanici dejal, da je čar v tem, da ne vemo, kaj bo prineslo prihajajoče leto.

“Leto 2018 si bo vsak od nas zapomnil po svoje. Bili so lepi, a tudi zelo težki trenutki, življenje pač ne prizanaša nikomur s preizkušnjami. Če bi nam bilo ves čas lepo, se tega ne bi zavedali in bi nam vse postalo samoumevno. A težave nas krepijo, nam pomagajo iskati rešitve in biti ves čas aktivni,” je v sinočnji novoletni poslanici na Televiziji Slovenija dejal premier Marjan Šarec.

“Nocoj ni moj namen govoriti o težavah in vas obremenjevati, saj so zadnji dnevi leta namenjeni umirjenosti, medsebojni povezanosti in lepim mislim,” je dejal Šarec in spomnil, da sta za nami dva lepa praznika, božič in dan samostojnosti in enotnosti, ter da nas oba spominjata, da nič ni podarjeno in da se mora vsak od nas truditi za mir in razumevanje.

V letu, ki prihaja, bodimo drug drugemu ljudje. Ne gojimo starih zamer in če sočloveku ne moremo pomagati, mu tudi ne škodujmo. Vsak od nas lahko komu omogoči lepši dan. V letu, ki prihaja, vam želim vsega dobrega.”

Predsednik vlade Marjan Šarec je med drugim zapisla tudi, da “V sijaju tisočerih luči in vrvežu praznovanja niti ne pomislimo, da so med nami mnogi, ki jim prazniki ne prinesejo veselja. Mnogim med vami, ne bo dano praznovati z najbližjimi, ker boste na delovnih mestih. Morda ste osamljeni, bolni, morda ste izgubili ljubljeno osebo ali pa se soočate z različnimi težavami, na katere drugi sploh ne pomislimo. Tudi vas imam v mislih in vam želim, da bi vse, kar je slabega, minilo in postalo le grenak spomin, ki počasi bledi,” je državljanom sporočil Šarec. Na koncu je dodal, da nihče ne ve, kaj bo novo leto prineslo, a da je čar ravno v tem, ter da Sloveniji želi uspešno leto 2019.

 

COMMENTS

Wordpress (0)