Je guvernerja imenovala “nenačelna” koalicija? – TOPNEWS.si

Je guvernerja imenovala “nenačelna” koalicija?

Je guvernerja imenovala “nenačelna” koalicija?

Sinočnja izvolitev Vasleta za guvernerja je zanimiva iz več razlogov, čeprav novinarjev praktično ni zanimala, saj ob imenovanju guvernerja v parlamentu ni bilo niti enega predstavnika sedme sile, niti državne tiskovne agencije, čeprav bi pričakoval, da bi vsaj na videz pokazali zanimanje. Vse skupaj je delovalo, kot bi volili zadnjega državnega uradnika, ne pa guvernerja centralne banke, ki je poleg predsednika vlade vsekakor eden od najbolj pomembnih in vplivnih ljudi v državi. Če že zaradi drugega ne, centralna banka daje licence za vodenje bank in s tem seveda pomembno vpliva na krvno sliko države.

DZ je namreč na tajnem glasovanju z 51 glasovi za in 28 proti za guvernerja Banke Slovenije imenoval Boštjana Vasleta. Vasle bo postal peti guverner slovenske centralne banke, na položaju bo nasledil Boštjana Jazbeca, ki je konec aprila odšel na drugo delovno mesto.

Najprej je izvolitev Vasleta pomembna zaradi tega, ker je bil Vasle izvoljen z glasovi opozicije SDS, Nove Slovenije in Slovenske nacionalne stranke, ki se jim je pridružila SAB in SMC, kar je pomenljivo. Seštevek glasov bi lahko bil tudi obris koalicije, o kateri se je špekuliralo že pred volitvami, in katera bi lahko ob morebitni vladni krizi sestavila novo vlado.

Opozicija je tokrat delovala taktično, saj je do konca taktizirala in ni hotela razkriti, kako bo glasovala, da ne bi pokvarila špila, ki je verjetno bil dogovorjen še pred Pahorjevim predlogom med Janezom Janšo in predsednikom države, ki si ni več mogel privoščiti, da bi padel še drugi njegov predlog za guvernerja.

Po drugi strani pa je vendarle šlo za gentlemen’s agreement, da levica dobi ustavno sodnico ravno danes. Šugman Stubbsova začenja mandat ustavne sodnice, desnica pa je dobila guvernerja. Kljub taktiziranju je vendarle bila presenetljivo današnje sporočilo Braneta Goluboviča, vodje poslanske skupine LMŠ, da največja vladna stranka ne bo podprla kandidata za guvernerja, ker naj ne bi imel vizije vodenja centralne banke.

Ne vemo, kaj pomeni kar šest neveljavnih glasovnic, pa vendarle je bilo to sporočilo ali dokaz nekomu, komu pa prepustimo domišljiji. Opozicija, predvsem pa Janez Janša, je z imenovanjem guvernerja dobil vsaj neko simbolno zmago oziroma zadoščenje ter predvsem demonstriral, da v navezi s predsednikom države vendarle lahko spelje še kakšno operacijo.

COMMENTS

Wordpress (0)