Presenetljiva odločitev: Trump umika ameriške sile in prepušča Sirijo svojim zaveznikom, Rusiji in Asadu – TOPNEWS.si

Presenetljiva odločitev: Trump umika ameriške sile in prepušča Sirijo svojim zaveznikom, Rusiji in Asadu

Presenetljiva odločitev: Trump umika ameriške sile in prepušča Sirijo svojim zaveznikom, Rusiji in Asadu

Bela hiša je včeraj sporočila, da se je začel umik ameriških vojaških sil iz Sirije.

Odločitev, ki odstopa od dosedanje politike ZDA, je sprejel predsednik ZDA Donald Trump, ki je že pred časom napovedal, da se bodo ZDA umaknile iz Sirije.

“Porazili smo ID, moj edini razlog, da smo bili tam”, je napisal Trump na Twitterju.

Eden od odgovorov na Trumpov tvit:

“ZDA in njeni zavezniki so pripravljeni ponovno zaščititi ameriške interese, če bo to potrebno“, je sporočila Bela hiša, ki je še dodala, da zmaga nad Islamsko državo v Siriji ne pomeni, da bo koalicija prenehala obstajati, temveč le “prehaja v novo fazo“ kampanje. Pentagon nasprotuje Trumpovi odločitvi o umiku iz Sirije, kot tudi senator Lindsey Graham, eden od najuglednejših republikancev.

Trenutno je težko oceniti, koliko borcev ID je še ostalo v Siriji, po ocenah koalicije, ki jo vodijo ZDA, se v državi nahaja še približno 2.000 oboroženih islamskih ekstremistov.

Po ocenah ameriškega obrambnega ministrstva, bi lahko v Siriji bilo tudi do 30.000 islamskih skrajnežev.

CNN poroča, da imajo ZDA v Iraku svoje oborožene sile, ki štejejo približno 5000 vojakov in bi lahko izvajale napade v Siriji, Koalicija, ki jo vodijo ZDA je v začetku tega meseca demantirala informacijo, da bo prišlo do kakršnekoli spremembe števila ameriških vojakov v Siriji.

https://twitter.com/DearAuntCrabby/status/1075424322762739712

Najnovejša ameriška poteza je še posebej zmedla Sirske demokratske sile – zvezo arabskih in kurdskih upornikov, pri ustanovitvi katere so pomagale Združene države Amerike, da bi uničile Islamsko državo, saj njeni ekstremisti še vedno izvajajo bojne operacije na jugovzhodu Sirije, kjer se nahaja njen zadnji žep. Z drugimi besedami, nasprotno Trumpovi trditvi, Islamska država še vedno ni popolnoma poražena in vojaška akcija proti omenjeni teroristični organizaciji še ni zaključena.

Na Trumpovo odločitev o umiku ameriških sil iz Sirije se je kot prvi odzval predsednik mednarodnega odbora Sveta Ruske federacije Konstantin Kosačev, ki meni, da ima lahko umik ameriških sil iz Sirije dvoumen pomen – umakniti Američane, vendar nadaljevati delovanje preko zaveznikov.

“Izjava ameriškega predsednika o napovedanem umiku ameriških sil z ozemlja Sirije je neizogiben korak po predhodnem sporočilu, da je Islamska država uničena. Logika pravi, če je sovražnik poražen, proti komu se bodo Američani sedaj borili?

Ali bodo morali priznati, da se borijo proti zakoniti oblasti Sirije, kar se je predvidevalo že od samega začetka?“, je napisal Kosačev na Facebooku.

COMMENTS

Wordpress (0)