(VIDEO) Zakaj je Jankovič ponosen na “svoje Stožice” – Zakulisje sinočnje zaprisege Zorana Jankoviča – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zakaj je Jankovič ponosen na “svoje Stožice” – Zakulisje sinočnje zaprisege Zorana Jankoviča

(VIDEO) Zakaj je Jankovič ponosen na “svoje Stožice” – Zakulisje sinočnje zaprisege Zorana Jankoviča

Dobre tri ure je včeraj z večkratnimi prekinitvami trajala že četrta zaprisega Zorana Jankoviča, ki je vsaj sodeč po številu svetnikov še močnejši, kot je bil v prejšnjih mandatih. Jankovićeva lista bo tudi v prihodnjih štirih letih ima večino v 45 članskem mestnem svetu – 23 svetnikov in svetnic, kar je enega več kot v prejšnjem mandatu. Druga največja svetniška skupina je postala SDS, ki bo imela deset svetnikov. S štirimi svetniškimi mesti sledi Levica. Po dva predstavnika bosta imeli v ljubljanski mestni hiši NSi in SD, po enega pa Lista Marjana Šarca (LMŠ), Stranka Alenke Bratušek (SAB), SMC ter Lista kolesarjev in pešcev.

Med svetniki so poleg protikandidatov na županskih volitvah Anžeta Logarja SDS in Zorana Matiča SMC tudi svetniki in svetnice tudi nekateri bivši Jankoviči politični sopotniki, kot je recimo Maša Kociper, sicer poslanka in tesna sodelavka predsednice SAB Alenke Bratušek.

Celotno dogajanje na magistratu je bilo včeraj pozno popoldne “pod nadzorom”, vendar formalnosti in procedura, ki je kot pravijo mati demokracije, pač zahtevajo svoj čas. Vsi skupaj pa so čakali na slovesno prisego župana in njegov pozdravni nagovor. Med projekti novega mandata je župan Zoran Janković izpostavil dokončanje protipoplavnih ukrepov, osrednjo tržnico, Plečnikov stadion, pa tudi Stožice.

“Najprej so to protipoplavni ukrepi, ki jih izvaja država. Mi smo končali zadrževalnik, ki pred poplavami ščiti Rožno dolino,” je izpostavil in dodal, da je otvoritev tega v torek. “Tudi sredstva za urejanje Malega grabna so na računu, EU je odobrila 36 milijonov evrov,” je še povedal Janković in ocenil, da je treba dela po fazah nujno začeti izvajati spomladi. Tako bo projekt končan v dveh letih in bo pred poplavami varen tudi južni del Ljubljane.

“Drugi projekt, ki mi je pri srcu in sem prepričan, da bo dobil svoje mesto v tem mandatu, je prenova centralne tržnice z garažno hišo,” je dejal Janković. Dodal je, da so pripravljene vse analize, ki so jih naročili na zavodu za varstvo kulturne dediščine in teh se bodo držali.

Tretji projekt je Plečnikov stadion, ob čemer je Janković pozval k prenehanju s pritožbami. “To traja že 10 let,” je opozoril.

“Četrti projekt so moje Stožice,” je poudaril Janković, pri čemer je izrazil prepričanje, da bo zasebni del dokončal Izet Rastoder, ki je objekt kupil od slabe banke. “Sem pa izjemno ponosen na javni del, ki v tem mesecu gosti številne prireditve, občinstvo pa doseže po 12.000 gledalcev,” je dodal.

Ob koncu nagovora je Janković svetnike pozval h konstruktivnemu sodelovanju. “Razumem, da nimamo vsi istega mnenja, ampak menim, da je treba voljo volivcev spoštovati,” je bil jasen. “Jutri je nov delovni dan in nadaljujemo tako, kot smo vsa leta delali. Srečno Ljubljana,” je sklenil.

COMMENTS

Wordpress (0)