(VIDEO) Napredna tehnologija: Telekom predstavil NEO, platformo za pametno življenje – Glasovno upravljanje televizijskih in spletnih vsebin kot v filmu Matrica – TOPNEWS.si

(VIDEO) Napredna tehnologija: Telekom predstavil NEO, platformo za pametno življenje – Glasovno upravljanje televizijskih in spletnih vsebin kot v filmu Matrica

(VIDEO) Napredna tehnologija: Telekom predstavil NEO, platformo za pametno življenje – Glasovno upravljanje televizijskih in spletnih vsebin kot v filmu Matrica

Svet, v katerem živimo, spodbuja človeštvo, da nenehno postavlja nove mejnike. “Dobrodošli v novem svetu”, je bil tudi moto sinočnje predstavitve nove platforme NEO Telekoma Slovenije, ki omogoča glasovno upravljanje televizijskih in spletnih vsebin ter naprav “pametnega doma” v slovenskem jeziku.

Naslov platforme NEO kot tudi njegove funkcije, tudi po imenu še najbolj spominjajo na kultni film Matrica – Matrix in glavnega junaka z imenom Neo, ki ga je igral Keanu Reevs. Sinočnja prireditev je pravzaprav postavljala podobne dileme kot dialog iz filma Matrix:

“Se ti je že kdaj zgodilo Neo, da si nekaj sanjal in si bil prepričan, da se to zares dogaja? Kaj, če se ne bi mogel prebuditi iz teh sanj, Neo? Kako bi ločil sanje od resničnosti?” To vprašanje so v filmu Matrica – vsekakor enem izmed boljših filmov – postavili glavnemu junaku Neu (Keanu Reevesu), ki vse življenje išče odgovor na to vprašanje.

Muči ga, ne gre mu iz glave, obseden je z njim. Prepričan je, da mu odgovor lahko da Morfej (Laurence Fishburne), oseba, ki jo pozna samo iz legende, skrivnosten lik, ki naj bi bil najnevarnejši mož na svetu. Neo spozna Trinity (Carrie-Anne Moss), lepotico, ki ga popelje v drug svet, v katerem končno sreča Morfeja. Tu se morajo Neo, Morfej in Trinity spopasti z zlobnimi, prebrisanimi tajnimi agenti, ki jim strežejo po življenju. Ko Neo izve resnico o Matrixu, postane odločilen vsak njegov korak, vsak trenutek, vsaka njegova misel…

Očitno je to vprašanja, ki so ga postavili Neu v Matrici obsedla tudi vodilne v Telekomu, predvsem člana uprave Ranka Jelačo, ki je sinoči z tehnično ekipo Telekoma ter direktorjem Samom Ošino za izbrane goste v 20 nadstropju hotela Intercontinental predstavil delovanje naprave z imenom NEO. NEO bi lahko sčasoma naredil konec klasičnemu daljincu, s katerim smo do sedaj iskali televizijske programe in priljubljene filme, serije, igralce in oddaje. Daljinec, brez katerega si do včeraj praktično nismo znali predstavljati gledanja televizije, je davnega leta 1955 izumil nedavno umrli Američan Eugene Polleyna. Daljinski upravljalnik so ob izumu poimenovali kot baterijski svetilki podobno napravo, s katero je bilo mogoče prižigati in ugašati televizijo ter spreminjati kanale.

Od včeraj je premikanje televizijskih kanalov s pomočjo klasičnega daljinca praktično zgodovina. Prihaja NEO, majhna štirioglata škatlica in konzola, ki nima več klasičnih tipk, ampak ji ukazujete s svojim glasom oziroma jo pravzaprav upravljate preko svojih misli. Ne gre samo za upravljanje televizije, ampak NEO si bo “zapomnil”, kateri so vaši najbolj priljubljeni filmi, igralci, serije in informativne oddaje ter nenazadnje novinarji in informativne oddaje oziroma televizijski kanali, ki jih v televizijski “džungli”- v razširjenih shemah preko 300 kanalov – praktično brez tega, da bi vas zaradi tipanja po daljincu, že bolela roka, ne bi mogli najti.

Na nek način so na Telekomu s tem dali novo priložnost oziroma novo življenje klasični televiziji, ki je vse bolj “žrtev” interneta. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so na Telekomu “postavili nov mejnik pri spremljanju in iskanju vsebin, saj smo svojim uporabnikom med prvimi na svetu omogočili, da lahko vsebine, ki so dostopne prek televizije in ostalih zaslonov ter naprave pametnega doma upravljajo z glasom in to kar v slovenskem jeziku in na enem mestu. NEO, platforma za pametno življenje, združuje najboljše rešitve za dom in zabavo – enostavno iskanje po TV-programih, vsebini v živo ali vsebinah v videotekah in aplikacijah, pregleden ogled nazaj do 7 dni ter popolno prilagajanje potrebam in željam uporabnika. Ob tem pa NEO omogoča še enostavno upravljanje pametnih naprav, opravljanje spletnih nakupov prek TV ekrana, kmalu pa sledi še igranje vedno bolj popularnih igric brez konzole.”

COMMENTS

Wordpress (0)