Bo danes konec vladanja Therese May? – TOPNEWS.si

Bo danes konec vladanja Therese May?

Bo danes konec vladanja Therese May?

Poslanci Konzervativne stranke britanske premierke Theresa May so danes zjutraj začeli postopek za glasovanje o zaupnici njeni vladi, ker se je način izstopanja Velike Britanije iz Evropske unije spremenil v kaos.

Manj kot štiri mesece do trenutka, ko bi Združeno kraljestvo 29. marca moralo izstopiti iz Evropske unije, peto najmočnejše gospodarstvo na svetu drsi v krizo in odpira možnost neobvladljivega izstopa Britanije iz EU brez dogovora, kot tudi možnost razveljavitve Brexita z referendumom.

Graham Brady, predsedujoči tako imenovanemu odboru 1922 Konzervativne stranke, je dejal, da je več kot 15 odstotkov konzervativnih poslancev zahtevalo glasovanje o zaupnici britanski premierki.

Za zamenjavo Mayeve je potrebnih 158 glasov

“Dosežen je prag 15-ih odstotkov parlamentarcev, ki zahtevajo glasovanje o zaupnici vodji Konservativne stranke,” je dejal Brady.

Glasovanje bo potekalo med 18. in 20. uro v Spodnjem domu, je dejal. “Štetje se bo začelo takoj po glasovanju, nato pa bodo obvestili javnost,” je še dodal Brady.

Brexit je najpomembnejša britanska politična in gospodarska odločitev po Drugi svetovni vojni, za katero se proevropsko usmerjeni bojijo, da bo razdelila Zahod, dogaja pa se vzporedno s predsedovanjem Donalda Trumpa in vse večjim grožnjami iz Rusije in Kitajske.

Končni izid bo določil, ali bo britansko gospodarstvo, vredno 2,8 bilijonov evrov še imelo dolgoročne posledice na enotnost Združenega kraljestva in ugotovil, ali lahko London zadrži svoj položaj enega od dveh vodilnih svetovnih finančnih središč.

Mayeva bi lahko padla, če bi 158 od 315 poslancev glasovalo proti njej.

Mayeva pravi, da bi njen odhod lahko ogrozil Brexit

Britanska premierka Theresa May je v sredo dejala, da se bo borila za svoje vodstvo v Konservativni stranki in sporočila, da bi sprememba v tem trenutku odložila oziroma ogrozila predvideni odhod Britanije iz Evropske unije.

Ostalo je manj kot 4 mesece časa do 29. marca, ko bi Velika Britanija morala uradno izstopiti iz EU, Brexit pa se je zataknil – britanski poslanci ne podpirajo sporazuma z Brusljem, ki je tudi sprožil upor med konservativci Therese May.

Britanska premierka Theresa May je pred rezidenco na Downing Streetu govorila več kot uro. Potem ko je bilo napovedano glasovanje o njeni zaupnici, je napovedala, da se bo borila za svoje vodstvo z vsem, kar ima na voljo.

V svojem govoru je opozorila upornike proti Brexitu v svoji stranki, da bi v primeru njenega odhoda, lahko bil odhod Velike Britanije iz EU preložen ali celo ustavljen.

“Novi vodja ne bi še prevzel funkcije do zakonskega roka 21. januarja, tako, da bi volitve o vodstvu ustvarile tveganje prepustitve nadzora nad pogajanji o Brexitu opozicijskim poslancem,” je dejala Mayeva.

“Novi vodja ne bi imel dovolj časa za ponovna pogajanja o sporazumu za izstop in ga ne bi mogel do 29. marca spraviti skozi parlamentarni postopek. Tako bi ena od prvih odločitev nove britanske vlade morala biti podaljšanje roka ali ukinitev 50. člena, odložitev oziroma celo ustavitev Brexita, za katerega želijo ljudje od nas, da ga izvedemo,” je dodala premierka Mayeva.

COMMENTS

Wordpress (0)