Katoliška cerkev s papežem na čelu podprla Marakeški sporazum – TOPNEWS.si

Katoliška cerkev s papežem na čelu podprla Marakeški sporazum

Katoliška cerkev s papežem na čelu podprla Marakeški sporazum

Marakeški sporazum o migracijah, ki ga je včeraj potrdilo 164 držav sveta, je predmet ostrega nasprotovanja, obtožb, pa tudi teorij zarot nekaterih konzervativnih vlad, politikov in aktivistov. Tudi v Sloveniji je omenjeni sporazum postal predmet ostrega nasprotovanja predvsem na desnem političnem polu, ko se je slovenska vlada odločila sporazum podpreti.

Zelo zanimivo pa je dejstvo, da med najmanj 15-imi državami, ki niso sprejele Marakeškega sporazuma, ni Vatikana.
Torej, za razliko od ZDA, Madžarske, Poljske, Izraela, Češke, Avstrije in drugih držav s konservativnimi vladami, je Vatikan potrdil in uradno sprejel Marakeški sporazum oziroma Globalni sporazum za varno, urejeno in zakonito migracijo.

Kot so pojasnili podsekretarji Vatikana, pristojni za migrante in begunce, jezuitski pater Michael Czerny in skalabrijski oče Fabio Baggio, stališče Vatikana o vprašanju beguncev in migrantov, “uporablja pristop papeža Frančiška, ki je preprosto in zgovorno izražen v štirih delih: dobrodošlici, zaščiti, promociji in povezovanju, ki temelji na evangeliju “.

Czerny in Baggio sta izrazila zadovoljstvo, da se načela in ukrepi iz 20-ih Papeževih akcijskih točk za pastoralno načrtovanje in vrednotenje odražajo v končnem besedilu sporazuma oziroma v 15-ih od 23-ih ciljev, ki so našteti v njem, poroča portal Vatikan News. Vatikanski uradniki so še pojasnili, da sporazum izraža univerzalne vrednote, kot so reševanje življenj, preprečevanje trgovine z ljudmi, zmanjšanje ranljivosti migrantov, upravljanje meja in vlaganje v človeške sposobnosti.

Vatikan je neposredno vztrajal pri uvedbi nekaterih določb v Marakeški sporazum

Nadškof Ivan Jurkovič, apostolski nuncij in stalni opazovalec Svetega sedeža pri Združenih narodih v Ženevi s predsednikom SDS Janezom Janšo

“Več določb” od 23-ih dogovorjenih ciljev omenjenega sporazuma je bilo vključenih na “neposredno vztrajanje vatikanske diplomacije”. Katoliški časnik Crux v včerajšnjem članku piše, da je Sveti sedež predlagal skupaj 20 podrobnih predlogov za sporazume o zdravljenju, sprejemu in vključevanju migrantov in beguncev. Mnogi od vatikanskih predlogov so se “pozitivno odrazili v besedilu” Marakeškega sporazuma, je ocenil slovenski nadškof Ivan Jurkovič, apostolski nuncij in stalni opazovalec Svetega sedeža pri Združenih narodih v Ženevi. Jurkovič je še dodal, da so obstajale določene “rezervacije” o končnem dokumentu, zlasti o “nekaterih izrazih in načelih” v smislu spolnih in reproduktivnih pravic. Prav tako je ostro kritiziral “pogosto izkrivljene” narative glede migracije in pozval medije za “pregled” informacij, ki “perpetuirajo negativne stereotipe in senzacionalizem.”

Medtem ko se nasprotniki Marakeškega sporazuma sklicujejo na krščansko identiteto, cerkev omenjeni sporazum podpira

Vatikanski državni sekretar kardinal Parolin

Na vprašanje o državah kot sta na primer tudi ZDA in Italija, ki so se umaknile iz vrha v Marakešu, je apostolski nuncij odgovoril, da sta obe državi leta 2016 podpisali Deklaracijo v New Yorku, ki je bila osnova za Marakeški sporazum. “Migranti nenazadnje predstavljajo človeški obraz procesa globalizacije. Imajo pogum, upanje in vzdržljivost. Lahko služijo kot instrument miroljubnih odnosov med državami in tudi pokažejo resnico, da smo vsi ena človeška družina. Pomembno je, da nikoli ne pozabimo na človeški obraz migracije, “je dejal nadškof Jurkovič.

Na podoben način je to vprašanje komentiral tudi kardinal državni sekretar Parolin. “Samo na osnovi medsebojnega razumevanja, lahko predlagamo trajni odgovor na današnjo človeško mobilnost, trajnostno rešitev za migrante in begunce, kot tudi za vse vpletene države.” Z drugimi besedami, je poudaril pomen meddržavnega sodelovanja o migracijskih vprašanjih, ki ga nasprotniki Marakeškega sporazuma razlagajo kot “globalistično” zaroto proti nacionalni suverenosti. Glede na to, da se nasprotniki v glavnem sklicujejo na slovensko katoliško identiteto in krščansko identiteto Evrope, ko govorijo o nevarnosti priseljevanja, je precej ironično, da je njihov odnos v neposrednem nasprotju z uradnim stališčem katoliške Cerkve.

COMMENTS

Wordpress (0)