(VIDEO) Slovenska Florida v Kopru – Koprska OVK zavrnila Popovičev ugovor, Bržan ostaja župan – Razlika med Popovičem in Bržanom se je povečala iz 7 na 17 glasov – TOPNEWS.si

(VIDEO) Slovenska Florida v Kopru – Koprska OVK zavrnila Popovičev ugovor, Bržan ostaja župan – Razlika med Popovičem in Bržanom se je povečala iz 7 na 17 glasov

(VIDEO) Slovenska Florida v Kopru – Koprska OVK zavrnila Popovičev ugovor, Bržan ostaja župan – Razlika med Popovičem in Bržanom se je povečala iz 7 na 17 glasov

“Dokončna odločitev volilne komisije je, da se oba ugovora zavrneta v celoti. To pomeni, da imata oba vložnika ugovorov možnost na to odločitev vložiti pritožbo na občinski svet. In sicer, rok je do začetka konstitutivne seje novega občinskega sveta.”

Število glasov se torej ni spremenilo, ostaja sedem glasov več za Aleša Bržana?

“Ne, število glasov se je spremenilo, ampak o podrobnostih ta hip ne bi govoril, ker moramo še do konca spisat odločbo.”

Se je spremenil rezultat volitev?

“Izid ne, ampak samo razmerje med glasovi ali pa razlika, če hočete med kandidatoma. Na pamet rečem, ker ta hip točno ne vem, ali se je povečala za deset ali morda devet. Enostavno, ker smo pretresali, kot sem že povedal, navedbe ugovora od A do Ž, če hočete, smo seveda preizkusili navedbe iz ugovora in opravili tudi štetje na enem od volišč.”

Je dokončna odločitev, kar se volilne komisije tiče, da je je Aleš Bržan župan Kopra?

“Drži to je dokončna odločitev volilne komisije, ki jo mora spraviti še v takoimenovano poročilo OVK-ja, za katerega pa imamo čas do sobote ta teden.”

Tako dramatično je sinoči nekaj pred polnočjo Predsednik koprske občinske volilne komisije Miloš Senčur povedal, kako je prišlo do spremembe v razmerju glasov v Kopru, in da Aleš Bržan ostaja župan.

Neuradno je Bržan sicer po vnovičnem štetju dobil 17 glasov več od Popoviča. Popovičev odvetnik Franci Matoz je poudaril, da so z ugovorom dokazali, da so napake mogoče.

“Ja, v prvi vrsti bi komentiral tako, da sem z ugovorom dokazal tisto, kar sem ves čas trdil, da so napake mogoče, napake so bile odkrite, niso sicer spremenile volilnega izida, vendar so se potrdile moje trditve, da so bile pri delu volilnih odborov storjene napake, vedno sem rekel, ali v eno ali v drugo smer ” in nadaljeval: “Glede na to, da so bile nekatere napake očitne in je volilni odbor v celoti zavrnil ugovor, se bom seveda z gospodom Borisom Popovičem posvetoval, ali bomo zoper to odločitev vložili pritožbo ali ne.”

Na novinarsko vprašanje, da so z ugovorom na nek način naredili uslugo Alešu Bražanu, menda se je število glasov njemu v prid povišalo, je Matos dejal, da, “temu ne moremo reči usluga, ugotavljali smo, ali so bile napake pri delu volilnih odborov in to tudi ugotovili. Zakaj je odločitev komisije takšna, da so kljub ugotovljenim napakam pri delu volilnih odborov šli v smer zavrnitve, ne pa, da bi mogoče seveda, kot je bilo predlagano, da bi na posameznem volišču mogoče lahko ponovili volitve. O tem se bom izjasnil, ko bom dobil obrazložen sklep. Namreč ni mogoče, kar tako popravljati rezultatov, ampak se ugotavlja pri delu volilne komisije zgolj nepravilnosti pri delu volilnih odborov. V kolikor so nepravilnosti očitne, je potrebno seveda razveljaviti volitve.”

Dramatična, skoraj osemurna seja Koprske OVK, ki je potekala v prostorih občine, je bila večkrat prekinjena. Seje OVK sta se udeležila zaupnika Aleša Bržana, ne pa tudi sam Bržan. Ta je sicer medijem v kratki izjavi izrazil prepričanje, da bo OVK odločila skladno z zakoni in sprejela odločitev, “kot mora biti”.

“Kar se mene tiče, so volitve zaključene in upam, da so vsi razumeli, da je volilna kampanja šla že mimo, in da je čas, da se vse skupaj malo umiri,” je dodal. Čeprav sam ni seznanjen z vsebino Popovičevega ugovora, razen prek medijev, Bržan meni, da ponovnega štetja ne bo: “Mislim, da je ponovno štetje mogoče sicer samo na podlagi izrednih razmer v skladu z zakonom, in da te razmere niso bile izpolnjene.”

Boris Popovič, ki je sejo OVK kmalu po začetku zapustil zaradi Miklavževanja, je bil sicer optimističen. Popovič je pred sejo medijem povedal, da pričakuje, da bo OVK ugodil njegovemu ugovoru. Popovič ima sicer še vedno možnost pritožbe na občinski svet na dan ustanovne seje, ko se potrjujejo mandati. Če niti mestni svet ne odloči v prid kandidatu, se ta lahko v osmih dneh pritoži še na upravno sodišče, ki mora o pritožbi odločiti v 30 dneh. Do končne odločitve upravnega sodišča, bi občino v tem času vodil najstarejši občinski svetnik.

So pa sejo zaznamovali številni preobrati, tako se je Bržanovi ekipi nekaj po 20. uri pridružil še odvetnik iz Ljubljane, saj opazovalca sama nista mogla pravno parirati zverziranemu in izkušenemu Franciju Matozu. Dramatičnost celotnemu dogajanju so dajali še televizijski vložki in vklopi v posamezne televizijske programe, kjer so paradoksalno zadrževali predsednika OVK Koper, kar je vsekakor unikum, saj so si želeli povečati gledanost in tako namerno zadrževali čim dlje pred ekrani akterje nočnega dogajanja v Kopru.

COMMENTS

Wordpress (0)