Deutsche Bank oprala 185 milijard dolarjev? – TOPNEWS.si

Deutsche Bank oprala 185 milijard dolarjev?

Deutsche Bank oprala 185 milijard dolarjev?

FRANKFURT – Deutsche Bank se sooča z novimi obtožbami glede pranja denarja, odkar je bilo v javnosti objavljeno, da je omenjena banka oprala za 35 milijard dolarjev več denarja, kot se je sprva predvidevalo za sporne fonde Danske bank.

Ta znesek se doda vsoti 150 milijard dolarjev, ki jih je Deutsche Bank domnevno “oprala” za estonsko podružnico Danske bank v obdobju od leta 2007 do 2015, kar pomeni, da je upravljala s štirimi petinami pretoka denarja klientov Danske bank iz Rusije in bivše Sovjetske zveze, je objavil Financial Times, ki je tudi odkril afero, sklicujoč se na “insajderske” vire.

Tiskovni predstavnik Deutsche Bank je zavrnil komentirati članek, objavljen v Finacial Timesu, povedal pa je, da ni pristojnost Deutsche bank preverjati kliente Danske bank, in da so bile povezave s to banko prekinjene leta 2015.

“V preteklih letih smo neprestano krepili prizadevanja proti pranju denarja in utaji davkov”, je izjavil glavni finančni direktor Deutsche Bank, James von Moltke.

Banka je prav tako v preiskavi v ločenem nemškem primeru, povezanim s škandalom “Panamski papirji”. Nemški preiskovalci so prejšnji teden dva dni preiskovali sedež Deutsche Bank v Frankfurtu, v okviru preiskave, ali so uslužbenci te banke določenim klientom pomagali pri odpiranju bančnih računov v davčnih oazah.

Žvižgač, ki je razkril domnevno pranje denarja, v katero je bila vključena Danske bank, je prejšnji mesec povedal, da je ena velika evropska banka pomagala obdelati sumljive transakcije v znesku do 150 milijard dolarjev. Vir, ki ima neposreden vpogled v problematiko, trdi, da se to nanaša na Deutsche Bank.

Iz Deutsche Bank so sporočili, da so samo obdelali vplačila za Danske bank, z njo pa so prekinili sodelovanje, ko so bile identificirane sumljive transakcije.

COMMENTS

Wordpress (0)