(VIDEO) Putinov raketni sistem 9M729 pretresel zvezo Nato. ZDA postavile Rusom dvomesečni ultimat! – TOPNEWS.si

(VIDEO) Putinov raketni sistem 9M729 pretresel zvezo Nato. ZDA postavile Rusom dvomesečni ultimat!

(VIDEO) Putinov raketni sistem 9M729 pretresel zvezo Nato. ZDA postavile Rusom dvomesečni ultimat!

Nato je uradno obtožil Rusijo, da krši Sporazuma o jedrskih raketah srednjega dosega (INF) iz leta 1987, s katerimi se je Evropa osvobodila jedrskih raket, postavljenih na kopem in v sporočilu podprl obtožbe ZDA, da Rusija krši sporazum.

“Zavezniki so prišli do sklepa, da je Rusija razvila in na terenu postavila raketni sistem 9M729, s čemer krši sporazum INF in predstavlja znaten rizik za evroatlantsko varnost”, piše v sporočilu, ki so ga objavili po sestanku ministrov za zunanje zadeve država članic zveze Nato.

Ministri “trdno podpirajo ugotovitve ZDA, da Rusija materialno krši obveze, prevzete s sporazumom INF”.

Ameriški državni sekretar Mime Pompeo je Rusiji postavil ultimat, da mora v roku 60 dni izpolniti obveznosti iz sporazuma o jedrskih raketah srednjega dosega (INF) ali pa bodo v nasprotnem ZDA odstopile od sporazuma. Dejal je še, da Rusija “vara” pri svojem nadzoru orožja. Dodal je, da ne obstaja strateški smisel, da bi ZDA bile edina država, ki bo spoštovala INF, in da bo obvestil evropske države o svojih nadaljnjih potezah.

Pompeo je sporočil, da le Rusija lahko reši INF, če prizna, da je kršila sporazum, nato pa ponovno začne spoštovati sporazum. V nasprotnem, je poudaril Pompeo, bodo ZDA primorane začeti proces izstopa iz INF, ki bi trajal šest mesecev.

“Doseg raket predstavlja neposredno grožnjo Evropi”, je dejal Pompeo, misleč na ruske križarske rakete SSC-8 oziroma raketni sistem 9M729.

Predsednik Združenih držav Amerike Donald Trump je že oktobra najavil, da bo Washington izstopil iz 31 let starega sporazuma z Moskvo o jedrskem orožju in obtožil Rusijo kršitve sporazuma in zahteval, da se v sporazum vključi tudi Kitajsko.

Sporazum o uničenju in prepovedi proizvodnje projektilov kratkega in srednjega dosega (INF) sta leta 1987 v Washingtonu podpisala tedanji ameriški predsednik Ronald Regan in sovjetski predsednik Mihail Gorbačov.

S sporazumom INF je takrat začela veljati prepoved jedrskih in konvencionalnih projektilov, dosega od 500 do 5.500 kilometrov, kot tudi njihovih lansirnih ramp.

COMMENTS

Wordpress (0)