(VIDEO) Putinov prvi komentar o konfliktu v Kerški ožini: Očitna provokacija iz Kijeva, in morda Porošenkova osebno! – TOPNEWS.si

(VIDEO) Putinov prvi komentar o konfliktu v Kerški ožini: Očitna provokacija iz Kijeva, in morda Porošenkova osebno!

(VIDEO) Putinov prvi komentar o konfliktu v Kerški ožini: Očitna provokacija iz Kijeva, in morda Porošenkova osebno!

Ruski predsednik Vladimir Putin je v Moskvi na plenarni seji letnega investicijskega foruma “Russia Calling” v organizaciji “VTG Kapital” s sloganom “Manage the Difficulties, Control the Risks”, prvič javno spregovoril o incidentu v Kerški ožini, kjer je ruska obmejna služba zajela tri ukrajinske vojaške ladje in pridržala 24 mornarjev. Incident v Kerški ožini je označil kot provokacijo Kijevskih oblasti in morda Petra Porošenka osebno, v luči predsedniških volitev v Ukrajini.

(Sicer se je Investicijskega foruma udeležilo več kot 2.000 udeležencev iz več kot 60 držav, vključno s 500 vlagatelji iz Rusije, Evrope, ZDA, Azije, Bližnjega vzhoda in Afrike).

“Porošenko mora zaradi nizkega rejtinga ustvariti ovire opozicijskim konkurentom,” meni ruski predsednik.

Po njegovem mnenju je rejting sedanjega predsednika Ukrajine peto mesto in ima vse možnosti, da se ne bo uvrstil v drugi krog.

“Incident v Črnem morju ima znake prej pripravljene provokacije, da bi se uvedlo vojno stanje v Ukrajini,” je dejal predsednik Rusije.

“Tudi po vstopu Krima v sestavo Rusije in konfliktih v Donbasu niso uvedli vojnega stanja v Ukrajini, tukaj pa gre za majhen incident,” je dejal ruski predsednik.

“To je običajen obmejni incident. Za kaj je pravzaprav šlo leta 2014? Takrat se je Krim odločil za vstop v sestavo Rusije – to je bila v celoti stvar večjih razsežnosti. Kot tudi težki dogodki državljanske vojne v Ukrajini, na jugovzhodu, v Donbasu, z uporabo vladnih sil težke artilerije, celo letalstva, “je pojasnil predsednik Rusije.

V zvezi z incidentom v Kerški ožini je Putin dejal, “da se ukrajinski vojaki niso odzvali na pozive predstavnikov ruske obmejne službe, vpluli so v teritorialne vode Rusije, ki so bile njihove pred vstopom Krima v sestavo Rusije in nadaljevali gibanje proti Krimskem mostu.

Putin je pohvalil profesionalnost ruske obmejne službe.

“Kako naj se odzovejo mejni policisti? Vojaške ladje so vstopile v teritorialne vode Rusije, niso se odzvali na pozive in ni jasno, kaj so so nameravali storiti … Če bi se drugače odzvali, bi vsi končali na (ukrajinskem) sodišču. Opravili so svojo vojaško nalogo, ukaz”, je dodal Putin in poudaril, da so med mornarji bili tudi pripadniki ukrajinske varnostne službe SBU, ki so dejansko vodili to posebno operacijo.

To je prvi komentar ruskega predsednika o sporu, ki je nastal v nedeljo, ko so ruski vojaki zasegli tri ukrajinske vojaške ladje in pridržali 24 mornarjev, ker so ukrajinske ladje vplule v ruske vode.

Ukrajinski predsednik Porošenko je razglasil vojno stanje na območjih države, za katera je ocenil, da se nahajajo v najvišjem varnostnem tveganju.

COMMENTS

Wordpress (0)