Anonimke, ljubice, snemanje glasovnic – Brutalni finale volilne kampanje pri Jankoviću, Popoviču in Kanglerju – TOPNEWS.si

Anonimke, ljubice, snemanje glasovnic – Brutalni finale volilne kampanje pri Jankoviću, Popoviču in Kanglerju

Anonimke, ljubice, snemanje glasovnic – Brutalni finale volilne kampanje pri Jankoviću, Popoviču in Kanglerju

Čeprav je volilna kampanja za letošnje lokalne volitve vsaj v mainstream medijih potekala brez posebnosti, pa se je v ozadju odvijal najbolj brutalni politični spopad doslej, ki je potekal na vseh frontah, predvsem pa preko spletnih medijskih portalov. Mediji so v letošnji predvolilni kampanji sneli rokavice. Najbolj brutalna in brezkompromisna bitka se je seveda odvijala v teh mestnih občinah: Ljubljani, Mariboru in Kopru.

Ljubljana

Tako je sinoči zadnjega soočanja v prestolnici u udeležilo devet kandidatov za župana Ljubljane, kjer se odvija predvsem levo desna županska bitka.

Janković je na vprašanje o levo-desni županski bitki odgovoril, da bo verjetno boj za ljubljanski županski stolček res izpadel kot “levica proti desnici, vemo, da je Logar SDS-ov kronani princ”.

Dragan Matić SMC pa je dejal, da je ideološki videz predvolilnega boja zgolj to – videz. “Gre za lažno dilemo, Janković ni nikakršen levičar, razen tega da ima rad partizansko ikonografijo, zastavo z zvezdo in poje Hej, brigade, drugače pa ima rad avtoritaren način vodenja, kar je blizu politiki SDS-a, bistvene razlike, če zmaga eden ali pa drugi, ne vidim.”

Pravi spopad v ozadju pa se je odvijal na spletnih portalih, kjer so se mediji spustili na nosebno raven in sicer in “ustavljali” Jankovića celo fotografijami ki prikazujejo ljubljanskega župana Zorana Jankovića in ljubljansko podžupanjo Tjašo Ficko v Parizu.

Koper

V anale zgodovine bo prav gotovo šlo zadnje soočanje Gašperja Mišiča in Borisa Popoviča na 24 ur zvečer, kjer sta oba kandidata odvrgla rokavice in govorila o grožnjah z eksekucijo, osebnih zadevah in celo brala zasebna sporočila. Aktualni župan Boris Popovič in njegov protikandidat Gašpar Gašpar Mišič sta besedni dvoboj spustila na osebno raven. Mišič je Popoviča obtožil kadrovanja v javnem podjetju Marjetica. Odpustiti naj bi hotel delavko, katere sin je zamenjal koprski nogometni klub za ljubljanskega.

Aktualni župan Boris Popovič in njegov protikandidat Gašpar Gašpar Mišič sta besedni dvoboj spustila na osebno raven. Mišič je Popoviča obtožil kadrovanja v javnem podjetju Marjetica. Odpustiti naj bi hotel delavko, katere sin je zamenjal koprski nogometni klub za ljubljanskega. »Ne drži, to je izmišljeno,« je dejal Popovič.

Na vprašanje, ali torej Mišič laže, pa odgovoril pritrdilno. »Če kdo laže, laže gospod Popovič,« je na to dejal izzvani, ki je trdil, da se je nemogoči zahtevi oziroma »eksekuciji«, kot jo je tudi imenoval, dlje časa upiral. Priznal pa je, da je žensko na županovo zahtevo degradiral na nižje delovno mesto. Mišič je Popoviču svetoval, naj postane boljši človek, in rekel, da zasluži počitnice. Popovič je Mišiču odvrnil, da je on “že na počitnicah” očital, da je reševal tudi njegove osebne zadeve in omenjal reševanje njegovega sina.

Obračunavanje na osebni ravni se je nadaljevalo z očitki Mišiča, da so ga delavci Marjetice obvestili, da jih silijo glasovati za Popoviča. »S kombiji nas vozijo gor, moramo obkrožiti Popoviča in zraven fotografirati svojo osebno izkaznico,« so mu po njegovih besedah zaupali. »Govoril sem s pomočnikom komandirja policije, jutri grem naredit prijavo,« je napovedal.

Maribor

Očitki o slikanju glasovnic na predčasnih volitvah se je pojavilo tudi v Mariboru. Vse skupaj je šlo celo tako daleč, da so na plan potegnili zadeve “iz prejšnjega življenja”. Tako sta Dnevnik in Večer celo omenjala, da so se nekateri razvpiti podporniki župana Andreja Fištravca te dni aktivno vpletli v predvolilno agitiranje. Gregor Žnuderl, leta 2011 obsojen zaradi vpletenosti v krvavi obračun v Extreme baru, je tako pred kratkim v aplikaciji Whatsapp vzpostavil zaprto skupino Volitve in vanjo vključil okrog 150 ljudi iz svojega imenika. Pri tem jih je pozval, naj gredo na predčasne volitve in za župana obkrožijo številko 17, za listo pa 14 (Lista župana Andreja Fištravca): “Obe glasovnici postavi skupaj in ju fotografiraj. Potem to objavi na svojem zidu na FB in zapiši hashtag #mariborgrenaprej. Hvala za pomoč!”

Med tistimi, ki so glasovnico objavili, je tudi izterjevalsko podjetje Hag Prevzem, katerega direktor je Aleš Vrbek, ki je bil skupaj z Robertom Šosterjem – Herto leta 2013 obsojen zaradi povzročitve splošne nevarnosti, ko sta pred hišo v Bresternici vrgla eksplozivno sredstvo. Medtem ko so se nekateri iz skupine tiho umaknili, so drugi odkrito priznali, da Fištravca ne bodo volili. Eni takih je Žnuderl odgovoril: “Podpreš nas, ne njega,” je poročal Dnevnik.

Mediji so tako na dan potegnili zgodbo iz leta 1999, ko je v pretepu v Takosu županski kandidat in tedanji lastnik lokala Saša Arsenovič natakarju odgriznil del prsta. V štabu županskega kandidata pravijo, da je to storil v silobranu, ko mu je med pretepom moški porinil prst v oči. Saša Arsenovič se je vprašal ”zakaj se nekdo 20 let po dogodku in 10 dni pred volitvami odloči za pripovedovanje izkrivljene zgodbe, najbrž ve samo on.”

Potem ko je bil Franc Kangler sodno rehabilitiran, so se na njega z 10. delno anonimko spravili v Anonimka proti Francu Kanglerju – Gibanje za enakopravnost državljanov – ZAVSENAS.

Kanglerja je anonimni avtor soočil z obtožbami o korupciji, mobingu, samomorih in spolnem nadlegovanju zaposlenih.

COMMENTS

Wordpress (0)