Turški mediji: Novinarja Khashoggija s pomočjo kisline utekočinili in odplaknili v kanalizacijo! – TOPNEWS.si

Turški mediji: Novinarja Khashoggija s pomočjo kisline utekočinili in odplaknili v kanalizacijo!

Turški mediji: Novinarja Khashoggija s pomočjo kisline utekočinili in odplaknili v kanalizacijo!

Morilci novinarja Jamala Khashoggija so njegovo truplo s pomočjo kisline utekočinili in zlili v kanalizacijo, poroča turski Sabah.

Provladni dnevnik sicer ne navaja virov, piše pa, da je analiza vzorcev iz kanalizacije rezidence savdskega konzula v Istanbulu pokazala sledi kisline.

Svetovna javnost prepričana, da je Mohamed bin Salman al Saud naročil Khashoggijev umor

“Preiskovalci ocenjujejo, da so morilci truplo novinarja, ki je kritično pisal o savdski kraljevi družini, raztopili v kislini, nato pa s pomočjo kisline spremenili v tekočino in ga odplaknili v kanalizacijo“, piše turški Sabah.

Čeprav so najprej savdske oblasti zanikale umor novinarja v prostorih savdskega konzulata v Istanbulu, so kasneje le potrdili, da se je umor novinarja Khashoggija zgodil, vendar v operaciji, ki jo uradni Riad ni odobril.

Savdijci še vedno nočejo razkriti, kje je truplo ubitega novinarja, nakar so se sprva pojavile spekulacije, da so ga razkosali, njegove ostanke pa odvrgli v vodnjak rezidence savdskega konzula, vendar turške uradne oblasti tega niso potrdile.

Edini uradni podatek je le sporočilo turskega tožilstva, ki ga je kasneje potrdil tudi savdski državni tožilec, da so novinarja Khashoggija ubili takoj, ko je vstopil v savdski konzulat, in da so nato njegovo truplo razkosali.

Zvočni posnetki v zvezi s smrtjo savdskega novinarja Jamala Khashoggija so bili poslani Savdski Arabiji, Združenim državam Amerike, Veliki Britaniji, Nemčiji in Franciji, je dejal danes turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Khashoggija so umorili, ko je vstopil v konzulat Savdske Arabije v Istanbulu 2. oktobra, da bi pridobil dokumentacijo za svojo poroko.

Pred odhodom v Pariz na komemoracijo zaključka I. svetovne vojne je Erdogan dejal: “Posredovali smo zvočne zapise v Savdsko Arabijo, ZDA, Nemčijo, Francijo in Veliko Britanijo.” Erdogani ni dal nikakršnega dodatnega pojasnila, kaj je na posnetkih.

Turški predsednik je dejal, da je morilec oziroma morilci znani 18-im s strani turških organov identificiranim osumljencem, vključno s 15-imi moškimi, ki so prišli iz Savdske Arabije tik pred Khashoggijevo smrtjo. Ponovno je pozval Savdsko Arabijo, da zagotovi odgovore o tem, kaj se je zgodilo v konzulatu in z novinarjevim truplom, ki ga še niso našli.

Erdogan je pred tem že zahteval, da je Savdska Arabija izroči Turčiji 18 osumljencev za pregon v Turčiji, ampak kraljestvo vztraja, da bodo odgovornim za Khashoggijevo smrt sodili v Savdski Arabiji.
Turška glavni tožilec je pred 10-imi dnevi dejal, da so Khashoggija zadavil takoj, ko je vstopil v savdski konzulat in da je bil to del naklepnega načrta, novinarjevo telo pa so razkosali.

Erdoganova potrditev, da so bili posnetki v zvezi z Khashoggijevo smrtjo posredovani ključnim mednarodnim akterjem, je zadnja podrobnost, ki jo je Turčija sporočila v tednih, odkar je izginil novinar.

Razodetja iz turške strani so pomagala, da se je diplomatski pritisk na Savdsko Arabijo okrepil, da slednja pojasni, kaj se je zgodilo.
Savdijci so doslej predstavili premik v zgodbi glede usode novinarja, sprva so zanikali kakršnokoli vedenje o tem, da je skupina, katere člani pripadajo notranjemu krogu savdskega princa Mohameda bin Salmana, odgovorna za Khashoggijevo smrt. Savdski tožilec je nato priznal, da je bil Khashoggi ubit v naklepnem umoru.

Riad trdi, da niti bin Salman niti njegov oče, kralj Salman, nista vedela nič o operaciji proti Khashoggiju.

Ameriški uradni predstavniki so za medije povedali, da takšno misijo – tudi 15 moških, poslanih iz Riada – ne bi bilo možno izvesti brez dovoljenja bin Salmana de facto vladarja savske Arabije, piše CNN.

Potem ko je Savdska Arabija priznala, da so Khashoggija ubili v njihovem konzulatu v Istanbulu, so odpustili pet visokih uradnikov, vključno s šefom za medije in namestnikom šefa obveščevalne službe. Doslej je Savdska Arabija v zvezi s Khashoggijevim primerom aretirala osemnajst ljudi.

COMMENTS

Wordpress (0)