BBC o zgodovinskih volitvah v ZDA: To je začetek konca Trumpove dobe! – TOPNEWS.si

BBC o zgodovinskih volitvah v ZDA: To je začetek konca Trumpove dobe!

BBC o zgodovinskih volitvah v ZDA: To je začetek konca Trumpove dobe!

Kongresne volitve v Ameriki, ki jih mnogi opisujejo kot zgodovinske, so pokazale trend, ki najavlja začetek koca Trumpove vladavine. Na kratko, republikanci, člani stranke ameriškega predsednika Donalda Trumpa, so izgubili večino v Predstavniškem domu ameriškega Kongresa, ohranili pa so nadzor v Senatu.

BBC je ob tej priložnosti objavil zelo zanimivo analizo, ki je razkrila, kaj pomeni izguba nadzora Trumpovih republikancev v Predstavniškem domu, in do česar bi lahko privedlo spremenjeno razmerje politične moči v njem.

“Obdobja popolne Trumpove vladavine in njegovih republikancev je konec”

Ameriški BBC poročevalec Anthony Zurcher piše, da se je “zaključilo obdobje popolne vladavine Trumpovih republikancev”.

Čeprav je Trump v Beli hiši šele dve leti, pa za čas, ki ga morda prevečkrat imenujejo kar “doba”, BBC meni, da se v vladavini Donalda Trumpa dnevi in tedni včasih zdijo prava večnost.

V dveh letih Trumpove vladavine je ameriški predsednik politično profitiral s pomočjo prijazno nastrojenega Kongresa, ki je bil pod nadzorom njegove stranke. V veliko primerih je Kongres podprl Trumpove besede in dejanja in se prilagajal njegovi politiki, hkrati pa ignoriral vse predloge preverjanja njegovih potez.

Čez dva meseca, ko bodo demokrati uradno prevzeli večino v Predstavniškem domu Kongresa, se bo vse to spremenilo, poroča BBC.

Ameriški predstavniški dom, ki je doslej pravilno sprejemal stroge zakone proti priseljencem, rušil Obamin sistem zdravstvenega varstva in zmanjšal socialne programe (čeprav so mnogi od teh zakonov kasneje padli v Senatu), bo sedaj spremenil prioriteto in začel s sprejemanjem progresivnih ukrepov, piše BBC.

Donald Trump, predsednik ZDA

Trumpu se je bistveno zmanjšal manevrski prostor

Nova voditeljica Predstavniškega doma bi morala po napovedih postati demokratka Nancy Pelosi, ki je že napovedala sveženj ukrepov, ki se bodo ukvarjali z vprašanjem etike vladajočih kot tudi z volilno reformo.

Liberalci sedaj, kljub temu, da bodo imeli silovit odpor v Senatu, končno imajo platformo, kjer bi lahko pokazali, kaj bi storiti, če bi imeli popoln nadzor v Predstavniškem domu Kongresa in morda celo v Beli hiši po volitvah leta 2020.

V tem času se bo predsedniku Trumpu bistveno zožil manevrski prostor, saj bo za izvajanje svojih politik potreboval podporo predstavnikov obeh strank, kar se trenutno zdi precej težka naloga za človeka, ki je zadnji dve leti močno žalil svoje politične nasprotnike iz Demokratske stranke.

Ampak tisto, kar bi Trumpa morda moralo skrbeti, je dejstvo, da bodo Demokrati zdaj imeli priložnost tudi uradno preverjati predsednikovo administracijo.

To se predvsem nanaša na obveščevalni odbor Predstavniškega doma, ki je vodil preiskavo o ruskem vmešavanju v ameriške predsedniške volitve, v katerih je Trump leta 2016 osvojil oblast. Omenjeni odbor bo zdaj pod nadzorom glasnega Trumpovega nasprotnika Adame Schiffa, ki je obljubil, da bo zelo dobro preveril predsednikovo poslovanje v tujini.

Možno je tudi, da bodo luč sveta ugledale tudi Trumpove davčne napovedi, za nekatere predsednikovi liberalni nasprotniki verjamejo, da so svojevrstni “Sveti gral”, piše BBC.

Možen tudi odpoklic predsednika

Vrjetno je najpomembnejši element spremembe v Predstavniškem domu Kongresa povezan z možnostjo sprožitve postopka odpoklica predsednika Trumpa.

Namreč, v Predstavniškem domu je za sprožitev postopka odpoklica predsednika potrebna le navadna večina, Demokrati pa sedaj imajo to potrebno večino.

Večji nadzor nad senatom – dobra novica za Trumpa

Toda dejstvo, da so republikanci na teh volitvah še okrepili svoj nadzor v Senatu, je nedvomno dobra novica za Trumpa.

Od teh volitev so Demokrati stremeli k uvedbi postopka odpoklica predsednika. Če poseben preiskovalec Robert Mueller v prihodnjih dneh ali tednih Kongresu izroči svoje poročilo o možnem sodelovanju med Rusijo in Trumpovo kampanjo, bi se lahko “računica” zelo hitro spremenila, piše BBC.

Verjetno je najpomembnejši zaključek ameriških vmesnih volitev povezan s širšimi posledicami na Trumpovo politično moč. Trump je na primer dve leti vladal Ameriki na način, da je predvsem mislil na svojo bazo zvestih volivcev, od trgovanja, priseljevanja do zunanje politike. V nasprotju s svojimi predhodniki se ni posebej trudil zagotoviti sodelovanje s tistimi, ki ga ne podpirajo.

Če Trump želi osvojiti tudi drugo mandat, se bo to moralo verjetno spremeniti.

COMMENTS

Wordpress (0)