Kitajska v trgovinski vojni z ZDA tolče rekorde! – TOPNEWS.si

Kitajska v trgovinski vojni z ZDA tolče rekorde!

Kitajska v trgovinski vojni z ZDA tolče rekorde!

Ameriški predsednik Donald Trump je prepričan vase in v zmago svoje države v trgovinski vojni s Kitajsko. Po objavi podatkov o rezultatih vzajemnih carin o obeh največjih svetovnih gospodarstvih za mesec september, je zadeva dokaj drugačna.

Trump je v intervjuju za Fox News dejal, da bo Washington zmagal v trgovinski vojni in končno prisilil Peking k sporazumu, ki bo za ZDA sijajen, če pa Kitajska na to ne bo pristala, bo zanjo uvedel carine, ki bodo najhujše doslej.

“Kitajska je povzročila veliko škodo naši ekonomiji, vendar boste videli kdo bo zmagal v tem sporu. Zmagali bomo mi, nato pa se bomo pogajali. Prepričan sem, da lahko veliko tega naredimo s Kitajsko in to bi moralo biti lahko, saj so izsušili našo ekonomijo”, je dejal Trump.

Spomniti je treba, da ni le Kitajska tista, ki je v trgovinski vojni z Združenimi državami Amerike, temveč tudi številne druge države. Problem je, ker Washington lahko zlomi državi, kot sta Mehika in Kanada, vendar je zgodba s Kitajsko popolnoma drugačna in ameriška zmaga v tej vojni ni povsem gotova.

Kitajska namerno znižuje vrednost juana

Kitajska seveda prav tako trpi izgube v trenutni situaciji, vendar vleče povsem logične poteze. Kitajske oblasti sploh ne skrivajo, da namerno znižujejo vrednost juana, ki je včeraj padel na najnižjo raven od maja 2008. Zmanjšuje uvozne carine tudi ostalim trgovinskim partnericam in tako vsaj delno nadomešča škodo, izzvano s trgovinsko vojno z ZDA. Tako je Kitajska prenehala uvažati ameriške energente, prejšnji teden pa je prisilila ZDA k ustavitvi izvoza svinjine v Kitajsko (ker se Američanom to več ne izplača zaradi povratnih kitajskih carin na svinsko meso).

“Kratkoročno je v dani situaciji trgovina s Kitajsko postala zelo težka in na določenih točkah celo prekinjena, glede na to, da je uvoz za nas postal nemogoč zaradi uvedenih carin”, se je potožil Ken Sullivan, predsednik uprave Smithfield Foods, največjega svetovnega proizvajalca svinjine.

Vse te odločitve vplivajo na svetovno gospodarstvo, še posebej na rast dolarja na Forexu in nestabilno situacijo na tržiščih.

Glavna zadeva pa so najnovejši ekonomski podatki, ki kažejo, da je trgovinski višek Kitajske v trgovinski menjavi z ZDA v mesecu septembru dosegel rekordno raven. To pa je ključni kazalec, koliko so Trumpove odločitve dobre za ZDA.

Izkazalo se je, da se je rast izvoza iz Kitajske v ZDA na letni ravni dvignila na 14 odstotkov, medtem ko je avgusta znašala 13,2 odstotka. Izvoz iz ZDA v Kitajsko je v istem obdobju padel za 1,2 odstotka, kar je prvi padec od februarja letos.

Kitajski trgovinski višek v menjavi z ZDA je septembra znašal 34,13 milijarde dolarjev, kar je spet več od predhodne rekordne številke, ki je znašala 31,05 milijard dolarjev avgusta letos. Pomemben je tudi podatek, da je Kitajska od januarja do septembra v menjavi z ZDA dosegla trgovinski višek v višini 225,79 milijard dolarjev, medtem ko je v enakem obdobju lani le ta znašal 196,01 milijard dolarjev.

Vse skupaj bo postalo bolj jasno, ko bodo na voljo podatki za mesec oktober. Če bo trend ostal takšen, bodo ZDA morale priznati poraz in stopiti v pogajanja s Kitajsko. Drugo vprašanje pa je, ali bo Peking po vsem tem še pripravljen pristati na to.

COMMENTS

Wordpress (0)