Ruski senatorji: Ameriška provokacija spravlja ves svet v veliko nevarnost, ZDA nimajo dokazov, da je Rusija kršila sporazum! – TOPNEWS.si

Ruski senatorji: Ameriška provokacija spravlja ves svet v veliko nevarnost, ZDA nimajo dokazov, da je Rusija kršila sporazum!

Ruski senatorji: Ameriška provokacija spravlja ves svet v veliko nevarnost, ZDA nimajo dokazov, da je Rusija kršila sporazum!

Oglasili so se ruski senatorji, ki ostro obsojajo najavo ameriškega predsednika Donalda Trumpa o izstopu Združenih držav Amerike iz Sporazuma o uničenju jedrskih raket srednjega in kratkega dosega z Rusijo z izgovorom, da je Rusija kršila določila omenjenega sporazuma.

ZDA nimajo dokazov, da bi Rusija kršila omenjeni sporazum, izstop iz sporazuma ne upošteva interesov evropskih zaveznic Washingtona, je izjavil član Odbora Sveta Ruske federacije za obrambo Franc Klincevič.

Najava ameriškega predsednika Donalda Trumpa o izstopu iz Sporazuma o uničenju raket srednjega in kratkega dosega za nas ni nepričakovana, čeprav smo do zadnjega trenutka upali, da bo prevladal zdrav razum. Jasno je, da ZDA nimajo nikakršnih dokazov, da je Rusija kršila pogoje sporazuma, je dejal Klincevič.

Po njegovih besedah je ta odločitev sprejeta brez upoštevanja interesov zaveznic v Evropi in neposredno odraža strategijo naglih potez, ki se jih ZDA dosledno držijo na mednarodni sceni v vseh preteklih letih. Izstop iz sporazuma spada v isto serijo odločitev, kot je bil izstop iz jedrskega sporazuma z Iranom, je poudaril senator Klincevič, ki je opazil, da se Rusiji kot tudi ves svet sooča z novim nevarnim izzivom. “Želijo nas, kot svoj čas tudi Sovjetsko zvezo, zvleči v oboroževalno tekmo. Ne bo jim uspelo. Ne dvomim, da bo naša država lahko jamčila za svojo varnost v katerihkoli okoliščinah”, je poudaril senator.

Ruski senator Aleksej Puškov pa je dejal, da ameriška pobuda o izstopu iz sporazuma, druga po letu 2001, ko so ZDA izstopile iz Sporazuma o omejevanju sistemov protiraketne obrambe, predstavlja močen udarec za ves sistem strateške stabilnosti v svetu. Dodal je, da v luči Trumpove odločitve o izstopu ZDA iz Sporazuma o uničenju raket srednjega in kratkega dosega dobiva izjava ruskega predsednika Vladimirja Putina o povratnem jedrskem napadu konkreten smisel: Rusija ne bo dovolila ameriške premoči. “Le slednje lahko prepreči možno jedrsko agresijo. Združene države Amerike vračajo svet v Hladno vojno,“ je poudaril senator Puškov.

Sicer pa ZDA nadaljujejo svoje izstope iz mednarodnih sporazumov. Tako so že odstopile od jedrskega sporazuma z Iranom in Pariškega podnebnega sporazuma, izstopile so iz Organizacije ZN-a za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) in Sveta ZN-a za človekove pravice ter Mednarodne poštne zveze.

Z ruskega zunanjega ministrstva pa so sporočili, da je sporazum med ZDA in Rusijo “ključen za mednarodno skupnost in varnost na področju jedrskega orožja, za vzdrževanje strateške stabilnosti”. ZDA želijo z “metodo izsiljevanja” pridobiti koncesije, kar je Rusija obsodila.

Namestnik ruskega obrambnega ministra Sergej Rjabkov je v primeru odstopa ZDA od sporazuma napovedal povračilne ukrepe, ki bodo vključevali tudi vojaško tehnologijo. ZDA pri zadnjem ukrepu motivirajo “sanje o unipolarnem svetu”, kjer bi bile one edina svetovna velesila.

Ameriški predsednik Donald Trump je prvi napovedali, da bodo ZDA izstopile iz Sporazuma o uničenju raket srednjega in kratkega dosega z Rusijo, kot razlog pa navedel, da Moskva krši omenjeni sporazum. Tako Washington trdi, da je Rusija v nasprotju s sporazumom razvila novo raketo srednjega dosega z imenom Novator 9M729, ki ji je zveza Nato nadela ime SSC-8. To orožje bi Rusiji omogočilo izvedbo jedrskega napada na članice Nata v zelo kratkem času.
Sporazum INF govori o prepovedi raket kratkega in srednjega dosega (od 500 do 5.500 kilometrov), ki se izstreljujejo z zemlje. Gre za prepoved tako jedrskih kot nejedrskih raket, ne velja pa za tiste, ki se izstreljujejo z morja. Do leta 1991 je bilo uničenih skoraj 2.700 raket, obe državi pa sta lahko pregledovali namestitve druge.

Moskva je glede nove rakete sporočila le, da ni v nasprotju s sporazumom in zanikala, da krši določila pogodbe. “Ne le, da ne kršimo pogodbe, upoštevamo jo na najstrožji način in pokazali smo potrpežljivost, medtem ko smo več let opozarjali na očitne kršitve pogodbe od ZDA,” je dejal namestnik ruskega obrambnega ministra Sergej Rjabkov.

Mednarodni analitiki pravijo, da Rusija takšno orožje vidi kot cenejšo in učinkovitejšo alternativo za drage konvencionalne sile. Pravi razlog, da ZDA razmišljajo o umiku iz sporazuma pa naj bi bila predvsem Kitajska, ki je vse bolj vojaško navzoča v zahodnem Pacifiku. Peking namreč ni nikoli pristopil k omenjenemu sporazumu in lahko brez ovir razvija rakete srednjega dosega.

Medtem ko London Trumpa pri njegovi odločitvi odločno podpira, je do najave ZDA kritična Nemčija.Oglasil se je tudi nekdanji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov, ki je sopodpisal omenjen sporazum. Trumpovo odločitev je označil za “napako”. “Pod nobenimi pogoji ne bi smeli raztrgati nobenega starega sporazuma o razoroževanju. Vprašal se je, ali v Washingtonu res ne razumejo, kam bi lahko ta poteza pripeljala?”

O odstopu ZDA iz sporazuma, naj bi uradno Moskvo obvestil Trumpov svetovalec za nacionalno varnost John Bolton, ki se bo prihodnji teden mudil v Rusiji, da bi se med drugim dogovoril tudi o datumu srečanja Trump-Putin.

COMMENTS

Wordpress (0)