Trump o primeru Khashoggi: Savdska Arabija je naša velika zaveznica, vendar je umor novinarja nesprejemljiv! Razmišljamo o sankcijah! – TOPNEWS.si

Trump o primeru Khashoggi: Savdska Arabija je naša velika zaveznica, vendar je umor novinarja nesprejemljiv! Razmišljamo o sankcijah!

Trump o primeru Khashoggi: Savdska Arabija je naša velika zaveznica, vendar je umor novinarja nesprejemljiv! Razmišljamo o sankcijah!

Ameriški predsednik Donald Trump je sinoči izjavil, da bo razmislil o sankcijah proti Savdski Arabiji, zaradi umora novinarja Jamala Khashoggija, ki je bil tudi ameriški državljan.

Novica o aretaciji osumljenih za smrt novinarja Jamala Khashoggija je po Trumpovih besedah prvi veliki korak, sam pa bo s Kongresom sprejel stališče o tem, kakšen bo odgovor ZDA.

Republikanski senator Lindsey Graham

“Savdska Arabija je naša velika zaveznica, vendar je to, kar se je zgodilo, nesprejemljivo”, je dejal Trump.

Trump je še dejal, da je “še vedno prezgodaj” za sprejem odločitve o morebitnih posledicah, vendar pa pričakuje, da bo imel do ponedeljka več informacij o primeru.

“Odkrili bomo, kdo je kaj vedel, kdaj in kje in to bomo ugotovili”, je dejal Trump.

Spomnimo, Trump je včeraj dejal, da “vsekakor kaže”, da je Khashoggi mrtev in zagrozil z “zelo hudimi” posledicami, če se ugotovi, da so Savdijci ubili novinarja.

Demokratski senator Tim Kaine

V ameriškem Senatu so senatorji, med katerimi je tudi Trumpov zaveznik Lindsey Graham, izrazili dvom v savdsko verzijo dogodkov na konzulatu v Istambulu, ki se v marsičem razlikuje od verzije turskih uradnikov, ki trdijo, da je uradni Riad poslal v turčijo “odred smrti” za likvidacijo novinarja Khashoggija.

“Sprva so Savdijci trdili, da je Khashoggi zapustil konzulat kmalu zatem, ko je vanj vstopil in zanikali kakršno koli vpletenost Savdske Arabije glede njegovega izginotja. Sedaj pa trdijo, da je na konzulatu izbruhnil pretep, v katerem je novinar Khashoggi umrl, to pa se je dogajalo brez vednosti princa prestolonaslednika”, je na svojem Twitter profilu napisal Graham.

Demokratski senator Tim Kaine je na Twitterju še zapisal, da je savdsko pojasnilo, da je novinar Jamal Khashoggi umrl v konzulatu Savdske Arabije v “pretepu, ki je šel po zlu ” – žaljivo.

“Ker se Trumpova administracija ne bo zoperstavila temu zločinu, se mora Kongres”, je napisal Kaine.

Bela hiša je sinoči sporočila, da bodo ZDA previdno spremljale mednarodno preiskavo o Khashoggijevi smrti in se zavzele za pravico, ki bo “pravočasna, transparentna in v skladu s celotnim predpisanim procesom”.

Khashoggija so nazadnje videli 2. oktobra, ko je vstopil v konzulat, iz katerega ni nikoli izstopil. Turške oblasti so trdile, da so ga tam ubili in razkosali, Savdska Arabija pa je omenjene trditve ves čas zanikala.

COMMENTS

Wordpress (0)