(VIDEO) Židan edini predsednik SD, ki ni bil v partiji in drugi za Pahorjem, ki bo stranko vodil drugi mandat – TOPNEWS.si

(VIDEO) Židan edini predsednik SD, ki ni bil v partiji in drugi za Pahorjem, ki bo stranko vodil drugi mandat

(VIDEO) Židan edini predsednik SD, ki ni bil v partiji in drugi za Pahorjem, ki bo stranko vodil drugi mandat

Dejanu Židanu, ki je na kongresu dobil 97 odstotno podporo oziroma 253 glasov, nasprotovali pa so mu le štirje delegati, so zavrteli pesem Tine Turner “Preprosto najboljši”, med tem ko je korakal na oder. Sam je rezultat komentiral z besedami: “Prehitel sem celo Merklovo, pred štirimi leti sva bila na istem”. “Ti si preprosto najboljši, boljši kot vsi ostali, je odzvanjalo po dvorani Kulturnega doma Bukovica v občini Renče Vogrsko, ki je nekakšna rdeča trdnjava, saj je v teh krajih SD preprosto nepremagljiva.

Čeprav je Židan edini predsednik SD, ki mu je poleg Boruta Pahorja uspelo stranko voditi več kot en mandat, pa je pravzaprav paradoks, da je Židan tudi edini predsednik SD-ja, ki se sam pohvali, da nikoli ni bil v partiji. In prav to dejstvo se je pravzaprav čutilo skozi celotni kongres, na katerem je bilo veliko ljudi, ki pravzaprav nikoli od blizu niso videli partije, niti partijskih kongresov.

Če na kongresu ne bilo bilo Sonje Lokar, ki je bila v ženski kvoti izvoljena v predsedstvo stranke že v prvem glasovanju, pravzaprav sploh ne bi vedel, da si na kongresu naslednice nekdanje mogočne partije. Dejanu Židanu bodo stranko pomagali voditi kar štirje podpredsedniki in sicer, poslanec SD Matjaž Nemec, minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, evropska poslanka Tanja Fajon in ministrica za pravosodje Andreja Katič. Še največ “negotovosti” je bilo na kongresu povezanih z drugim krogom volitev, kjer se je odločalo med Andrejo Katič in Martino Vuk. Zmagala je Katičeva zaradi funkcije, so komentirali nekateri v kuloarjih, saj je vendar Katičeva ministrica, Martina Vuk pa državna sekretarka in ve se, kdo ima v tem primeru prednost.

Največ glasov pri izvolitvi v predsedstvo stranke pa je že v prvem krogu bil deležen nekdanji tajnik Uroš Jauševec, ki ima očitno zelo trdno podporo v stranki in njegova vrnitev po treh letih, odkar je bil glavni tajnik stranke, bo prav gotovo deležna še veliko pozornosti, sej je veljal za najbolj vplivnega in operativnega človeka socialnih demokratov, dokler ga ni na mestu glavnega tajnika zamenjal Dejan Levanič, ki ostaja po kongresu na mestu glavnega tajnika.

Kot je bilo slišati v razpravi o delu stranke v zadnjih treh letih, ima njihov dolgoletni odnos do nekaterih pomembnih družbenih vprašanj za logično posledico najprej rojstvo in potem krepitev stranke Levica. Izpostavljeno je bilo zlasti vprašanje odnosa med delom in kapitalom.

Ključno vprašanju, v čem se SD razlikuje od sorodne Levice, je bilo nekakšen fil rouge večine razprav na kongresu. Dejan Židan je izpostavil, da je stranka SD, ki je navajena, da takrat, ko je treba, prevzame breme in sprejema težke odločitve. Na vprašanje, ali je vzpon Levice odgovor volilnega telesa in kritika na SD, je Židan odgovoril, da je to verjetno del odgovora, ki velja tako za Slovenijo kot za Evropo. Po njegovem mnenju premik SD pred nekaj leti proti sredini ni bila prava odločitev: “Nismo sredinska stranka, nismo liberalna stranka. Smo stranka, ki temelji na solidarnosti in zaščiti tudi tistih, ki jim je težko, razumemo pa, da država za svoj razvoj potrebuje tudi močno gospodarstvo.” Vodja poslancev SD Matjaž Han je glede Levice dejal, da delijo neke poglede, “a mi smo stranka, ki lahko te vrednote in poglede spreminjamo in smo bistveno bolj realni pri obljubah”.

Evropska poslanka Tanja Fajon je poudarila, da morajo povezovati napredne sile. V Levici in v podobnih strankah, ki po njenem mnenju zagovarjajo napredne vrednote, ne vidi sovražnika. Čeprav je vodstvo stranke danes večkrat poudarilo, da so na volitvah za 70 odstotkov izboljšali svoj rezultat – dobili so 10 poslanskih mest, pozneje pa je v njihovo poslansko skupino iz SMC prestopil Milan Brglez – pa so sicer redki posamezniki v razpravi nad tem rezultatom izrazili nezadovoljstvo. Dober je rezultat med 15 do 20 odstotki, je dejal eden od razpravljavcev. Židan je sicer tudi v nagovoru poudaril, da so pomembno izboljšali rezultat, a so dolžni, da so v prihodnje še močnejši. Han pa je glede na nove člane v SD ocenil, da bo stranka še imela tak potencial, da bo lahko vodila eno od prihodnjih vlad.

Kongres SD-ja je poleg volitev novega vodstva stranke, ki ima, kar se tiče ocene predsednika stranke Dejana Židana, najmočnejšo predsedstvo doslej, sprejel tudi deklaracijo Socialni demokrati za razumno Evropo. Fajonova je poudarila, da bodo evropske volitve velika preizkušnja za EU. Kot je ocenila, bodo bili bitko na dveh ravneh, in sicer, na eni strani z nizko volilno udeležbo, na drugi pa s porastom ksenofobije in nestrpnosti. V deklaraciji so sicer izpostavili nekaj zavez glede prihodnosti EU, ki se med drugim nanašajo na razmerje med delom in kapitalom, demografske izzive ter boj proti nacionalizmu in skrajnim politikam.

V razpravi o deklaraciji je spregovoril tudi Luka Pahor, sin predsednika republike in dolgoletnega voditelja SD Boruta Pahorja, ki je poudaril vlogo Slovenije v EU.

“Rezultati te bitke ne bodo vidni še nekaj let, ampak bodo vidni v generacijah, po tem ko bo že zdavnaj ta bitka utišana. Tega se moramo zavedati. Moramo se pa tudi zavedati, da danes v trenutni konstelaciji Evropske unije nastopamo v deficitu. Zakaj? Zato, ker bo v teh časih razum vedno težje nagovoriti kot čustva. Zato moramo začeti lokalno in moramo začeti takoj. Ker bo bitka preklemano izjemno težka in še kako pomembna. In zdaj, onkraj te analogije boksa, želim povedat to, da je ta sledeči papir, ki smo ga z malo pomoči seveda oblikovali v svetu za zunanje zadeve stranke, le iztočnica za naprej. Tukaj smo združili naše univerzalne vrednote za tisto, za kar se bomo do zadnjega diha borili. Sedaj pa je na nas, da v obliki lokalnih posvetov z občani, člani ter konkretno v sklopu sveta za zunanje zadeve v stranki, interni in eksterni, pripravimo dokument, ki ga ta stranka nikoli ni imela. Program, ki bo okvirno izhajal iz deklaracije o zunanji politiki RS naših vrednot in celostno predstavil in v celoti uresničeval naš interes, kot državni interes. Naš kot, državni interes. To je nekaj, kar druge stranke v svojem političnem udejstvovanju pač nimajo….”

COMMENTS

Wordpress (0)