Deutsche welle: Posledice neuspelega referenduma – Zaev ima le dve možnosti, čas pa se izteka! – TOPNEWS.si

Deutsche welle: Posledice neuspelega referenduma – Zaev ima le dve možnosti, čas pa se izteka!

Deutsche welle: Posledice neuspelega referenduma – Zaev ima le dve možnosti, čas pa se izteka!

Analiza nedeljskega referenduma vodi v dve ugotovitvi: nezadostna udeležba in velika večina glasov “za” med tistimi, ki so se ga udeležili, vlada socialdemokratskega premiera Zorana Zaeva pa ima le dve možnosti: da kljub vsemu “potisne” sporazum z Grčijo, ki pomeni pogoj za hiter vstop v Nato in počasnejši in negotov vstop v EU, piše Deutsche Welle.

Makedonski predsednik vlade poskuša izid referenduma “prodati” kot uspeh, če pa v prihodnjih dneh ne bo uspel prepričati opozicijskih poslancev, naj podprejo sporazum z Grčijo, bo moral na predčasne volitve z upanjem na prepričljivo zmago.

Po prvi opcija mora Zaev prepričati opozicijo VMRO-DPMNE ali pa vsaj del svojih poslancev, naj podprejo sporazum o imenu, za kar so nujne ustavne spremembe. Za spremembo imena države v Republiko Severno Makedonijo je potrebna dvotretjinska večina ali 80 od 120 poslancev makedonskega sobranja.

Vodstvo nacionalne VMRO je slabo udeležbo referenduma proslavila kot jasno stališče večine državljanov, da so proti spremembi imena države. Uradno strankino stališče se zagotovo ne bo spremenilo, ne glede na to, koliko sestankov se bo še odvilo s socialnimi demokrati.

V Skopju ni pričakovati “odliva neposlušnih” poslancev opozicije v drug tabor, čeprav so med poslanci VMRO tudi taki, ki so se v preteklosti glede stališča razhajali z vrhom stranke.

Ne gre le za vprašanje trdne strankarske hierarhije, ampak tudi za dolgoletni narativ, po katerem se v Makedoniji vse deli na “domoljube in izdajalce”, ugotavlja DW.
Kdorkoli ravna v nasprotju s stališčem stranke, se bo soočil s “kaznijo ljudstva” – ki je tudi sporočilo Hristijana Mickoskega, predsednika stranke, piše DW in doda, da je ohranil retoriko, ki jo je med v času svoje dolge vladavine etabliral Nikola Gruevski.

Zato premierju Zaevu, odločenemu, da izid referenduma predstavi kot svojo zmago, ostaja le druga možnost: da razpiše predčasne parlamentarne volitve in upa, da bo na njih njegova stranka kot tudi albanske stranke zmagale s potrebno dvotretjinsko večino, potrebno za spremembo ustave.

Dan po zgodovinskem referendumu v Makedoniji slavita obe strani. Tisti, ki so bili proti spremembi imena države in tisti, ki so podpisali sporazum z Grčijo o novem imenu.

Zaev se nahaja v časovni stiski. Za spoštovanje dinamike sporazuma z Grčijo, bi bilo treba še ta teden sprejeti odločitev.

Če bo prepričevanje poslancev VMRO po pričakovanjih zaman, bi morali skupščino razpustiti najpozneje do 10. oktobra, da bi lahko volitve izvedli 25. novembra. Le na ta način bi lahko nova sestava parlamenta – če socialni demokrati in partnerji prepričljivo zmagajo – do februarja ali marca sprejela ustavne spremembe.

Vladajoče stranke črpajo upe iz 605,016 glasov “za” referendum. Ta številka je večja od katerekoli dosežene doslej na katerikoli volitvah v Makedoniji, poroča nemški radio.

Zaev in njegovi sodelavci to vidijo kot jamstvo za svojo zmago na predčasnih volitvah, ki jo spremlja močna proevropska usmeritev in podpora Zahoda, ne pa VMRO, kateremu se očita, da vodi državo v izolacijo in večni status quo.

Dejstvo je, da predčasne volitve v tem trenutku ne odgovarjajo konservativni opoziciji. VMRO-DPMNE je v zadnjem volilnem ciklu uporabljala več nacionalistične retorike do albanske skupnosti in tako izgubila famozni koalicijski potencial, brez predstavnikov Albancev pa si ni nemogoče predstavljati stabilne koalicijske vlade.

DW opozarja, da VMRO ni več enotna tudi znotraj, in da precejšnje število analitikov in celo nekdanjih ustanoviteljev stranke v primeru predčasnih volitev napoveduje stranki polom.

Sklicujoč se na neimenovan vir iz omenjene stranke, DW trdi, da tudi ta grožnja ne more motivirati članstva stranke, da podpre ustavne spremembe.

“VMRO-DPMNE bo ostala na isti liniji do konca. V bistvu na ta način Zaevu ne pušča možnosti nobene druge izbire, kot pa predčasne volitve. Ta situacija se lahko spremeni le po čudežu. Toda čudeži se ne dogajajo,” je dejal vir.

Medtem ko ima Zaev teoretično dve, v praksi pa le eno možnost, v Grčiji ne bodo storili ničesar, dokler makedonska drama ne dobi epiloga. Uradne Atene so pripravljene ratificirati sporazum le, če Makedonija sprejme ustrezne ustavne spremembe. Brez njih, kar zadeva Grčijo, je sporazum mrtev. Iz tega pa ne bi bilo sprejema v Nato, niti začetka pogajanj z EU, zaključi DW.

COMMENTS

Wordpress (0)