Sodna cenzura novinarja in zloraba oblasti v primeru Vodušek ne odmeva samo v slovenski, ampak tudi v mednarodni javnosti – TOPNEWS.si

Sodna cenzura novinarja in zloraba oblasti v primeru Vodušek ne odmeva samo v slovenski, ampak tudi v mednarodni javnosti

Sodna cenzura novinarja in zloraba oblasti v primeru Vodušek ne odmeva samo v slovenski, ampak tudi v mednarodni javnosti

Tako kot smo napovedali, Lex Vodušek nima posledic samo znotraj slovenskih meja, ampak odmeva tudi v mednarodni javnosti, se je že danes potrdilo. Tako danes o prepovedi novinarskega dela obširno poročajo tiskovne agencije v soseščini, hrvaški in srbski mediji. Tako danes portal Dnevno HR v članku z naslovom: “Prepoved dela za dve leti: Slovenski novinar obsojen na leto in pol zapora” med drugim piše: “Bivši novinar slovenske nacionalne televizije, potem pa ustanovitelj več zasebnih Tv kanalov in voditelj gledanih političnih oddaj je obsojen zaradi poskusa izsiljevanja na leto in pol zapora in tudi na prepoved dela v novinarstvu za dve leti, kar se je v tej državi zgodilo prvič in izziva polemike v novinarskih in pravnih krogih.”

Srbski Kurir pa v članku Presedan v Sloveniji: “Novinarju prepovedano delo v stroki za dve leti, čaka pa ga tudi zapor zaradi izsiljevanja” piše, da je primer že izzval polemiko.

PRESEDAN U SLOVENIJI: Novinaru zabranjen rad u struci na 2 godine, a čeka ga i zatvor zbog ucene

Kurir poroča, da je “Vodušek mesec dni preživel v zaporu, nakar se je še naprej ukvarjal z novinarskim delom. V času trajanja procesa in na sojenju je trdil, da ni kriv, in da je slučajno videl dokument, zaradi katerega je osumljen in obsojen, ter da ni šlo za izsiljevanje, ampak o denarju za oglaševanje podjetja domnevne žrtve, in da občutljivega dokumenta za Korošca tako ali tako nikoli ne bi objavil.

Vodušek je po sodbi dejal, da je šokiran nad zaporno kaznijo in zaradi prepovedi novinarskega dela, ker po njegovih besedah v svojem podjetju “daje kruh osmim zaposlenim”.

O primeru obširno poročajo tudi številni drugi tiskani mediji in medijski portali, kot so www.vijesti.me, source.ba, itd.

Primer, ki odmeva v mednarodni javnosti, je vsekakor presedan ne samo v Evropi, ampak tudi v svetovnem merilu, saj gre za zatiranje medijev in novinarske svobode v najbolj avtoritarnih režimih na svetu, kjer preganjajo novinarje in je Slovenijo uvrstil na listo držav, kjer ne samo zapirajo novinarje, ampak jim prepovedujejo tudi opravljanje novinarskega poklica.

COMMENTS

Wordpress (0)