Spiegel: Dokazana večina slovenskih trditev, da Hrvaška krši pravo EU-ja – TOPNEWS.si

Spiegel: Dokazana večina slovenskih trditev, da Hrvaška krši pravo EU-ja

Spiegel: Dokazana večina slovenskih trditev, da Hrvaška krši pravo EU-ja

Nemški tednik Spiegel je včeraj na spletu sicer objavil osem strani dolgo mnenje, ki ga je za Evropsko komisijo pripravila njena pravna služba pred iztekom trimesečnega roka za objavo mnenja glede tožbenega predloga Slovenije v skladu z 259. členom Pogodbe o EU-ju. V mnenju z datumom 14. maj 2018 je pravna služba zapisala, da večina trditev, ki jih je v predlogu tožbe predstavila Slovenija glede kršitev prava EU-ja s strani Hrvaške, drži in da bi morala Evropska komisija v mnenju to podpreti.

Kolinda grabar-Kitarović in Jean-Claude Juncker

Pismo je bilo naslovljeno na vodjo kabineta predsednika komisije Claro Martinez Alberola, podpisala pa se je Karen Banks.

Ali je Juncker ignoriral nasvet pravne službe?

Kot navaja časnik, evropski komisarji mnenja še niso videli, ga je pa pridobil Spiegel. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pa naj bi tudi na prošnjo hrvaškega premierja Andreja Plenkovićanasvet lastne pravne službe ignoriral. Časnik se sprašuje, ali je to storil tudi zato, da bi pomagal Plenkoviću, ki je član iste politične skupine kot Juncker.

Časnik, ki je spor med Slovenijo in Hrvaško označil za hkrati zapleten in bizaren, saj se državi “že več let prerekata za nekaj kvadratnih kilometrov morja”, ob tem navaja, da je Juncker še februarja pred Evropskim parlamentom, ko je tam nastopil Plenković, dejal, da spor ni samo težava dveh članih EU-ja, ampak je to “evropska težava”.

“V čudnem preobratu, dobrih šest mesecev po Junckerjevih odločnih besedah, je Evropska komisija sedaj tista, ki zamuja pri rešitvi. Komisija je imela več priložnosti, da bi lahko delovala kot arbiter v sporu, a se je Juncker odločil, da se ne bo vmešal, kljub temu, da tudi njegovi sodelavci ne dvomijo, da je slovensko stališče v tej zadevi pretežno pravilno,” v prispevku še piše Spieglov dopisnik iz Bruslja Peter Müller.

COMMENTS

Wordpress (0)