Tudi švicarski Tages-Anzeiger se je spravil na hrvaško predsednico Kolindo – TOPNEWS.si

Tudi švicarski Tages-Anzeiger se je spravil na hrvaško predsednico Kolindo

Tudi švicarski Tages-Anzeiger se je spravil na hrvaško predsednico Kolindo

Švicarski časopis Tages-Anzeiger objavil obširen članek z naslovom “Bramaže neke predsednice,” v katerem se ukvarja z vrsto napak hrvaške predsednice Kolinda Grabar-Kitarović ob njenem intervjuju za Kleine Zeitung.

“Kolinda obsoja begunce in se smeši z bizarnimi izjavami o bivši Jugoslaviji. Kaj se dogaja s hrvaško predsednico?”, se sprašuje švicarski Tages-Anzeiger.

Tages-Anzeiger na začetku spomni, da “je bila Kolinda na Svetovnem prvenstvu v nogometu v Moskvi bolj opazna od Maradone,” kjer se je objemala in poljubljala s prepotenimi in na pol golimi nogometaši,” s tem, da je bilo to všeč “domoljubno usmerjenim Hrvatom.” Zdaj je “konservativna hrvaška predsednica znova v središču pozornosti zaradi intervjuja avstrijskemu Kleine Zeitungu, ne pa zaradi nekaterih veličastnih razlogov,” piše Tages-Anzeiger.

Grabar-Kitarovićeva je v zadnjem intervjuju napadla begunce in migrante, češ da so to “večinoma moški vojaške starosti”, in da je EU “sprejela napačne begunce.” Časnik spomni, da je v zadnjih šestih mesecih na Hrvaškem umrlo več kot deset beguncev, in da nevladne organizacije poročajo o tem, kako hrvaška policija pretepa begunce in migrante na meji z Bosno.

“Hrvaška predsednica je popolnoma skrenila s svojimi izjavami o stari, socialistični Jugoslaviji, katere del je bila Hrvaška do razglasitve neodvisnosti leta 1991,” piše TA in nadaljuje z ironičnim citatom Kolindine izjave, da se v Jugoslaviji ni smelo povedati, da si Hrvat, temveč, da prihajaš s Hrvaške.

“Zakaj predsednica laže, se sprašujejo hrvaški novinarji, niso bili edini,” piše TA. “Jugoslavija prav gotovo ni bila socialistični raj, niti je bila ječa narodov, kot jo opisujejo hrvaških nacionalisti, sedaj pa tudi hrvaška predsednica. Vsakdo se je lahko opredelil o svoji nacionalnosti in veri, izvajali pa so lahko tudi hrvaško himno “Ljepa naša”, in celo Tito se je opredelil kot Hrvat v svojem poročnem listu “, piše švicarski časnik.

“Še posebej so bizarne trditve hrvaške predsednice, da v Jugoslaviji ni bilo izbire jogurta, in da so morali organom vnaprej poročati, koliko kruha bodo pojedli,” piše TA in opozarja, da Kolindo naslednje leto čakajo predsedniške volitve, in da “poskuša mobilizirati svojo nacionalistično klientelo “.

Švicarski časnik še spomni, da je bila ena prvih njenih potez odstranitev Titovega kipa iz Pantovčaka, in da se je opredelila kot “fan” “kontroverznega pevca Marka Perkovića Thompsona, ki ga mediji označujejo kot sovraštvo sovraštva.”

Tages-Anzeiger spomni tudi, kako je Kolinda v Dubrovniku delila čokoladice srbskega proizvajalca: “Hrvaška predsednica ne deli proizvodov nekdanjega agresorja, obljubila je, da bo slednje popravila.”

Ob zaključku Tages-Anzeiger priporoči Kolindi, naj začne brati Miroslava Krležo in spomni, da je bilo na podlagi uradnih podatkov v Jugoslaviji leta 1975 več kot 80 različnih vrst jogurta in podobnih mlečnih izdelkov.

“Hrvaška predsednica je bila tedaj stara le osem let,” zakluči Tages-Anzeiger, ki velja za zelo vplivnega v Švici, predvsem v nemško govorečih kantonih.

COMMENTS

Wordpress (0)