(VIDEO) Šiško po včerajšnjem performansu zopet v priporu – Je bil usoden stari posnetek Kramola Štajerske varde? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Šiško po včerajšnjem performansu zopet v priporu – Je bil usoden stari posnetek Kramola Štajerske varde?

(VIDEO) Šiško po včerajšnjem performansu zopet v priporu – Je bil usoden stari posnetek Kramola Štajerske varde?

Čeprav je Andrej Šiško včeraj zagotovil, da jutri 13. septembra ne bodo šli v Ljubljano s svojo Štajersko vardo protestirati proti vladi, ter da “nimajo namena rušiti nikogar z nobenim orožjem”, so po odločitvi zunajobravnavnega senata Šiška danes zjutraj spet odpeljali v pripor. Po oceni njegovih sodelavcev je bila usodna objava novega – starega videa z naslovom Kramola Štajerske varde, ki so ga včeraj objavile v skrajšani obliki Slovenske novice. Videospot prikazuje Šiška med prepevanjem besedila med drugim znane puntarske pesmi Le vkup, uboga gmajna.

Sicer pa naj bi celotno zadevo obravnavali v oddaji Tarča, kjer so včeraj snemali 15 minutni pogovor z Andrejem Šiškom, vojvodo, kot sebe imenuje Šiško, pa ga v oddajo niso povabili, saj so, kot so danes zjutraj za Topnews povedali v njegovem štabu, “vedeli, da bodo Šiška danes zopet zaprli”.

Ali je na odločitev senata vplival tudi včerajšnji performans Andreja Šiška pred Maistrovim spomenikom v Mariboru, ki se se je začel s himno Naprej zastava slave in salutiranjem generalu Maistru, je seveda odprto vprašanje.

Naprej zastava slave je sicer prva slovenska himna avtorjev Simona Jenka – besedilo in Davorina Jenka, ki sta jo uglasbila 16.05. 1860. Naprej zastava slave je bila potem v Kraljevini Jugoslaviji del državne himne in je veljala za slovensko himno vse do druge polovice osemdesetih let, ko so dejansko skoraj že vsi pozabili nanjo ter začeli namesto nje uporabljati Prešernovo Zdravljico v uglasbitvi Stanka Premrla.

Sicer pa sta Šiškov nastop popestrila dva dogodka in sicer se je pred novinarji razkril eden od udeležencev postroja tako imenovane štajerske varde Ivna Bolfek iz Maribora sicer tesni sodelavec vojvode kot je sebe imenoval Šiško in incident, kjer je eden od prisotnih Šiku nasprotoval , ko je dejal, da ne krši zakonov “s totimi ninđami okoli sebe”.

Andrej Šiško: “Tu na moji strani je pripadnik prostovoljne obrambne skupine svobodnih ljudi dežele Štajerske, torej Štajersks varde, ki je prišel sem takšen, kot smo bili na postroju, se je pa sam odločil in se bo sedaj tukaj pred vami odmaskiral. Tako, da na njegovo željo izvoli”.

Potem ko je moški v uniformi snel masko z glave, je novinarje najprej malo prestrašil.

“Bu!….Jaz bom povedal, zakaj sem se zamaskiral. Zakaj smo se zamaskirali? Zamaskirali smo se za to, da ne bodo teh članov, ki so bili prisotni, da ne bodo njihove družinske člane in vse ostale prijatelje maltretirali. Težko je danes v teh maskah, mi imamo vsi iste probleme, vsi iste stvari in borimo se vsi za iste stvari. Tako, da to je bolj pomembno. Vse ostalo pa naj on.

Novinarka : “Se lahko predstavi?”

“Ivan Bolfek iz Maribora”.

Šiško: “Moram povedati, da tako imamo mi znotraj Šajerske varde dogovorjeno, da izjave v zvezi s Štajersko vardo lahko daje samo vojvoda, se pravi poveljnik Štajerske varde, to sem jaz, medtem ko pripadniki ne dajejo izjav za javnost. Ampak, v tem konkretnem primeru je on na lastno željo prisoten, je dal na lastno željo to dol in vam je odgovoril na tista osnovna vprašanja, kar se pa tiče drugih vprašanj v zvezi s Štajersko vardo, pa sem zato jaz pooblaščen in on ne sme dajati izjav, ne. Tak, da je to to”.

Šiškov nastop, kjer je razlagal, zakaj je bil spuščen na prostost in ni ostal v preiskovalnem zaporu, pa je vsaj za nekaj časa prekinil eden od udeležencev, dokler ga niso obstopili ljudje iz Šiškovega spremstva.

“Spuščen sem enostavno zato, ker tisti, ki so me v ta zapor spravili, nimajo proti meni in proti nikomur, ki je bil na postroju in ruti Štajerske varde, niti enega samega dokaza, da bi mi karkoli naredili proti RS, da bi želeli rušiti ustavni red, da bi želeli deželo Štajersko izven meja RS. Nič od tega enostavno ni res. Mi delujemo v skladu z ustavo RS, tu naj povem jasno in glasno, da gre za 143 člen, ki govori o tem, da so v naši državi lahko ustanovljene pokrajine oziroma dežele in to ni proti ustavi, to je v skladu z Ustavo, “je zbranim razlagal Šiško.

Neznanec: A ti pa spoštuješ zakone? A ti pa spoštuješ zakone?

Šiško: Ja, jaz jih.

Neznanec: S temi nindžami okoli sebe?

Šiško: S katerimi nindžami?

Neznanec : Zakaj si ti s temi nindžami?

Šiško: Daj, prosim nehaj. Dobro. To je provokator. Dajte ga odstraniti, mi dajmo dalje …..

Novinarka : Povejte, zakaj rabimo mi tu zdaj ene moške zamaskirane z orožjem, ki korakajo tam po travniku? Kje pa mate vi orožje?

Na posnetkih je videti orožje?

Šiško: Na posnetkih je videti orožje, kje pa je dokaz, da je to orožje. Airsoft replike so igrače in izgledajo popolnoma eno kot orožje. Torej vi trdite nekaj, pa nimate nobene osnove za to.

Novinarka: Zakaj pa rabimo tako gardo zdaj?

Šiško: To ni garda to je varda. To imamo mi svobodni ljudje, smo ustanovili, mi želimo to imeti in mamo pravico, da to imamo.

Šiško se je izgovarjal na negativne ocene vojske, preobremenjenost policije in tudi na stavko Sove, zato predlaga, da bi se “usedli” skupaj z novo oblastjo, ki bi ji bili v pomoč: “Mi državljani imamo pravico in dolžnost, sodelovati pri obrambi in pri varnosti. To je naša ustavna pravica. Če se mi kot prostovoljci organiziramo, jaz sem povedal, pred policijo in preiskovalnim sodnikom in tožilstvom, da je naš namen, da sodelujemo skupaj z organi Slovenije, da jih razbremenimo. Jaz sem tudi za to, da se mi usedemo, samo zdaj treba počakati, da bo najprej vlada izvoljena oziroma potrjena v državnem zboru do konca, potem se lahko komaj usedemo, saj prej se pa nimamo s kom. In potem naredimo program in prostovoljce, ki jih mi imamo, angažiramo, usposobimo za potrebe takrat, ko bo eventualno prišlo do tega, da enostavno policija ne bo mogla več opravljati tega, za kar je plačna in za kar je postavljena… Jaz sem povedal, da smo se mi v Štajerski vardi organizirali tako, da smo se svobodni ljudje odločili, da bomo naredili prostovoljno. In trdim, ne pozivam, da imajo to pravico tudi deželani in deželanke dežele Krajnske, Koroške, Primorske in Prekmurja. Oni lahko naredijo enako. Saj vidite, da sem jaz danes pred vami. Sicer proti meni poteka kazenski postopek, ki pa se bo na koncu končal s totalnim osmešenjem tožilstva, ker drugače sploh biti ne more, ker nimajo niti enega samega argumenta. Vse, kar je je, da sem nekaj govoril, jaz pa še nisem slišal, da bi nekdo z govorom zrušil nasilno kateri koli organ, kjerkoli po svetu, v kateri koli državi. Z govorom ne moreš nasilno zrušiti ničesar, imamo pa ustavno pravico do tega, da povemo, kar mislimo. Jaz sem naredil to in to počenjam in bom to počenjal še naprej.

Na naše vprašanje, kako je bilo pred preiskovalnim sodnikom je Šiško dejal:

“Zanimalo jih je v bistvu v prvi vrsti to, kaj je namen Štajerske varde in dežele Štajerske na splošno. Ali se mi zavzemamo za to, da je ta dežela Štajerska izven meja RS. Jaz sem jim jasno in glasno povedal, da absolutno ne, da je v skladu s 143. členom ustave, tam je to zapisano, so zapisane pokrajine oziroma dežele…. Nikakor ne želimo, da je dežela Štajerska izven RS, ker je to nesmiselno. Potem so spraševali, kje so meje. Sem jim povedal zgodovinske meje so znane. Imate vi mejni kamen dežele Štajerske in dežele Kranjske pod Trojanami, če se iz Ljubljanske strani spustite dol po stari cesti.

Šiško je včeraj govoril tudi o napovedanem protestu proti novi vladi in sodelovanju s podmladkom SDS:

“….Kar se tiče tega, ali namerava Štajesrka varda zdaj z nekim orožjem iti v Ljubljano, sem jasno in glasno povedal že preden so me zaprli. Ker to je bila pa provokacija, ki je nismo mi naredili, naredil jo je neki Golob, ki ni naš član, ki z nami ni povezan in oni so menda napovedali 13. kimavca – septembra, v Ljubljani, nek protest v zvezi z novo vlado.
Jas sem jasno in glasno povedal – Štajerska varda v Ljubljano ne bo šla, ker tam nima kaj iskati, ker Ljubljana ni v deželi Štajerski. Ljubljana je v deželi Kranjski. In kaj naj tam Štajerska varda počne? Nima tam kaj iskati. In mi nimamo namena rušiti nikogar z nobenim orožjem, niti kakor koli drugače in ne bomo šli tja”.

Glede sodelovanja s podmladkom SDS pa je dejal: “Se pravi, v Štajerski vardi je lahko član SDS-a, član Zedinjene Slovenije, član SD-ja, član, bom zdaj rekel, Levice no, pa je lahko član NSi-ja ali pa član katere koli parlamentarne ali neparlamentarne stranke. Ima svobodno pravico, ker se je v Šatjersko vardo pridružil prostovoljno kot deželan dežele Štajerske in kot državljan RS in ne kot politik oziroma član politične stranke in to je strogo ločeno”.

“…Jaz bom zagotovo ostal na prostosti, saj ne morejo obsoditi mene za nekaj, česar ni bilo,” je novinarjem včeraj dejal Šiško, kar pa se očitno glede na jutranjo ponovno aretacijo ni zgodilo.

COMMENTS

Wordpress (0)