“Smo v norišnici”! Nova knjiga slavnega Boba Woodwarda razkriva, kakšen kaos vlada v Beli hiši, in čigav umor naj bi zahteval Trump,… – TOPNEWS.si

“Smo v norišnici”! Nova knjiga slavnega Boba Woodwarda razkriva, kakšen kaos vlada v Beli hiši, in čigav umor naj bi zahteval Trump,…

“Smo v norišnici”! Nova knjiga slavnega Boba Woodwarda razkriva, kakšen kaos vlada v Beli hiši, in čigav umor naj bi zahteval Trump,…

Legendarni ameriški novinar Bob Woodward je objavil knjigo “Strah: Trump v Beli hiši”, sestavljeno iz pričevanj anonimnih insajderjev iz ameriške administracije, kjer je prvi človek ZDA upodobljen kot povsem neveden o vseh svetovnih dogajanjih, ozračje v Beli hiši pa je opisano kot norišnica. V časniku “Washington Post” so bili predstavljeni najzanimivejši deli knjige, vključno s trditvami, da je Trump želel ubiti sirskega predsednika Assada.

Donald Trump in James Mattis

“Ubijmo Assada”

Po navedbah iz Woodwardove knjige, je Trump aprila 2017, po napadu s kemičnim orožjem v Idlibu, poklical državnega sekretarja James Mattisa in mu dejal: “… Ubijmo ga. Upadimo. Ubijmo jih mnogo.”

“Mattis je odgovoril predsedniku, da bo začel z načrtom. Potem ko je bil telefonski pogovor zaključen, je svojemu pomočniku dejal: »Ne bomo storili ničesar, bomo zmernejši. Varnostna ekipa je nato raziskala možnosti za konvencionalni zračni napad, ki ga je na koncu ukazal Trump,” piše v knjigi.

Avtor knjige navaja še nekaj primerov Trumpovega nepoznavanja svetovnih razmer, mednarodnih obveznosti ZDA in zunanje politike na splošno.

Ena od zanimivejših epizod se je zgodila na seji 19. januarja, ko je Trump sklical sodelavce, da bi jih vprašal, zakaj imajo ZDA vojsko na Korejskem polotoku, vključno s posebno obveščevalno operacijo, ki omogoča ZDA, da v sedmih sekundah zazna lansiranje projektilov iz Severne Koreje.

Na Trumpovo vprašanje, zakaj Amerika sploh troši denar v tej regiji, mu je državni sekretar za obrambo Mattis odgovoril: “S tem želimo preprečiti Tretjo svetovno vojno.” Mattis naj bi bil ves iz sebe in je takoj po odhodu Trumpa s sestanka kolegom dejal, da se predsednik vede in razmišlja “kot da hodi v peti razred.”

Donald Trump in John Kelly

“Mi smo v norišnici”

V Beli hiši so, po Woodwardovih besedah, razmere tako kaotične, da so najbližji Trumpovi sodelavci na robu živčnega zloma. Prvi mož ZDA praktično ne spoštuje skoraj nobenega administrativnega pravila, in koliko slednje njegove sodelavce spravlja v obup, pričajo tudi besede Johna Kellyja, šef osebja, ki je Trumpa v nekem zasebnem pogovoru imenoval “idiot”, kolegom pa dejal, da je predsednik po njegovem mnenju “moten”.

“Popolnoma je skrenil z zdrave pameti. Nahajamo se v norišnici. Sploh ne vem, zakaj smo tu. To je najslabša služba, ki sem jo kdaj imel,” je dejal Kelly.

Kako slabe so razmere v Beli hiši, priča še ena podrobnost – Trumpovi svetovalci naj bi domnevno umikali “občutljive dokumente” s Trumpove mize, ker so bili mnenja, da Trump ni seznanjen z osnovami zunanje politike in iz strahu, da ne bi povzročil škode državi.

Knjiga tudi govori o tem, da sta Mattis in Kelly zasebno govorila o Trumpu kot nesposobnem in ga opisala kot “grožnjo nacionalni varnosti”.

Donald trump in Rudy Giuliani

“Ta tip je retardiran”

Trump ni bil prizanesljiv do svojih sodelavcev, sodeč po delih Woodwardove knjige, ki so jih prenesli ameriški mediji. Enemu od svojih najbližjih osebnih odvetnikov, Rudyju Giuianiju, je Trump dejal, da je dojenček.

Rudy, ti si dojenček (baby). V življenju nisem videl slabše obrambe. Tam so ti slekli plenice. Izgledal si kot dojenček, ki ga je treba previti. Kdaj boš postal moški, je Giulianija ob neki priložnosti vprašal Trump.

Še hujši je bil Trump do državnega sekretarja Geoffa Shakespeare-ja.

“Ta tip je retardiran, bolj neumen kot južnjaki … Ne bi mogel biti odvetnik v okrožju v Alabami,” Trump ni izbiral besed.

Bela hiša se še ni oglasila glede trditev v Woodwardovi knjigi. Woodward je sicer eden najbolj cenjenih raziskovalnih novinarjev v Združenih državah Amerike, znan po tem, da je s kolegom iz “Washington Posta”, Carlom Bernsteinom, razkril škandal “Watergate” v času vladavine ameriškega predsednika Richarda Nixona.

COMMENTS

Wordpress (0)