(VIDEO) Afera Šiško je postala alibi za politični in ideološki spopad glede partizanstva, domobranstva in nastopov uniformirancev z orožjem na različnih proslavah ene in druge strani – TOPNEWS.si

(VIDEO) Afera Šiško je postala alibi za politični in ideološki spopad glede partizanstva, domobranstva in nastopov uniformirancev z orožjem na različnih proslavah ene in druge strani

(VIDEO) Afera Šiško je postala alibi za politični in ideološki spopad glede partizanstva, domobranstva in nastopov uniformirancev z orožjem na različnih proslavah ene in druge strani

“Dejanje ocenjujem kot nedopustno. Dejanje, ki ga je potrebno najostreje sankcionirati. Ve se, kdo edino zakonito skrbi za obrambo države,” je glede ustanovitve oborožene skupine Štajerska na Twitterju zapisal Marjan Šarec.

Že pred tem je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor izraža veliko zaskrbljenost zaradi obstoja oborožene skupine Štajerska varda. Po njegovem je popolnoma nesprejemljivo oblikovanje oborožene skupine, ki naj bi po besedah vodje skupine “zagotavljala red in mir ter nadzirala mejo države”.

Od pristojnih organov pričakuje, da bodo ukrepali v skladu z zakonodajo.

Predsednik Pahor poudarja, da je Slovenija svobodna država, v kateri vsakdo lahko izpove svoje stališče, vendar je pri tej svobodi omejen z enako svobodo drugega. Predsednik prav tako poudarja, da je Slovenija varna država, v kateri ni nikomur, ki ni za to pooblaščen, potrebno in dovoljeno samovoljno in protipravno skrbeti za varnost države in njenih meja.

Republika Slovenija ima ustrezne ustanove in organe, ki skrbijo za zagotovitev miru, varnosti in nadzor državne meje in svoje delo dobro opravljajo.

Prvak SDS Janez Janša pa je na Twitterju pozornost, ki jo je dobilo omenjeno dogajanje, komentiral z besedami: “Že večkrat ponovljen trik globoke države. Sodelujejo vsi kot pri IranNLBgate, od predsednika republike do mainstream medijev.” V enem od svojih tvitov je Janša še zapisal: “Za Šiškom stoji ZZB. Včasih zamaskirano, včasih javno.”

Kot dokaz objavljajo video posnetek nagovora predsednika ajdovske skupine borcev za vrednote NOB, Vilka Brusa, v katerem je pozval zbrane simpatizerje, naj volijo na predsedniških volitvah za Andreja Šiška. “Andreja podpiram, ker sta njegovo domoljubje in njegov domoljubni program neprimerno bolj v duhu narodnoosvobodilne borbe, kot so programi vseh ostalih kandidatov…Zato pozivam vse tiste, ki ste za vrednote NOB, in tiste, ki sebe imenujete borci za vrednote NOB, da glasujete za Andreja Šiška, in s tem za borbo, da vrednote NOB ponovno zaživijo v naši družbi.”

Sicer pa je Branko Grims zadevo izpostavil tako na zaslišanju bodočega notranjega ministra Poklukarja kot tudi na zaslišanju Cerarja pred odborom za zunanjo politiko.

“To, kar se je tam dogajalo, je na nek način nadaljevanje vsakoletne enake zadeve v Dražgošah”, je prepričan Branko Grims. Dopolnil ga je predsednik odbora za notranjo politiko, ki je na seji kazal slike Andreje Katič s skupino partizanov, oboroženih s trofejnim orožjem ter sliko postroja Šiškove Šatjerske varde. “Ko se je vaša ministrica Andreja Katič pojavila med temi paravojaškimi skupinami in vprašanje kandidatu, ali vidi kakšno razliko med tema dvema paravojaškima skupinama,” je vprašanje bodočemu ministru za notranje zadeve zastavil predsednik odbora, poslanec SDS Zvone Černač.

Na Twitterju pa se pojavljajo tudi pripadniki nekdanje skupine Moris v posebnih uniformah na različnih prireditvah, v povezavi s stranko SDS z dogajanjem v Kočevski reki in Morisom ter na nekaterih mašah, posvečenih slovenski osamosvojitvi, kar naj bi relativiziralo očitke oboroženi skupini partizanov na različnih prireditvah, kjer nosijo trofejno orožje iz druge svetovne vojne. Sicer pa se v domobranske uniforme z orožjem iz druge vojne pojavljajo tudi na vsakoletni spominski prireditvi v Rovtah.

S policije pa so včeraj sporočili, da teče intenziven predkazenski postopek, v katerem kriminalisti Policijske uprave Maribor in Generalne policijske uprave izvajajo vse potrebne aktivnosti za preiskavo sumov različnih kaznivih dejanj: “Aktivnosti zbiranja obvestil in dokazov so usmerjene v preverjanje okoliščin glede izvora in vrste orožja, javnega spodbujanja sovraštva in nasilja ter drugih morebitnih protipravnih ravnanj. Operativne aktivnosti potekajo v skladu z usmeritvami Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru.”

Policija je sicer v preteklosti razpolagala z določenimi informacijami v povezavi z določenimi posamezniki, “a dosedanja preverjanja niso potrdila prepovedanih dejavnosti”. “Potem ko smo zaznali objavo konkretnih posnetkov, smo takoj pričeli z izvajanjem ukrepov na podlagi zakona o kazenskem postopku, prejeli pa smo tudi več prijav. V predkazenskem postopku uporabljamo zakonska pooblastila za preiskovanje kaznivih dejanj,” pojasnjujejo.

“V zvezi z vašim novinarskim vprašanjem vam sporočam, da smo z omenjenimi dogodki seznanjeni in s pomočjo policije zbiramo vsa potrebna obvestila in šele po njihovem prejetju, bom lahko več in konkretneje odgovoril na vaša vprašanja. Temu še dodajam, da tožilstvo v preteklosti še ni obravnavalo podobnih dogodkov, ter da so pristojnosti in naloge tožilstva v takšnih primerih enake kot v drugih primerih podobnih kaznivih dejanj, pri čemer bi glede na specifičnost teh dogodkov bilo upravičeno pričakovati delovanje tudi drugih pristojnih državnih organov,” pa je včeraj za medije sporočil vodja okrožnega državnega tožilstva v Mariboru Darko Simonič.

COMMENTS

Wordpress (0)