Poslanec Levice F. Trček pravi, da ne bo glasoval za Zdravka Počivalška! Bo Počivalšek na “hearingu” dobil podporo SDS-ovih poslancev? – TOPNEWS.si

Poslanec Levice F. Trček pravi, da ne bo glasoval za Zdravka Počivalška! Bo Počivalšek na “hearingu” dobil podporo SDS-ovih poslancev?

Poslanec Levice F. Trček pravi, da ne bo glasoval za Zdravka Počivalška! Bo Počivalšek na “hearingu” dobil podporo SDS-ovih poslancev?

Da Levica morda ne bo podprla celotne vlade, je bilo znano praktično že mesec dni, saj so v stranki že od začetka kritični do Zdravka Počivalška, ki ga SMC znova predlagala za ministra za gospodarstvo. Sinoči pa je Franc Trček na Facebooku direktno zapisal: “Kot “predstavnik vsega ljudstva” (82. člen Ustave RS) res ne morem glasovati za Počivalška, ker bi to bilo, izhajajoč iz “niso vezani na kakršnakoli navodila” (tudi 82. člen Ustave RS), v nasprotju s pogledom na bodoči razvoj družbe in države s strani velike plebiscitarne večina taistega ljudstva. Pika!”

Vendarle glede na to, da je za potrditev ministrov, ki se bodo od jutri do četrtka predstavili pred matičnimi odbori, ni potrebna absolutna večina, je malo možnosti za spremembe v ministrski ekipi. Levica se je namreč v sporazumu o projektnem sodelovanju Levice z manjšinsko vlado izrecno zavezala, da ne bo glasovala proti ministrom, lahko pa se vzdrži, zato Šarčeva ministrska ekipa ni v nevarnosti.

Je pa neprijetno, če bi recimo Počivalšek dobil negativno oceno parlamentarnega odbora za gospodarstvo in bi s tako oceno šel na glasovanje v državni zbor. Vse je odvisno od sestave in od večine v odboru za gospodarstvo. Zaradi polemike okoli davkov bo vsekakor največ pozornosti namenjeno prav resorju gospodarstva in financ. Ne bo pa nobeno presenečenje, če se bodo pri Počivalšku vzdržali ali pa ga celo podprli v opozicijski SDS, saj Počivalšek nikoli ni skrival, da bi najraje videl levo desno koalicijsko vlado s SDS-som in je bil tudi eden od glavnih zagovornikov v SMC-ju koalicijske vlade z Janezom Janšo.

V Levici so sicer listo ministrskih kandidatov vlade ocenili “kot najmanj slabo možnost v dani situaciji”. Nekatera imena so zanje razočaranje, a bolj kot ime, je pomembno, kaj bo kdo počel, in ali se bo držal dogovora, meni koordinator Levice Luka Mesec. Toda treba je vedeti, da je bolj kot ime ministra, pomembno, kaj bo na svoji funkciji počel, je dodal Mesec. Prvi test bodo njihove predstavitve na matičnih odborih DZ prihodnji teden.

“Pri tistih, kjer se bo že v začetku izkazalo, da bodo šli mimo koalicijske pogodbe, bomo seveda manjšinski vladi, ki se je zavezala k temu vsebinskemu sporazumu, priporočali, naj se kandidate menja, ker v nasprotnem primeru mi te ekipe ne bomo mogli podpreti,” je dejal. Ob tem je pojasnil, da po protokolu, ki ga je Levica sklenila s peterico koalicijskih strank, po katerem je Šarca tudi podprla na glasovanju o predsedniku vlade, listi ministrskih kandidatov ne morejo nasprotovati. “Ampak bomo pa seveda naredili vse, kar je v naših močeh, seveda v poskusu sodelovanja s peterčkom, da bo ministrska ekipa kar se da dobra in predvsem to, da se bo držala koalicijskega dogovora,” je pred tednom dni napovedal Mesec.

COMMENTS

Wordpress (0)