(VIDEO) Kam so izginili vsi ameriški vohuni v Moskvi? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kam so izginili vsi ameriški vohuni v Moskvi?

(VIDEO) Kam so izginili vsi ameriški vohuni v Moskvi?

Ameriški tisk ugotavlja, da so ključni ameriški vohuni v Rusiji v zadnjem času “utihnili” in tako pustili CIA in druge obveščevalne agencije v Washingtonu “v temi”, ko gre za informacije o namerah uradne Moskve v času pred prihajajočimi novembrskimi volitvami v ameriški Kongres.

New York Times piše, da so pred dvema letoma ameriške tajne službe opozorile na načrte Rusije glede vplivanja na predsedniške volitve v ZDA. To so storile predvsem na podlagi ocen, ki temeljijo na obveščevalnih podatkih dostavljavcev iz Kremlja, ali tistih, ki so blizu ruskega predsednika Vladimirja Putina in so posredovali ključne podatke.

Zdaj, torej v obdobju pred volitvami v Predstavniški dom Kongresa in tretjino Senata, 6. novembra, pa ameriškim obveščevalnim agencijam takšnih informacij oziroma podatkov primanjkuje.

Agenti ameriških obveščevalnih služb, ki so želeli ostati anonimni, menijo, da njihovih virov v Moskvi niso razkriti, niti ubiti, temveč, da so se “skrili v luknje” zaradi agresivne ruske kontraobveščevalne kampanje, ki vključuje med drugim tudi likvidacijo vohunov. Tudi primer zastrupitve nekdanjega ruskega vohuna Sergeja Skripala uvrščajo v ta kontekst.

New York Times piše, da so tehnološka podjetja in strankarske kampanje že registrirale poskuse vdorov hakerjev iz tujine, katerih cilj je politično vplivati na predvolilno kampanjo. Direktor nacionalne obveščevalne agencije Dan Coates je dejal, da namerava Rusija spodkopati ameriške demokratične institucije.

Kar ameriške vohunske agencije v tem trenutku niso sposobne natančno odgovoriti je, kakšne so resnične Putinove namere: ali bo poskušal vplivati na izid novembrskih volitev ali pa namerava le vnesti kaos ali bolj splošno, spodkopati zaupanje v demokracijo.

Čeprav ne morejo povedati podrobnosti o svojih izgubljenih virih, pa nekdanji in sedanji ameriški obveščevalni uradniki priznavajo, da je prišlo do upada kakovosti informacij, pridobljenih iz Rusije.

Za oceno, kaj namerava ruska vlada, pa ZDA uporabljajo različne oblike obveščevalnega dela, vključno s prestrezanjem podatkov in vdori v računalniške mreže. Američani to še vedno počnejo in pritok tako pridobljenih podatkov je še vedno visok, trdijo obveščevalni viri. Kljub temu pa so ljudje iz Kremlja še vedno ključni vir za oceno, ali v ozadju na videz naključnega delovanja obstaja neka strategija spodkopavanja ameriških institucij.

Ruski dostavljavci se lahko še vedno srečujejo s svojimi naročniki iz CIA izven Rusije. Ker organizacija tajnih sestankov včasih traja mesece, med temi srečanji lahko preteče veliko časa, preden v CIA ugotovijo, da je njihov vir “utihnil”. Redko se zgodi, da takoj odkrijejo, da so dostavljavci postali manj koristni, ali, da so se ustrašili. Uradniki in analitiki CIA lahko šele po nekaj izpuščenih sestankih sklepajo, da je njihov vir ocenil, da je postalo preveč nevarno.

Za razliko od nekdanjega šefa Cie Johna Brennana, ki je trdil, da je Putin želel, da Donald Trump zmaga v tekmi za predsednika, Coates zdaj pravi, da Rusija poskuša spodkopati ZDA, in da Putin poskuša spodkopati ameriški demokratični sistem.

Neimenovani obveščevalni viri pravijo, da ni konkretnih obveščevalnih podatkov, ki bi kazali, da je Putin, poleg širše kampanje spodkopavanja ameriške vere v demokracijo, naložil svojim službam, naj se vmešavajo v novembrske volitve, da bi vplivale na njihov izid. Ameriška obveščevalne službe sicer ne verjamejo, da je Putin spremenil svojo strategijo, problem je, ker nimajo več enakega dostopa do podatkov iz Putinovega “najožjega kroga”.

Dostavljavci v bližini Putina so zelo redki. Združene države Amerike so jih v zadnjih letih imele le nekaj in včasih so se morale zanesti le na enega ali dva, ko je šlo za najpomembnejše podrobnosti o Putinu, trdijo neimenovani obveščevalni viri. V primeru, da ti ljudje “utihnejo”, da bi se zaščitili, potem postane za Cio zelo težko, da bi imela vpogled v to, kaj se dogaja v Moskvi.

Poleg tega je letos njihovo delo oteženo, saj je Rusija izgnala uradnike ameriških diplomatskih predstavništev kot odgovor na izgon ruskih diplomatov iz ZDA.

Razlogi, zakaj so viri ZDA v Moskvi “utihnili” niso popolnoma znani, vendar neimenovani uradniki pravijo, da so Američani sami razkrili nekatere vire, kar je zapletlo stvari. Tako so letos razkrili identiteto Stefana Halperja, ki se je po naročilu FBI pogovarjal z ljudmi iz Trumpove kampanje, zaradi česar je moral pričati pred kongresnim odborom.

Neimenovani viri verjamejo, da je to povzročilo zaskrbljenosti ameriških vohunov v Rusiji, saj take stvari povzročijo škodo šele na dolgi rok.

“Razkritje virov je res slabo za posel,” je dejal John Seifert, veteran CIA. “Edino, kar lahko ponudimo ljudem je, da bomo storili vse, kar je v naši moči, da bi jih zaščitili. In vse to uničuje zaupanje in povzroča škodo”.

COMMENTS

Wordpress (0)